• 432
    genel bir kanı var "yetenek" vs "çalışma" diye ancak buna katılmayanlardan birisiyim... şöyle sıralayayım:

    1- messi doğuştan gelen bir top sürme yeteneğine sahiptir, aynı yetenek hemen hemen eşit seviyede ronaldo'da da mevcuttur.
    2- messi doğuştan gelen bir "sezgi ve rakibi analiz" yeteneğine sahiptir, aynı yetenek hemen hemen eşit seviyede ronaldo'da da mevcuttur.
    3- messi, fizik dezavantajına rağmen rakipleri karşısında altta kalmayan ve çabukluğuyla bunu avantaja dönüştürebilen bir oyuncudur.

    buraya kadar olay messi'nin üstün olduğu yönler üzerinden gidiyor ancak ronaldo altta kalmıyor,

    4- ronaldo, doğuştan gelen yeteneklerinin yanı sıra bir futbolcunun sahip olabileceği en mükemmel fizik yapıya sahiptir
    5- ronaldo, bir hücum futbolcusunda olması gerekenden daha fazla atletik niteliklere sahiptir, aynı fizik yapıyla ronaldo'yu stoper bile oynatabilirsiniz,
    6- ronaldo'nun adaptasyon sıkıntısı yoktur, sahip olduğu özelliklerle dünyanın herhangi bir takımında olağanüstü işler yapabilir, messi bu konuda muammadır
    7- ronaldo, takım arkadaşlarından bağımsız başarılı olabilir, oynadığı takımların kadro kaliteleri dalgalanmalar yaşamıştır, takım arkadaşları kimi zaman çok kaliteli kimi zaman vasat isimler olmuştur, ancak bu ronaldo'nun insanüstü performansını etkilememiştir, messi genelde çok uzun yıllar tanıdığı isimlerle oynamıştır.
    8- ronaldo takım seçmediği gibi lig de seçmez, portekiz, ingiltere, ispanya... bu haliyle bundesliga ya da italya'da da aynı beceriyi sergileyebilir, messi bu konuda henüz kendisini kanıtlayamamıştır, yapılacak tahminler, tahminden öteye gidememektedir.

    9- her iki ismin milli takım performanslarını tartışmak anlamsızdır, zira milli takımlar yılda maksimum 2 ay bir araya gelen futbolculardan oluşan ve turnuva bazlı işleyen yapılardır. oyuncuların hemen hepsi görevden çok kendisini kanıtlama zihniyetiyle oynarlar, rakiplerin hepsi, o ülkelerine en iyi futbolcularından oluşur, bu nedenle başarı daha komplex bir süreç haline gelir.

    gelelim kim daha büyük sorusunun cevabına;

    bu soruya verilecek cevap subjektif olacaktır, zira performans anlamında bu iki isim yıllardır belli bir seviyenin altında düşmeksizin yarışmaktalar.
    ancak, la liga'ya sonradan dahil olan ronaldo'nun, barcelona gibi sistematiği oturmuş bir takımın varlığına rağmen uzay düzeyinde performansla rakamlarını messi'ye yakınsaması olağandışı bir durumdur.

    pas sistemi ve bireysel yeteneklerin ön plana koyulduğu klasik barcelona total futbolunun dışında bir sisteme aşina olmayan messi'nin, her türlü sistemde kendini kanıtlamış bir ronaldo'yla eşleştirilmesi pek çok faktörü görmeyi gerektirir.

    nacizane düşüncem, cristiano ronaldo'nun bu karşılaştırmada çok belirgin biçimde öne çıktığı yönünde.

    ronaldo'yu karşılaştırırken, sadece messi'yle değil, futbol tarihinin tüm "en iyiler"iyle karşılaştırmakta sakınca görmüyorum.

    messi için bu durumu yaptığımda, önceleri "sanırım en iyi bu adam" dediğim günlerde "maradona"nın geçmişteki videolarını izlerken buldum kendimi.

    ronado diyorum...
App Store'dan indirin Google Play'den alın