• 541
    defans hattındaki oyuncular şunlar: sabri sarioğlu, tarık çamdal, aurelien reyiz, semih kaya, koray guenter (soyadı almanca sanırım, ondan böyle yazdım.), hakan balta, gökhan zan, alex telles.

    en bariz eksiklik sol bekte tellese yedek olacak oyuncu olmaması ve tarık çamdalın yetersizliği. bence hamza hocanın en büyük hatası telleste ısrar etmemek oluyor ama bu yine de hoca tercihidir, bir şey diyemem. aurelien chedjounun yeri garanti. semih kaya olsa onun yeri de garantiydi. semih sakatlanınca koray orada oynarken onun kesilmesi de bence hatadır. tabii yine hoca tercihi. bu çağda oynanan futbolda savunmada bu kadar rotasyon olmaması gerektiği kanaatindeyim.

    sabri - aureli - koray - telles dörtlüsü bence optimum dörtlü.

    gel gelelim savunma dediğimiz şey en uçtaki hücum elemanından başlar. bazen ne kadar iyi savunma yapsanız da rakipte bunu aşacak silahlar mevcuttur. bizim taraftarımızsa benmerkezci olduğu için rakip takımı her zaman yok sayar. galatasaray sinyor terim döneminde 7 maç üst üste gol yemediğinde bu başarı nasıl ki elmanderden başlayan bir savunma becerisinin getirisiyse, bugünkü sıkıntılar da hücumda savunma başlatabilecek bir forvet olmamasından kaynaklı.

    johan bey takım dizilişini 4 - 5 - 2 şekline çektiği için o zamanlar savunmaya bu kadar yük düşmüyor, semih kaya da daha çok yıldızlaşıyordu. bugün savunmanın üstüne 5 kişiyle hücum yapan rakipler arka tarafta açık bırakmaya korkmadan geliyorlar.

    bu takımın elmander sonrası savunma sıkıntıları çekmesinin sebebi maalesef sinyor terimin onun muadilini bulmak yerine savunmaya katkısı olmayan burak yılmaz ve oyun zekasından ziyade karambollerde attığı gollerle ön plana çıkan umut tercihleri oldu. didier drogba transferi sayesinde ileride top tutarak 2012 - 13 sezonunda şampiyon olduk ama maalesef terim 2013 - 14 planlamasını yine çok kötü yaptı. burak yılmazdan elmanderin gelişmiş versiyonunu yapmaya kalktığında anlaşıldı yaptığı hatanın farkında olduğu ama burak da alıştığı formasyondan vazgeçemedi.

    sayın mancini takım savunmasından alabileceği en iyi verimi aldı ama onun oynattığı oyun için de kurulan kadro tam oturmuyordu. transfer yapamayacağını anlayınca da efendi gibi çekti gitti. prandelli dönemini konuşmak dahi istemiyorum, aysal - cesare el ele her şeyi mahvettiler sağolsunlar.

    şu an takımın en büyük sorunu, hücumdan savunma başlatamamak, akılcı pres yapamamak. dani alves - terry - thiago silva - evra dörtlüsünü kursanız bundan en fazla 4 5 gol az yersiniz. çünkü umut - burak ikilisi ile takım savunmasını komple ve kompakt biçimde yapamıyorsunuz. oyun sisteminde değişiklik için de çok geç. haliyle, galatasaray taraftarı yediği gollere bakmayacak, daha çok gol atmayı isteyecek sadece. bu sezon böyle.

    sneijder, burak, yasin, selçuk, olcan (her ne kadar rezalet oynasa da...), bruma gibi oyuncuları olan bir takımın gol atması daha kolay. ayrıca tersten bir dengesizlik de var, umut ve burak ne kadar savunma için yetersizse, chedjou da hücum için o derece ekstra. bu takım yememek değil, atmak için kurulmuş gibi adeta. gol eğilimi olan takıma savunma oynatınca dörder dörder yedi işte ilk yarıda.

    elhasıl, savunma oyuncularına değil takım savunmasına eleştiri getirmek gerekir ama bu kadroyla da bu kadar işte. tipik galatasaray olup attıkça atmak lazım. savunarak bir şey elde edebilmemiz için forvet oyuncumuzun burak ve umuttan daha farklı özelliklere sahip olması lazım.

    not: gerçi burak yılmazda bazı olumlu savunma gelişmeleri var da, umut... neyse...

    düzenleme: harry kewell the wizard of oz uyardı, korayın soyadı güntermiş, almanca değilmiş.
App Store'dan indirin Google Play'den alın