resim
Muhsin Ertuğral
Görev:Teknik Danışman
Takım:Türkiye
Yaş:64
Uyruk:Türkiye
  • 81
    steve marlet, francis jeffers, shevchenko, carroll, bebe...

    aslinda bruma hakkinda soylediginde sonuna kadar hakli olan teknik direktor. ancak herkes tarafindan bilinen ve gelecegi parlak olarak lanse edilmis bir oyuncuya 12 milyonu riske ederken sokaga attigin para serkan aykut'a alakasiz zamanda verilen 10 milyondan ya da bize 5 milyon euro gelmis ve forma goremeden gitmis bir cok oyuncudan daha gereksiz degil. cunku galatasaray burada aptal konuma gecmis takim degil, bu herhangi bir kulup de olabilirdi.

    baska bir sekilde soylemek gerekirse, gelecekten gecmise bakarak "bunlar hata yapti" demek her zaman en kolayi. ve her zaman haklisindir da. dorgu, ortada bir risk vardi ve hala tutup tutmayacagi belli olmayan bir risk. peki belli bir pazari degeri olmayan, gelecekte yapacaklarindan dolayi fiyati belirlenen bir olgu(burada futbolcu) icin verilecek para ne zaman iyi ne zaman fazladir? bunu nasil belirliyoruz? dusunsenize messi 17 yasinda galatasaray'a geliyor, adam kisa ve siska diye adami a2'de curutuyoruz, bir de ustune adam hastaymis falan... 26 yasina gelen messi tavsanli linyit'te mi oynardi yoksa galatasaray'dan 100 milyon'a barcelona'ya mi transfer olurdu?
    baska bir sekilde soralim soruyu. avrupada ses getirmis, 320 macta 170 gol atmis bir adami takima 30 milyon pound parsiligi aliyorsunuz. bu adamin 3 yil top oynayip sadece 22 gol atamayacaginin garantisi nedir? sonucta bir mal alimi soz konusu degil, gidip "kardesim garantisi var bu bozuk cikti" diyemezsiniz.

    biraz daha degistirelim soruyu. premiere league iyi bir paraya orta ust bir takima transfer olmus bir oyuncu dusunun. adam gol bile atamiyor ve taraftarlar lakap taktigi bu adamin bir de kicina teneke baglayip gonderiyor. adam ise gittigi ispanya'nin orta sira bile olamayacak takimini son maca kadar sampiyonluk yarisinda tutup gol kralligina oynuyor. bu durumda ingiltere'ye alan takim fazla mi para vermis oldu, yeni alan aksam pazari hesabi belese mi getirmis oldu pahali bir "urunu".

    bir menejer oldugunuzu dusunun, takiminizla 20 kusur yildir berabersiniz. size lakap degil unvan verilmis basarilarinizdan dolayi. bir gun portekizden 10 milyon euro'ya bir velet getiriyorsunuz. adam toplam 4 kez sizin takiminizin formasini giyiyor ve hicbiri lig maci bile degil. cocuga bir gun sacini kesmesini soyluyorsunuz ve adam sacini kesince tanimadiginiz icin yanindan gecip gidiyorsunuz. bir daha da gormuyorsunuz zaten. ustunden gecen 4 yila ragmen bu cocuk hala sizin kadronuzda ayrica. 20 kusur yillik menejer olarak ne kadarlik aptalsiniz, az mi cok mu?

    ayni menejersiniz, 31.5 milyon euro'ya bir orta saha aliyorsunuz. hem de brezilyali yahu. adami her mac oynatmaya calisiyorsunuz ama bir seyler hep eksik. sonunda adam bonservissiz portekiz ligine gidiyor. acaba ne kadar aptal olabilirsiniz?

    hadi ayni menejerden yuruyelim. tarihinizin en pahali adamini satmissiniz yerine ise sizinle ayni ligde olup 89 macta 6 gol atmis bir adama 19 milyon euro veriyorsunuz. bu adam ise sizin takimda 217 macta 21 gol atiyor. sattiginiz oyuncu gitmeden once bir sezonda 45 gol atiyordu. 19 milyonluk bu adam hala takiminizda ve bu sezon 23 macta henuz golu yok.

    yine bizim bu mal menejer takimi hiz kazansin diye gidip bir kanat forvet aliyor hem de yine 18 milyon gibi bir paraya. peki bu adam ne yapiyor 106 macta 12 gol.

