resim
Emre Çolak
Takım:-
Mevki:On Numara
Yaş:33
Boy:1.69
Uyruk:Türkiye
  • 3907
    6 aralık 2014 akhisar maçında gösterdiği oyun, uefa ve süper kupayı alan takımın efsane orta sahası suat kaya'yı anımsatan oyuncu.
    o efsane takımın , en az hakkı verilmiş fakat bana göre hayati önem taşıyan, devşirilmiş mevkilerde oynayan 2 oyuncusu vardı. stoper'den sağbeke devşirme capone ve forvet/forvet arkası serbest adamdan ön liberoya devşirme suat kaya. emre'nin yerinde olsam, suat kaya'nın kasetlerini seyrederim.

    suat kaya, son derece enerjik, adam geçebilen, ileri çıkıp golü koklayıp gol atabilen, son derece yüksek futbol zekasına sahip bir oyuncuydu. fizik yapısı emre çolak'tan çok farklı olmamakla beraber, ön libero mevkine başarıyla devşirilmiş; okan buruk ve emre belezoğlu ile birlikte o efsane orta sahanın en önemli parçasıydı, hem beyniydi, hem hamalıydı ki ; o orta sahanın en az değerlisi emre belezoğlu bile hala patlak fıtığı, kontrol edilemez siniri ve ilerleyen yaşına rağmen fenerbahçe orta sahasının en vazgeçilmezidir. '' türk tipi kaos futbolu'' denilerek, çok haksız ve aşağılanarak etiketlenen bu orta saha tarzı, 3 tane forvet temelli veya alt yapısı olan oyunculardan oluşmuş, kısa boylu fakat çok atik, enerjik, topla katedip adam geçebilen, oyuncuların top rakipteyken alan daraltıp deli gibi pres yaptığı, top kendindeyken ise topu hızla ileriye aktarıp, oyun akışkanlığını artırıp hücum sahasına adam yollayan , takım yorulduğunda ise aktif dinlenme adıyla topu dolaştırıp takımı dinlendiren veya avantajı top kendinde iken koruyabilen bir anlayışa sahipti. xabi alonso, patrick riviera, mehmet topal, hatta melo gibi uzun bacaklı ve boylu ön libero yerine , kısa boylu , teknik , enerjik , oyunun 2 yanını oynuyan 3 orta sahasına defansif/ofansif yükü dağıtmak felsefesine dayanıyordu. fatih terim bu sistemi elindeki oyunculara göre deneme yanılma metoduyla buldu fakat daha sonra italya'ya gitti, bildiklerini de unuttu, bir türlü bu orta saha modelini florya'da sistemleştirmedi. oysa ki bu sistemi milli takımda kucağında bulan şenol güneş , biraz daha yumuşatıp uyarlayarak daha sonra ki takımlarında hep kullandı . trabzon'da colman-selçuk (galiba artı olarak bir dönem gökdeniz'de vardı) , şimdi bursa'da ise belluschi- ozan tufan ve de volkan şen (stili okan buruk'a en çok benzeyen) ile devam ettirmekte.

    nasıl barcelona la mesa'da bol paslı oyun bütün altyapı takımlarında aynı dizilişle oynanıyorsa, bu kısa boylu, çok atik ve enerjik, forvet özellikli teknik futbolcularla oynanan 2 yönlü orta saha oyunu florya'da, alt yapıda standart olmalıydı. çünkü kaotik olarak adlandırılan bol presli oyunda,rakibi paralize etmek suretiyle, rakibin senden üstün olan taktiksel, fiziksel ve diğer avantajlarını uygulayacak zamanı onlara bırakmıyorsun. senin takımın ise bundan etkilenmiyor, aksine bu ortamda alışık olduğu için daha rahat ediyor, çünkü normal bir türkün hayatı da hep krizlerle, problemlerle , kaosla dolu. son yıllarda uluslararası şirketlerde, özelikle yurt dışında türk yöneticiler çok rağbette çünkü kaotik ve kriz ortamlarında batılı meslektaşlarından daha iyi performans gösteriyorlar. bu tepki verme verimlilikleriyle ilgili. bu sosyolojik araştırmalarla ortaya çıkmış, somut bir gerçektir. yani kabul edelim veya etmeyelim, bize en uygun oyun model budur. bunu güçlendirmek için amerikan fizyoterapisti, alman disiplini, balkan orijinli psikolojik insan yönetimine zaman zaman başvurabilirsiniz, ama esas formül değişmez. diğer örnekler basketbol da var: ergin atamanın, karşı takımı, çok yönlü (marko, n'dong) oyuncuları ile baskı altında, gerilimli ve baskılı ortamda, az sayıda tutup başarılı olması veya ekrem memnun'un gene eşit yönlü oyun anlayışı (fakat savunması fark yaratıp karşı tarafı hataya zorlayan) ile uluslararası alanda başarılı olması.

    buradan emre çolak meselesine gelirsek, yanında oynaması gerekenler kesinlikle furkan/selçuk inan/umut/telles/tarık/ontievero/olcan/engin gibi seçenekler arasında , pozisyona devşirilmenin hakkını (deneyerek/hepsine eşit şans verilerek görülmek sureti ile) verebilecek oyunculardan seçilmelidir. artık 10 kilometre civarı koşup daha sınırlı alanda kalan ve presle temasın dolayısıyla gerginliğin fazlalaşacağı ortamda, bunu kaldırmada problem yaşayacak olan melo'nun ise , savunmada tandem ikiliye kaydırılması gerekmektedir. şimdi ki tandemden ise semih'in, mancinin 2 maçta deneyipte çok başarılı sonuçlar elde ettiği sağ beke (aynen orta ikiliye gerektiğinde çapraz kademe yapmasını bilen ve sürpriz ileri çıkan capone'nin devşirilmesi gibi) kaydırılması son derece doğru bir hareket olur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın