• 6
    bir isim.

    biraz sakıncalı yerlere giriyor olabilirim, zaten modlar da gereksiz görürse siler ama bu düşündüğümü de aktarmak istiyorum. aktaracağım düşünce, hamza yazarak hocayı küçültmek isteyenlerden maada düşünülmemeli zira aslında, bu insanların yaptığı şeyin karşılık bulması beni asıl rahatsız eden şey.

    öncelikle, bir insana isim koyulmasının sebebi o insanın o isimle çağrılmasını sağlamaktır. adınız "kerem" ise öyle çağrılırsınız. yahut "erman" ise öyle çağrılırsınız. türk toplumunda nedense yalın olarak isim kullanmak hep farklı bir sosyal mesafe belirtisi sayılıyor. bu da bizim içten içe toplumsl bir kast sistemini benimsediğimizi düşündürüyor bana.

    örnek vereceğim, örneğin islam peygamberi hz. muhammed. onunla ilgili bahsedeceğim şey tamamen inanç meselesinin dışındadır, baştan söyleyeyim. kimin neye inandığı ya da inanmadığıyla ya da hz. muhammedin kişiliğiyle zerre alakalı değildir. müslüman olmak için kelime-i tevhid yahut kelime-i şehadet getirilir. bu öbeklerde "hazret-i muhammed" diye bir ibare yoktur, islam peygamberinin sadece adı vardır. bugün, türkiye dışındaki islam toplumlarında da "hazret" neredeyse hiç yaygın değildir. bu, türklerin muhammed peygambere bir saygı ifadesi olarak ekledikleri bir hitaptır ve bundan gayrı da islam dinine mensup ehl-i beyt, ulema, evliya kim varsa bu şekilde söylenmeye başlamıştır. bugün hz. muhammed değil sadece muhammed yazdığınızda hiç hoş karşılanmıyorsunuz toplum içinde. halbuki bu, orijinlerde olmadığı halde sonradan başka bir toplum tarafından eklenmiş bir kullanım. hz. muhammed yerine muhammed demek esasen suç yahut dinen de yanlış değil, gel gör ki bizdeki kraldan çok kralcılık sebebiyle toplumda bu ifadenin saygısızlık olarak yerleştiğini görüyoruz. halbuki alakası yok.

    hamza hamzaoğlu olayında da bu durumdaki motivasyonun aynısı var sanırım. hocamızın adı "hamza." ben de yeri gelir hamza derim, hamza hoca derim, bunu yazarken de zerre saygısızlık yapmam; ki hamza hamzaoğluna saygısızlık yapmak bence ayıptır. konu o değil zaten, unvanlara, lakaplara, soyadlara vs gereğinden fazla değer verip bu sanki çok önemli bir statüymüş havası yaratırsanız, elbette birileri bu hassasiyeti kullanarak hastalıklı düşüncelerini bu açıktan yaymaya kalkar. halbuki bunların normalleşmesi lazım. biri onu düşürmek için "hamza" dediğinde, karşıdakinden bir tepki alamazsa esas o zaman o kişiyi sukut-u hayale uğratırsın.

    atatürkü koruma kanunu gibi, olmasaydı gaziye bu kadar hakaret edilmezdi. her türlü resmi ya da gayrıresmi baskı insan zihnini yanlışa yönlendirir. kanımca bu olmamalı. ben bundan sonra da yeri geldi mi hamza yazacağım. benim bir insana ismiyle hitap etmem, o kişiye hakaret ya da saygısızlık olamaz. bu hiç mantıklı değil.
App Store'dan indirin Google Play'den alın