• 5092
    http://i.hizliresim.com/n594vM.jpg

    http://i.hizliresim.com/LY8jJZ.jpg

    kuzenim bu iki fotoğrafı bir migros mağazasında çekmiş. çok normal görünüyor olabilir ama aslında büyük bir tehlike var. ikinci resimde net olarak görülen ürün tarımsal kökenli etil alkol. litre fiyatı alkollü içeceklerden çok daha ucuz. daha önce etil alkolü bir şekilde tatlandırıp içmeye çalışan insanların sağlık problemleri yaşadığını haberlerde görmüştüm. metil alkol kadar tehlikeli değil sanırım. sözlükteki kimya mühendisi - kimyager arkadaşlardan konuyla alakalı bilimsel yardım sunmalarını rica edeceğim. aynı zamanda doktor arkadaşlar da bu ürünün tüketilmesinin ne gibi sıkıntılar doğurabileceğini açıklarsa, hukukçu arkadaşlar da hukuken neler yapılabilir aktarabilirse voltranı oluşturup bu şekilde tehlikeli satış yapan yerlere dalalım diyorum.

    "yetişkin insandır, almasın içmesin" diyenler olabilir fakat ispirtoyla kafa bulacağım diye kör olan insanların yaşadığı, bonzai ile genç nüfusun ölüme koştuğu bir ülkede yaşıyoruz. tüketicinin mantıklı olması gerekir ama üretici ve satıcının da gerekli uyarıları yapması ve daha dikkatli olması gerekir. 2-3 ay önce alkollü içecek yerine etil alkolü meyve suyuyla içip hastanelik olan gençlerle alakalı haber okumuştum. şimdi o haberi bulamıyorum fakat konuyla alakalı ufak bir araştırma yaptım.

    normalde migros'ta ev temizleyiciler-tuvalet temizleyiciler reyonunda satılıyormuş. tarımsal kökenli etil alkol pancar, üzüm gibi karbonhidratı yoğun tarım ürünlerinden elde edilir. likit yüzey temizleyici olarak kullanılır. etil alkol, alkollü içki yapımında kullanılan tek organik bileşiktir. renksiz ve yanıcıdır. (tekns tu vikipedya)

    ürünü üreten firma mey içki yeni rakının da üreticisiymiş. ürün etiketini okuyamadım fakat üzerinde "gıda olarak tüketilemez" gibi bir ibare yoksa üretici firma bir şekilde suç işliyor olmalı. zira 1970lerde ispirto içerek kafayı bulmaya çalışan ve akabinde gözlerini kaybeden binlerce uyanık olmuş. aynı kafa yapısının devam ettiği ve 1 litre etil alkolün aromalandırılıp, damıtılıp ya da ev yapımı basit karbon filtreden geçirilip 3-4 litre alkollü içeceğe dönüştürülmesi mümkün olduğu için büyük tehlike var zira bu dönüştürme metotları kontrol edilebilir değil. üretici firma bu ürününde uyarıcı bir ibareye yer vermediği için suçlu. satışı yapan mağaza da bu ürünü alkollü içeceklerin hemen yanına koyduğu için suçlu çünkü içilebilir bir alkol değil.

    *mey içki firması zehirleyici ürün üretip uyarı eklemiyorsa tüketici haklarını ihlal ediyor ve insan sağlığını tehlikeye atıyordur.
    *koskoca migros bir temizlik ürününü alkollü içecek reyonunda satıp tüketiciye "al bunu sulandır-aromalandır iç" şeklinde subliminal mesaj veriyorsa yine tüketici hakları ihlali ve zehirlenme riski oluşturuyordur.
    *koskoca devlet insanların hangi saatlerde alkol alıp alamayacağına dahi karar veriyorken böyle büyük bir tehlikeye dolaylı yoldan sebep oluyordur.

    bu ürünün mağaza satış linki:
    http://www.sanalmarket.com.tr/...kenli-etil-alkol-1-l

    bu mey içki'nin sitesi:
    http://www.mey.com.tr/...z/Sayfalar/raki.aspx

    bu da bu tüketici şikayeti için e-devlet girişi:

    https://giris.turkiye.gov.tr/...r?kurumId=673CjiG3yQ

    konuyla alakalı bilgisi olan arkadaşlar aydınlatabilirse sağlam argümanlarla bir kampanya başlatmak istiyorum. çok işsizce veya saçma gelebilir fakat kafa bulmak için en ekonomik yolları arayan yurdum insanı bu durumu fırsata çevirmeye çalışabilir diye düşünüyorum. haybeye kimse hastanelik olmasın, sıkıntı çekmesin, ölmesin. bir de alkollü içecek fiyatları indirilsin biraz :/
App Store'dan indirin Google Play'den alın