• 345
    hadi dedim zor olsun gerçekçi olsun. gittim ingiltere 6. ligi kuzey grubu takımlarından stalybridge ile kariyerime başladım. kariyerdeki amacım bol bol lig ve takım gezmek. gidebildiğim kadar ileriye gitmek. yalnız bunu yaparken yarı futbol direktörü yarı teknik direktör gibi bir kariyer oluşturmak istedim. yani yardımcı antrenörümü kendim belirleyip maçların bir kısmında tatile çıkıp maçı ona oynatıyorum. böylelikle harcadığım zaman da azalıyor ve bir yandan da sorumluluklarım artıyor. bir şekilde galatasaray'ın başına geçip galatasaray'ı dünyanın en iyi kulübü yapmak temel amaç.

    takımın ligde 12. olması bekleniyordu. takımdaki oyuncuların özellikleri komikti. en iyi oyuncumun en iyi özelliği 10 falandı :d aslında lig geneli öyleydi. neyse efendim transfer sezonunda ince eleyip sık dokuyacaktım ki bir baktım transfer yapmam mümkün değilswh takımdan da adam satarak para kazanmak mümkün değil. hal böyle olunca 2-3 oyuncu gönderip sadece santrafor gomez dali'yi alabildim. gerekli özellikleri 12-13 olan bir hedef santrafor. aldık adamı almasına da takımın ekonomisi çöktü:d yahu adama bonservis ödemedim, maaşı da çok az ama işte kulübün imkanlarına göre evi arabayı satmışız adama basmışız durum o yani. ekonomi aşırı çöktü başkan falan korktu. konu komşudan 500 euro toplamışlar borcun birazını kapattık :( yani takım batmanın eşiğine geldi tek transferle.

    sonra lig başladı aman allah'ım... ben taktiksel olarak takımın amına koymuşum haberim yok*. ben tabii topun kontrolü bizde olsun diyorum mümkün olduğunca paslarla(ama gereksiz paslar değil) takım oyunuyla takımda çoğu kişinin rolünün belli olduğu, oyunun kontrolünü eline almaya çalışan ve topu kaptığında hızlı çıkan organize ataklarla gol arayan bir ekip kurmak istedim. bak bak fanteziye bak :d neyse uğraştık ettik olmadı. lig başladı 5 maçta 20-25 gol falan yedik son sıralarda düşmemeye falan oynayacak hale geldik. gomez dali iyi iş yaptı ama 5 maçta 6 gol attı yazık garibim :d

    sonra baktım bu taktikle bu dizilişle olmayacak sonra dedim bari kanatlara yayalım oyunu. orta sahanın ortasındaki oyuncularım gerçek hayatta benden kötü amk öyle kötü adamlar. takım biraz daha iyi oldu ama yine istenilen değil. sonra maalesef elimiz mahkum oyunu çirkinleştirdik. oldschool ingiltere oyununa döndük. alan dikicek amk ileriye orada karambol falan. defansif oynayacaksın aldığını direk ileri yollayacaksın. geride stoperlerinin hava hakimiyeti çok yüksek olmalı. açık oyuncuların da dönen topları toplayabilecek zekaya ve onları değerlendirebilecek bitiriciliğe sahip olmali.

    ilk sezonumdan çıkardığım en büyük ders ingiltere 6. ligini küçümsediğim ve gerek istediğin takımı kuracak imkanlarının olmaması gerek de max 1-2 oyuncu alabilmen sebebiyle sike sike uzun top sıkıcı futbolu oynatmalısın. ligi 12. bitirdik. takım gençlerbirliği mantığında zaten kafa rahat. orta sıralarda ol aman batmayalım yeter diyor. başkan vizyonsuz taraftar vizyonsuz ileriye gitmek için hiçbir hamle yok. takımdaki oyuncuların hepsinin kontratları sene sonunda bitti. ekonomik sıkıntı nedeniyle küçülmeye de gidildi. yönetim memnundu sözleşme yenilemek istedi ama reddedip üzerine istifa ettim stalybridge maceram sona erdi.

    sizlere ingiltere alt ligleri için tavsiyem; stoperler hava toplarına çok hakim olsun, orta sahaların merkezindeki oyuncular çöp. tüm lig öyle. oraya yapacak bir şey yok sanırım. kanatlar mümkün olduğunca skora katkı yapacak adamlar olmalı. çalım falan aramayın. dribblingmiş teknikmiş sallayın. iyi orta açsın. iyi bitirsin. mümkünse hızlı olsun hızıyla adam geçsin yeter. santraforunuz veya santraforlarınız mutlaka hava toplarına hakim olsun. takım genelinde mücadeleci ve hava toplarına hakim olan bir takım kurmanız gerekiyor ve duran topları çok iyi değerlendirmek gerek.

    devam edecek...
App Store'dan indirin Google Play'den alın