• 16
    --- alinti ---
    tarihsel gelişimi ve önemli anları ise şu şekildedir:

    1904 basketbol, ilk kez robert college spor salonunda oynandı.

    1921 kayıtlara geçen ilk resmi basketbol maçı istanbul cağaloğlu'nda oynandı.

    1927 istanbul basketbol ligi kuruldu.

    1936 türk milli takımı, ilk milli maçında yunanistan'ı 49-12 yendi. türkiye, berlin olimpiyat oyunları'na katıldı ve oynadığı maçlarda şili'ye 30-16, mısır'a 33-23 yenilerek ilk turda elendi.

    1948 naili moran, londra olimpiyat oyunları'nda final maçı yönetti.

    1949 kahire'de yapılan avrupa şampiyonası'nı türkiye dördüncülükle tamamladı.

    1951 17 ülkenin katılımıyla paris'te yapılan 7.avrupa şampiyonası'nda türkiye altıncı sırayı aldı. türk hakem izzettin somer, avrupa şampiyonası'nın finalini yöneterek, bu alanda bir ilke imza attı.

    1952 türk milli takımı, helsinki olimpiyat oyunları'nda isviçre ve belçika'yı yendi, mısır ve italya'ya mağlup oldu.

    1955 turgut atakol, 9. avrupa şampiyonası'nda final maçını yöneterek bu alanda tarihe geçen ikinci türk hakemi ünvanını aldı.

    1956 melbourne'da yapılan 5. dünya kongresi'nde turgut atakol fiba teknik komitesi'ne seçildi ve bu görevi 20 yıl aralıksız sürdürdü.

    1959 türkiye, tarihinde ilk kez avrupa şampiyonası'na evsahipliği yaptı. istanbul inönü stadı'nda oynanan 11. avrupa şampiyonası'nda sovyetler birliği şampiyonluğa ulaşırken, ay-yıldızlı takım 12. sırada kaldı. final maçı yöneten ilhan uyguç, avrupa şampiyonaları'nda final yöneten üçüncü türk hakem oldu. bayanlarda ilk kez türkiye şampiyonası yapıldı.

    1961 galatasaray, avrupa şampiyon klüpler kupası'nın ilk turunda yunan olympiakos'u 72-71 ve 65-55 yenerek, avrupa kupaları'nda tur atlayan ilk temsilcimiz oldu.

    1964 ilk kez bayan milli takımı kuruldu.

    1966 deplasmanlı ligi başladı. ilk şampiyonluk sevincini izmir ekibi altınordu yaşadı.

    1967 ilk kez düzenlenen türkiye kupasını kazanan takım fenerbahce olmustur.

    1967 tunus'ta yapılan 5. akdeniz oyunları'nda türk milli takımı, yugoslavya ve italya'nın ardından üçüncü sırayı aldı.

    1969 hüsamettin topuzoğlu, napoli'de düzenlenen 16. avrupa şampiyonası'nda sovyetler birliği ile yugoslavya arasında oynanan final maçını yönetti.

    1971 izmir'de yapılan 6. akdeniz oyunları'nda türkiye, finalde yugoslavya'ya yenilerek ikinci oldu.

    1973 barcelona'daki 18. avrupa şampiyonası'nı sekizinci sırada tamamlayan türkiye, 1951'den sonra en iyi derecesini yaptı.

    1977 fransa'da düzenlenen avrupa yıldızlar şampiyonası'nda türk milli takımı şampiyonluğa ulaştı.

    1981 avrupa şampiyonası elemeleri (challenge round) izmir ve istanbul'da oynandı. türk milli takımı, almanya, yunanistan ve ingiltere ile birlikte finallere katılma hakkını kazandı. ilk kez bir türk basketbolcu (efe aydan) avrupa karması'na davet edildi. sofya'da yapılan balkan şampiyonası'nda türkiye, tarihinde ilk kez şampiyonluğu kazandı.

    1987 suriye'nin lazkiye kentinde düzenlenen akdeniz oyunları'nda milli takım altın madalyanın sahibi oldu.

    1990 efes pilsen, avrupa koraç kupası'nda çeyrek finale yükselen ilk türk takımı oldu.

    1992 istanbul abdi ipekçi spor salonu avrupa şampiyon kulüpler kupası final four'una evsahipliği yaptı. şampiyonluğu yugoslav ekibi partizan kazandı.

    1993 efes pilsen, avrupa kulüpler kupası'nda finale kadar yükselerek türk basketbolunun başarı çıtasını yükseltti. torino'da oynan final maçında yunan aris, efes pilsen'i 50-48 yendi. türk milli takımı, 12 yıl aradan sonra katılma hakkını kazandığı avrupa şampiyonası'nda italya ile birlikte dokuzuncu sırayı paylaştı. türkiye, avrupa yıldızlar şampiyonası'na evsahipliği yaptı. (trabzon, giresun ve samsun)

    1995 avrupa kulüpler kupası finali, istanbul abdi ipekçi spor salonu'nda oynandı ve kupayı italyan benetton kazandı. ünlü basketbolcu magic johnson'un da yer aldığı "magic all stars" takımı istanbul'a geldi.

    1996 efes pilsen, koraç kupası'nı kazanarak avrupa'da kupa sevinci yaşayan ilk türk takımı ünvanını aldı. türkiye, 3. avrupa ümitler şampiyonası'na evsahipliği yaptı. ilk eurostars organizasyonu, istanbul'da yapıldı.

    1997 türk milli takımı, barcelona'da yapılan 30. avrupa şampiyonası'nda sekizinci sırayı alarak 24 yıl sonra en iyi derecesine ulaştı. bayan milli takımı, bari'de yapılan akdeniz oyunları'nda gümüş madalya kazandı. ümit milli takım, avustralya'da düzenlenen dünya ümitler şampiyonası'nı altıncılıkla noktaladı. tofaş, koraç kupası'nda finale yükselerek, efes pilsen'den sonra avrupa'da final oynayan ikinci türk takımı oldu.

    1998 türkiye, eskişehir, kütahya ve bursa illerinde düzenlenen avrupa genç bayanlar şampiyonası'yla ilk kez bayanlarda bir avrupa şampiyonası'na evsahipliği yapmış oldu. italya'nın trapani kentinde yapılan 4. avrupa ümitler şampiyonası'nda türkiye üçüncü sırayı aldı ve bronz madalya kazandı.

    1999 fenerbahceli ibrahim kutluay euro league sayı kralı olmustur

    1999 galatasaray bayan takımı, final four'a yükselerek, türk basketbolundaki gelişmenin yalnizca erkek takımlarıyla sınırlı olmadığını kanıtladı. türkiye, slovenya'da yapılan avrupa yıldızlar şampiyonası'nı üçüncülükle noktaladı. türk milli takımı, 31. avrupa şampiyonası'nda bir önceki turnuvada olduğu gibi sekizinci sırayı aldı.mirsad türkcan nba tarihinde oynayan ilk türk basketbolcu oldu.

    2000 efes pilsen euro league'de de final four'a yükselerek türk basketbolunda yıllardır özlenen bir başarıya imza attı.

    2002 türk milli takımı, 12 dev adam, bir ilki gerçekleştirerek ülkemizde yapılan avrupa basketbol şampiyonası’nda (eurobasket 2001) yugoslavya’ya karşı final oynadı.

    2005 avrupa basketbol şampiyonası eleme maçında mücadele eden 12 dev adam, dördüncü maçında almanya'ya 66-57 yenilerek elendi

    2005 fenerbahce avrupa kupalarında hem bayanlarda hem erkeklerde final four oynayarak büyük bir basarıya imza attı

    2006 türkiye fiba'nın belirlediği ekstra kontenjan haklarından birini kazanarak japonya'da düzenlenecek olan dünya basketbol şampiyonasına katılamaya hak kazandı.

    2006 türkiye japonyada düzenlenen dünya basketbol şampiyonasında 6. oldu

    2007 fenerbahceli mirsad türkcan euro league ribaund kralı oldu

    2008 galatasaray erkek takımı ulebcup'da dördünü olurken, bayan takımı ise eurocup'da yarı final oynadı.

    2009 galatasaray bayan takımı eurocup'ı kazanrak avrupa kupası kazanan ilk türk bayan takımı oldu.
    --- alinti ---

    *
App Store'dan indirin Google Play'den alın