• 14
    sığ ve kendini geliştiremeyen insanlardan oluşan bir toplum olduğumuz için işin maddi kısmının çok büyüdüğü iddia edilen meslek. lakin sığ ve kendini geliştiremeyen insanlardan oluşan bir toplum olmamızla dünya çapındaki futbol sektörünün bu kadar şişmesinin ne alakası olduğunu anlamadığım meslek ayrıca.

    ben bu sporun profesyonel bir parçası olsam hiçbir futbolcuya 2-3 milyon euro paralar vermem çünkü futbol izlemek için bir oyuncuya bu kadar para verilmesi bana da saçma geliyor ancak spor kulüpleri artık şirketleşti ve arz talep dengesine göre bu paralarıın dönmesi gayet de mantıklı.

    şöyle bir örnek vereyim. pet şişede sular 50 kuruşa, olmadı 1 liraya satılıyor. ancak sen sokakta bu suyu 100 liraya alacak birini bulsan gider suyu 90 lira da olsa alıp 100 liraya satarsın. 1 liralık suya 90 lira verirsin ama 10 lira da kar yapmış olursun.

    bu durum dünya çapındaki kulüpler için de geçerli. elinizin altında internet var. gidin bakın real madrid kaç tane ronaldo forması, bale tshirtü satmış. 2-3 günde james rodriguez ürünlerinden elde edilen kar ne kadar bir araştırın bakalım. bu adamlar bizim gibi gerizekalı değil gidip drogba'ya iki yıllık 10 milyon euro versin. bu adamlar büyük oynuyor ve ronaldo'ya yılda yaklaşık 35 milyon euro veriyor. sonra 70-80 bin kombine, 1.5 milyon forma ve milyonlarca ürün satıp verdiğinden fazlasını alıyor.

    ayrıca işin gelişmişlik kısmına bakacak olursak çin'de, japonya'da, usa'de de bu sektörün ne kadar büyük olduğuna bakmak yeterli olacaktır. bu ülkeler gelişmişliği bizden öğrenecek değiller :(

    son olarak diyeceğim şu ki galatasaray da dahil olmak üzere tüm spor kulüpleri uğrunda çile çekilecek değil pazar günü öğleden sonra eşini, sevgilini, çoluğunu çocuğunu alıp stada giderek elinde bira önünde patates kızartması maçını izleyeceğin ve deşarj olacağın organizasyonlardır. 35 sene öncesinin futboluyla şimdiki futbol arasında çok büyük fark var. he ben mesela basketbol maçına falan gittiğimde bağırmayı tercih eden biriyim, arada da oturur efendi gibi maçımı izlerim ama futbolun hitap ettiği kitle değişti artık.
App Store'dan indirin Google Play'den alın