• 478
    galatasaray için gerçekten çok öenmli bir platform. ben olaya klasik tanınırlık veya marka, galatasaray'ın avrupa vizyonundan girmeyeceğim çünkü bunlar herkesin bildiği malum konular ve düşünceler.

    benim gireceğim yer galatasaray'a yaptığı ekonomik katkı, son ünal aysal dönemindeki katkılar bile çok önemlidir son dönemlerin en düşük yayın ihalesine satılmış olsa bile. yayın ihalesini de şöyle aktarayım, galatasaray 2001'de çeyrek finale çıktığında 2012'de çıktığından daha çok para kazandı. buradan da geçmiş dönem ki önemine daha rahat geçiş yaparız ve etkin bir şekilde göz önüne koyarız. çünkü 2002 yılında büyük yıldızların takımdan ayrılışı ile maaş bütçesi çok düştü. buna rağmen kulüp çok ciddi ekonomik problemler yaşadı. burada tabiki kulübün borsaya açılmada ki sıkıntısı veya yıldızların çok düşük fiyatlara takımdan ayrılması gibi faktörler sıralanabilir.

    en nihayetinde şuraya dikkat çekmek istiyorum. hakan şükür inter'e 9 milyon dolar civarı bir paraya transfer olmuştu. uefa kupasının en çok gol atan ve avrupa'nın en dikkat çeken santraforlarından birisi. hakan'ın 9 milyon ettiği, avrupa gol kralı jardel'in 36 milyon dolar olduğu bir piyasada sen sadece şampiyonlar liginden 25 milyon euro alıyorsun. şu an ki futbol piyasası ile karşılaştırıldığında o dönemde ne kadar daha önemli olduğunu görebiliriz.

    2002-2007 yılları hatta 2008 steaua bükreş faciası olan seneyi de alalım ve galatasaray için ne kadar önemli olduğunu ortaya koyalım. 2006 ve o civarlı yıllarda galatasaray'ın bütçesi 70 milyon dolar civarında bu 70 milyon dolar üzerinde borsadaki iki ayrı şirket durumundan dolayı (bu konu tam bir faciadır ve bu konuda çok kızgınım ben. böyle büyük kulübüm ben diye geçinen ve kimselerin böyle basit ve büyük hatalar yapamazlar.) gereksiz bir temettü dağıtırken siz sadece şampiyonlar ligine katıldığınız için 15 milyon euro civarı bir para alıyorsunuz (20 milyon dolar) yani senin bütçenin %25'inden fazlasını şampiyonlar liginden gelen para oluşturuyor.

    evet son dönemde stad inşaatın da tamamlanması ile belki kulüp için büyütücü ya da b statüsündeki bir gelir olurken o günlerde bütçenin en büyük kısmı oradan karşılanıyordu ve fenerbahçe'nin stad inşaatını tamamlayıp fenerium ile pazarlama ve satış anlamında çok önemli adımlar atması galatasaray'a gelir manasında çok ciddi farklar atması da o dönemde bugünden çok daha önemli olduğunu hatta galatasaray için hayat damarlarından biri olduğunu görüyoruz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın