• 1
    boca juniors - river plate :

    arjantin'in iki ünlü kulübü arasında olan rekabetin temelinde zengin-fakir çatışması yatıyor.

    1905 yılında kurulan bu iki kulüpten boca fakir mahallelerin takımı olarak kabul edilirken, river plate ise zengin kesimin takımı olarak destekleniyor.

    celtic - g. rangers :

    iki iskoç ekibinin rekabeti mezhep ayrılığına dayanıyor.

    1888 yılında kurulan celtic, katolik azınlığa, 1873 yılında kurulan rangersise protestan çoğunluğa hitap ediyor.
    dünyanın en eski rekabetlerinden olan kulüpler arasındaki bu derbide celtic; keltleri, yani iskoçya'nın yerli halkını ve katolik mezhepini, rangers ise protestanları ve ingilizler'i temsil eder.

    real madrid - barcelona :

    el classico adlı bu rekabet madrid ve barcelona gibi ispanya'nın en büyük iki şehrinden çıkan ve ülkenin en başarılı ve etkili iki futbol kulübü arasında geçmektedir.
    ayrıca bu iki takımın karşılaşmaları siyasi bir nitelik de taşımaktadır. katalan milliyetçilerin desteklediği barcelona ile ispanyol milliyetçilerin desteklediği real madrid'in rekabetidir.
    barça, ilk yıllar katalonya halkının özgürlük mücadelesinin bir parçası değildi. halkın kulüp etrafında bütünleşmesi 1925'teki bir maçla oldu. o maçta ispanya millî marşı ıslıklanınca stadyum altı aylığına kapatıldı. bu yasak halkı kulüp etrafında kenetledi. hatta daha sonraları yasaklanan katalonya bayrağının yerini barcelona bayrağı aldı.

    40 yıl süren faşist general franco iktidarında da barcelona'nın en önemli rakibi aynı kenti paylaştığı espanyol değil, r. madrid oldu. çünkü r. madrid merkezî iktidarın takımıydı. üstelik franco, real'in kadrosunu ezbere biliyordu. halk sokaklarda franco'ya tepki gösteremediği için tüm hırsını real'le oynanan her maçta rakip oyunculardan çıkarıyordu.
    real'e tepki oluşmasının başka bir sebebi de 1960'lı yıllarda barcelona'yla sözleşme imzalayan di stefano'nun ihtilaflı bir sözleşme ile real'e transfer olmasıydı.
    kimileri ispanya'da demokratik yönetimin franco'nun devrildiği 1973'te değil, 1974'te barcelona'nın başkent madrid'de real'i 5-0 yenmesiyle başladığına inanıyor.

    milan - internazionale :

    bu derbiyi birçoğundan ayıran en önemli özellik iki takımın da aynı stadı kullanıyor olması.

    85 bin 700 kapasiteli giuseppe meazza (san siro) yıllardır bu derbiye ev sahipliği yapıyor. giuseppe meazza'nın inter'in gelmiş geçmiş en golcü futbolcusu olduğunu ve kısa bir süre milan'da oynadığını belirtelim. buna rağmen milanlı taraftarlar stadyuma daha çok san siro demeyi tercih ediyor.

    milan ve inter taraftarlarının profili de bir hayli farklı.
    milandaha çok işçi ve sendikacı kesimin tuttuğu bir takım.inter ise milano'nun zengin aristokrat aileleri ve seçkin görünmek isteyen insanların peşinden koştuğu bir kulüp.

    panathinaikos - olympiakos:

    bu yunan derbisi de bizim galatasaray - fenerbahçe derbisinin tarihine çok benziyor.

    1930 yılının haziran ayında kalabalık bir panathinaikos taraftar topluluğu, yunanistan milli takımıotobüsünü yolda durduruyorlar. öfke büyük, nedeni romanya karşısında alınan 8-1'lik mağlubiyet.
    peki otobüsü paramparça eden ve futbolcuları tartaklayanlar neden sadece pana'lı taraftarlardı? cevabı çok basit. romanya karşısında alınan 8-1'lik mağlubiyette sahada olan tüm futbolcular olympiakosforması giyiyorlardı,
    pana'lılar da bunu fırsat bilerek takım otobüsüne mağlubiyet nedeniyle saldırmışlardı.

    rusya'da en önemli derbi hiç kuşkusuzcska moskova ile spartak moskova arasında oynanıyor. dinamo moskova kgb'nin, cska ordunun, lokomotif moskova demiryollarının, torpedo moskova ise zil fabrikalarının desteğini arkasına almış durumda. spartak ise bağımsız bir halk kulübü.

    galatasaray - fenerbahçe :

    nkfvas
App Store'dan indirin Google Play'den alın