resim
Semih Kaya
Takım:Kariyer Sonu
Mevki:Stoper
Yaş:33
Boy:1.83
Uyruk:Türkiye
  • 3763
    kendisini satarsak hem biz hem kendisi kazanır.

    bizim kazanacağımız konular:

    1. bonservis bedeli

    2. semih avrupa'da başarılı olduğu takdirde, hem türk futbolcularının hem de galatasaray altyapısının imajına katkı sağlayacak. bildiğiniz üzere 2000'de uefa kupasını alan kadromuzdaki oyunculardan birçoğu avrupa'ya transfer olmuş, fakat bu oyuncuların büyük kısmının başarısız olarak türkiye'ye geri dönmesi (arif erdem, fatih akyel, hakan ünsal vb.) türk futbolcular hakkında olumsuz bir imaj yaratmıştı ve yabancı takımlar türk futbolcularını transfer ederken daha çekingen davranmaya başlamıştı. bunun sonucu olarak avrupa'da oynayabilecek kalitedeki birçok türk oyuncu bu takımların transfer listesine giremezken, avrupa'ya gidenlerin çoğu da ha kettiğinden düşük bedellerle transfer olabilidi. (en basitinden arda turan, ondan daha az yetenekli ama avrupa liglerinde oynayan birçok oyuncuya ödenen bonservis bedellerinden daha düşük bir bedele transfer olmuştu, bunun sebebi de türk futbolcuların avrupa'da başarılı olamamasının yarattığı imaj). son yıllarda mehmet topal (her ne kadar bizim altyapımızdan olmasa da bizden transfer oldu), arda turan gibi avrupa'da başarılı olan transferlerle bu imajı az-çok düzeltmeye başlamışken, son yıllarda altyapımızdan çıkan en önemli oyunculardan biri olan semih'in de avrupa'ya gidip başarılı olmasının hem galatasaray'ın hem de türk futbolcularının bu yöndeki imajını daha da geliştireceğini ve gelecekteki oyuncu ihracatlarımızın da önünü açacağını düşünmekteyim. eğer altyapısından kaliteli oyuncular çıkarıp onları büyük paralara satan bir takım olmak istiyorsak bu "galatasaray altyapısındansa iyidir" imajını yaratmak (tıpkı porto gibi) çok önemli.

    3. semih'in transferiyle birlikte bazı lig ve türkiye kupası maçlarında takip ettiğimiz ve gayet iyi potansiyelleri olduğunu gördüğümüz koray günter, emre can coşkun gibi genç stoperlerimiz daha fazla oynama şansı bulacak, oynadıkça daha çok gelişecek ve potansiyellerini daha fazla sahaya sunma şansı yakalayacaklar. bu da hem takımın gençleşmesi anlamında, hem altyapıdan gelen oyuncuların önünü açıp parlatma yolunda hem de eğer bu oyunculardan da maksimum verimi alıp sonrasında avrupa'ya satıp bonservis kazanmak istiyorsak ve bunu sürekli yapabilen bir takım haline gelmek istiyorsak çok önemli bir hamle. zira takımdaki genç oyunculara baktığımda, beni geleceğe dair en çok umutlandıran 3 oyuncudan ikisi koray ve emre can (üçüncüsü de sinan)

    semih açısından baktığımızda ise;

    1. semih'in son zamanlarda büyük bir konsantrasyon kaybı yaşadığı ortada. bunun sebebinin de artık galatasaray ve türkiye'de gelebileceği en üst noktaya gelmesi ve bunun yarattığı maddi-manevi doygunluk olduğunu düşünüyorum (extensor da son yazılarından birinde buna paralel şeyler yazmıştı.) avrupa'da bir takıma transfer olması onun için yeni bir heyecan, kelimenin tam anlamıyla yeni bir "challenge" yaratacaktır ve bu da semih'in tekrar futbola konsantre olabilmesini, gelişimini de kaldığı yerden devam etmesini sağlayacaktır. (edit: mevzubahis entryyi buldum, okumak isteyenler için şurada: (bkz: #1623791) )

    2. türkiye'de futbolun fundamental konularında bile yeterince iyi bir eğitim verilmediği ve oyuncuların mental gelişiminin bu yüzden geciktiği, hatta çoğu zaman tamamlanamadığı herkesin malumu. en yakın örnek olarak, arda'nın avrupa'ya gittikten sonra futbolunu nasıl geliştirdiğini hepimiz gördük. semih'in de avrupa'da daha profesyonel bir ortamda eksik olduğu konularda kendini daha fazla geliştirebileceğini ve tam anlamıyla komple bir stopere dönüşeceğine inancım tam. maalesef türkiye'de ne bunu kazanabileceği ortam ne de bunu kazandırabilecek donanımlı hocalar var. 1 senelik orta sıra bir fransız takımının dahi umut bulut'u nasıl geliştirdiğini hepimiz görmüşken umut'tan çok daha genç ve potansiyelli olan semih'in bu donanımı çok daha çabuk kazanacağına eminim.

    3. türkiye'deki kısır tartışmalardan, kamuoyu baskısından, kendisine sosyal medyadan küfür edip duran sözde taraftarlardan uzak, sakin bir hayat performansını da hayat kalitesini de artıracaktır.

    bu yüzden semih kaya'nın avrupa'ya (tabi ki kalburüstü bir takıma olmalı) transferinin tıpkı arda'nın transferi gibi hem ona hem galatasaray'a kazandıracak sonuçları olacağına inanıyorum. win-win yani. en kötü ihtimalle, başarısız olup türkiye'ye dönmek ister ki o zaman da semih gibi bir oyuncuya her zaman kapımız açık olacaktır. kaldı ki ben semih'in avrupa'da tutunabilecek iş disiplinine sahip olduğuna eminim. umarım kendisi de yukarıda saydığım durumları düşünüyordur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın