resim
Zeki Önder Özen
Görev:Teknik Direktör
Takım:-
Yaş:54
Uyruk:Türkiye
  • 205
    "laf var icraat yok" cu adamlarin elestirisine ugramis adam.

    simdi oncelikle bu adamin konustugu sozlerden adamin kafasindaki planlari gorebiliyoruz, bunlari heralde kimse inkar edemez. inkar edicek olursa bir zahmet bana ozel mesaj atsin gerekirse editlerim ugrasmak istemiyorum. cok merak eden eksiyi acar bu adamin ettigi laflari gorur.

    simdi gencler, orada burada konusuyoruz vizyon vizyon diye. vizyon nedir?
    vizyon ileride yapilmasi gereken seylerin ongorusudur, yani bir nevi stratejik planlamayi bagli bulundugun profesyonel ya da devletsel (devlet yoneten insanlarin da vizyonu olmalidir malum) organizmalara adaptasyon icin dusunceler toplulugudur. galatasaray icin vizyon "avrupa'da ilk 10 klube girmek" degil, deloitte money ball'da en gelirli 10 takim arasina girmektir mesela, zira bunu yaptiktan sonra sportif basari kendisinden gelir.

    verdigimzi tanima ornek olarak galatasaray'i ve vizyonu aciklayalim. oradan baglayacagim onder ozene.
    galatasaray'in statement of purpose'u (gavurlar boyle derler, turkce karsiligi malesef yok, ama bir kurulusun amaci diyelim) nedir? ingilizler gibi top oynayip onlari yenmek, yani en az ingiliz takimlari seviyesine kadar cikabilmek. e malum bunu yapmak icin de belirli aktiviteler lazim, finansal basari, sosyal tanimlanma gibi. iste bu aktiviteleri yapma yontemleri, veya daha da derine inersek bu aktiviteleri gerceklestirmek icin gerekli olan ufak aktiviteler hepsi bir vizyon urunudur. mesela, japonya'da gsstore acip asya pazarina atilmak bir vizyon urunudur, bu sayede finansal basari + sosyal tanimlanmayi saglarsinizm, bu da sizin sirketinizin kurulus amacinizi gerceklestirmede fayda saglar.

    buradan onder ozen'e geliyorum. kendisi artik eski futbol direktoru. bu role uygun olarak statement of purpose'u besiktas'in futbol performansini en ust seviyeye cikarmak icin gerekli olan teknik aktiviteleri bulmak, uygulamak ve yonetmekti. yani 3 tane ana isi vardi. bulmak kisminda hepimiz hemfikiriz yine, adamin soyledikleri zaten bu faz. planlama yani. vizyon dedigimiz nokta. bunlardan bazilari:

    - performans departmani
    - teknik odalar
    - sogutma odalari
    - ozel antrenman metodlari

    bunlar vardi, hem de turkiye'de olmamis bir duzeyde. nasil derwall geldiginde bizim toprak sahamiz varken, adam cim saha olsun bu dedi ve oldu, ayni sey. sadece donem farkli.

    gelelim uygulama ve yonetmeye. yonetmek icin bir urunun ortada olmasi gerek, yani uygulama lazim. benim bildigim besiktas bu uygulamalara harcayacak para bulamadi, dolayisiyla da onder ozen'in kafasindaki planlarin cok cok azi hayata gerceklestirebildi. burada onder ozen'in bir sucu yok, zira adamin bu planlarini uygulayacak parasi yok. bu parayi bulmak onder ozen'in degil fikret orman'in goreviydi. bulamayinca onder ozen kafasindakilerin en ucuzlarini yapabildi.

    yani kisaca "laf yar icraat yok yeaa" diyen arkadaslara soylemek istedigim su: bu hayatta lafin icraate gecirilmesi icin gerekli olan kaynak yoksa, artisliginizi lafi edene degil, kaynagi saglayamayana yapin. onder ozen besiktas'in kuculme politikasi yuzunden planlarini icraate sokamamistir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın