• 398
    iki futbolcu da çok iyi topçu. karşılaştırırken hep bunu kaçırıyoruz bence. ikiside bundan bir on sene sonra ne topçulardı diyeceğimiz insanlar öyle değil mi? azim, hırs, istikrarın sembolü iki topçu.

    bu karşılaştırma işini çok yaptık burda, orda, şurda. ben de bu başlıkta çok yapmışım. (bkz: #418003) ve (bkz: #363332) no'lu entrylerimden anlaşılacağı gibi ronaldo tarafını tutanlardandım. hem de ronaldo'nun ve real'in barça ve messi tarafından her defasında tokatlandığı zamanlardı. galiba zayıfın, mağlubun tarafını tutma eğiliminden böyle bir tutum sergilemiştim. insanlar o zamanlar ronaldo'nun hakkını çok yiyordu. ben de ronaldo'yu epey bir savunuyordum.

    barcelona son 2 sezonda şampiyonlar liginde başarısız oldu. oynadığı futbol iyice kısırlaştı. dolayısıyla messi de eski havasından ve şaşasından uzaklaştı. messi'nin olağanüstülüğünün parıltısı söndü. ronaldo eski çizgisini hep devam ettirdi. çok mücadele etti. son zamanlardaki ronaldo'nun daha çok ilgi çekmesi ve beğenilmesi normal. messi'nin uzun sakatlığı da bu süreçte önemli oldu.

    milli takım performansları ikisinin de iyi değil. ne messi ne ronaldo beklenen performansı gösteremiyor. kanımca ronaldo bu konuda daha büyük bir hayal kırıklığı. etrafındaki milli takım messi'nin etrafındaki milli takımdan daha iyi. hücum anlamında bir dolu adamı olsa da arjantin'in orta saha, defans, kaleci durumu facia. messi'nin arkasında çok güvenilir futbolcular yok milli takımda. ronaldo'da portekiz milli takımının ilerdeki oyuncu kısırlığından etkileniyor kanımca. ancak portekiz'in orta sahası ve defansı çok daha kaliteli isimlerden oluşuyor. sonuç olarak milli takımlarında başarısız olmaları diğer milli takımların çok daha iyi oyunculardan oluşuyor olması ve taktiksel olarak çok daha üstün olmaları.

    eğer genel değerlendirecek olursak messi takım oyunu farkıyla önde olan taraf. ronaldo takıma uyan değil, takımı kendine uyduran bir adam. bu iyi bir şey değil. zor bir durum. takım içinde dengeleri alt üst eden, diğer oyuncuları olumsuz etkileyen bir nane. messi de böyle bir durum yok. eğer olsaydı zaten barça efsanesi ortaya çıkmazdı. benim değerlendirmem de budur. eskiden çok daha realciyken şimdi nefret ediyorum realden. barça ise nötr olduğum birkaç kulüpten biri. kendilerine inanılmaz derecede saygı duyuyorum. diğer kulüp taraftarlarının daimi hayali olan altyapıdan oyuncuların oluşturduğu bir kemik kadroyla başarılı olmayı gerçekleştirdiler. umarım iki taraf da heyecanlarını ve rekabet duygularını yitirmezler.
App Store'dan indirin Google Play'den alın