• 7
    yusuf ziya öniş i kaybettik

    1892 yılında istanbul’da dünyaya geldi. galatasaray lisesi’ndeki tahsilinin ardından da isviçre’ye gitti. galatasaray’da ve isviçre’nin servette takımlarında futbol oynadı. türkiye idman cemiyetleri ittifakı’nın kuruluşunda etkin rol aldı. 1922 ile 1924 yılları arasında galatasaray’ın maddi anlamdaki en zor zamanlarında başkanlık görevini üstlendi. 1922 yılında kurulan futbol federasyonu’nun ilk başkanı oldu. 1933 yılında galatasaray’dan istifa ederek güneş kulübü’nün kuruluşunda yer aldı. 1938 yılında kulüp fesholana kadar da yöneticiliğini yaptı.
    bu yıllarda türkiye iş bankası ve denizcilik bankası’nda üst düzey yönetici olarak çalıştı. güneş kulübü’nün kapanmasının ardından galatasaray’a geri döndü. 1950-1952 yılları arasında yeniden galatasaray başkanı oldu. ömrünün son yıllarında daha çok sarıyer kulübü’ü ile ilgilendi ve adı daha sonra aynı ilçedeki stada verildi.
    imparator lakabı ile anılan yusuf ziya öniş, türkiye’ye modern sporların gelmesi ve yaygınlaşmasında öncülük etmiş bir isimdi. gelişmiş ülkelerdeki spor düzeninin türkiye’de de kurulması için uğraş veren yusuf ziya öniş, bilhassa futbolda profesyonelliğe geçilmesi için yoğun çaba sarfetmiş ve bu konuda öncülük etmiş bir isimdi. 12 ekim 1960 günü aramızdan ayrılan yusuf ziya öniş’i saygı ve rahmetle anıyoruz.

    12 ekim 1960

    (bkz: başlığı görev bellemek)

    (bkz: yusuf ziya öniş)
App Store'dan indirin Google Play'den alın