    bir futbolcu sadece yaptiklarindan dolayi fiyatlandirilmaz. yaptiklarini devam ettirebilir mi ve bundan sonra oyununu nereye tasir. iste bununla fiyatlandirilir. o nedenle 30 yasina gelmis bir adam 4 yil daha harika top oynayacaksa bile 20 yasindaki yeni yetme ve ne olacagi belli olmayan bir adamdan daha ucuza transfer yapar. cunku genc oyuncu elindeki silahlari kullanamiyor olsa bile dogru yaklasimla degisip baska yonlerini gelistirebilir. piyasa degeri de bu degisimi ne kadar yapabilecek fiziksel yetiye sahip olduguna gore degisir. hizli mi, teknik mi, yere guclu basabiliyor mu, omuz genisligi ne, kalcasi guclu mu... bu veriler isiginda bir oyuncunun piyasasi belirlenir. basketboldan bir ornek vermek gerekirse, bazi "size" oyuncular lise takimlarinda harikalar yaratsa da vucut yapilari geregi daha fazla guclenip gelisemeyecegi icin nba tarafindan draft bile edilmez. lise yillarinda nowitzki gibi sut atan 4 numaralar var. bir cogu ya direkt avrupa'nin yolunu tutuyor ya da draft'ta cok gerilerdenn seciliyor. cunku atletizmi yeterli degil, cunku uzun olsalar da hantalar, cunku savunmada ayaklari cok yavas vs.

    patric young'in elleri daha buyuk olsaydi ve iyi yapmasa bile gelistirilebilir ofans oyunlari olsaydi su an nba'de oynuyor olurdu. nba oldugu sey icin degil, bundan oteye gidemeyecegini dusundugu icin onu draft etmedi.

    bilinmez duran bir sporcunun neyle fiyatinin belirlendigini soyledik ancak bu da yeterli degil. piyasasi coktan yuksek olan bir sporcu icin de gelecek belirsizdir.

    bir mal alip verilmiyor transfer sirasinda, insandan bahsediyoruz. hicbir seyin garantisi olmadigi gibi sadece takimla kimyasi tutmadigi icin bir futbolcu berbat performans da gosterebilir. birinci ornegimiz shevchenko'ydu. ikincisi ise milosevic.

    bebe'yi hepimiz hatirliyor oyle degil mi? marlet? jeffers? bunlari alanlar premiere league'in en iyi hocalariydi. esek yuku para verdiler. anderson'u unuttuysaniz o da 3. ornegimizdi.

    bruma icin soyledigi gelecekten gecmise konustugumuzda elbette ki dogru olacakti. hatta guvenli bir konusma yapmaksa amacimiz, gecmiste de soylendiginde dogru oldugunu kabul edebiliriz cunku bu bir bakis acisidir transfere. bruma ozelinde bu fikri tek basina degerlendiremeyiz. tabiki altyapilara o para harcansa daha iyi fakat altyapida futbolcular iyi oldugu icin degil, iyi kulise sahip oldugu icin ust takimlara cikiyor. o da sansliysa kupa maclarinda forma giyiyor cogu zaman 22 yasina kadar a takimda dusunulumuyor bile. altyapiya yatirim yaptin ama ust takima gecisi nasil saglayacaksin?

    mesele bruma'nin parasi uzerinden altyapiyi elestirmekse ben once hocalari elestiririm. daha hala futbolcu nasil yetistirir hicbir fikri olmayan adamlar altyapi hocasi olarak calisiyor. vedat inceefe'nin ne isi var orada? eski futbolcudan altyapi oyuncu yetistirme hocasi olmaz, turkiye'de olmaz. madem mesele bu, oyleyse gider almanya'dan ispanya'dan coach transfer edersin altyapilara. 5 sene sonra adam gibi top oynayan, sahada nasil durmasi gerektigini bilen oyuncularin olur. kalkip bruma ozelinden transfere laf atmak kolaycilik.

    bruma'nin neresi 12 milyon derseniz de bugunden degil gecmisten bakmak lazim. bruma kendi yas grubunun en hizli oyuncusuydu, portekiz gibi altin madeni gorulen bir ulkenin en yetenekli forveti diye aniliyordu. hizinin yaninda iyi bir sicrama kabiliyeti vardi, sert ve duzgun sut cekiyordu. (geldigi ilk maci hatirlayin). yasadigi sakatliktan sonra kendine guvenmedigi belli ancak asil mesele kendini zorlamamasi. sprint atmiyor asla. bunun sebebi de sakatliktan korktugu icin olabilir. kewell'da son senesinde ciktigi maclarda sprint atmamaya baslamisti sakatliktan korunmak icin. hamza hoca'nin asil bununla ilgilenip, bruma'nin kendine koydugu bu blokaji kirmasi gerekiyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın