• 6
    galatasaray taraftari olarak ya cok rasyonel yaklasip ya da cok romantik yaklasip yanlis yorumladigimiz mancini aciklamasi.

    "takimi ben kurmadim". biz bunu duydugumuzda ilk tepkimiz, takimi sen kurmadin ama kac ay oldu ustune de bir suru transfer yaptirdin hala ne konusuyorsun. ya da karsit gorus olarak evet takimi kurmadi, alakasiz cok oyuncu vardi yalan mi soyluyor adam gibi yaklasiyor. mancini yaptigi aciklamada baska bir sey daha soyluyordu, ben buraya bir proje onume sunuldugu icin geldim dedi. simdi bu ikisini birlestirip dusunmek gerek.

    mournho ve chelsea ornegi verilmis, gelir gelmez tas gibi takim yapti diye. bu cok yanlis bir ornek, o takimin iskeletini zaten mourinho yillar once kurmustu: cech, terry, lampard ve ileriye de bildigi eto'o'yu aldi. takimin iskeleti mourinho'dan gelince yanindakiler islemek cok da zor olmadi. zaten halihazirda takimda kendi zamanindan kalma bir suru oyuncu var. sezon hazirligini da bu takima kendisi yaptirdi, sezon basindan taktikleri beraber calistilar, guc ve dayaniklilik buna gore hazirlandi. mancini boyle bir sureci ancak ara donemde yasayabildi. bu bakimdan takimi ben kurmadim dogru bir soylem diyebiliriz.

    lafi uzatmadan takimi kendi kurmazsan nasil bir surecten gecersin bakalim.

    mancini'nin basin onunde boyle bir soylemde bulunmasi hepimizin canini skti, kabul. hatta eski hocaniz olsa cl'de farkli maglubiyet alsaydiniz ne olacakti gibi bir sey soyledi, bu da can skci. peki genel anlamda soylediklerinde haksiz mi? bunu bir ornekle anlatmaya calisacagim umarim acik olur.

    liverpool brandon rodgers ile anlastiginda acikcasi pek bir beklentim yoktu. kazanma aliskanligi kazandirabilecegi supheliydi ve ilk haftalarda oynattigi futbol sanki liverpool'u kucuk bir takim huviyetine sokar gibiydi. berbat bir sezon gecirildigi icin kesin gonderilir diye dusunmustum. sezon sonu cok da hareketli diyemeyecegim(liverpool normalde cok gereksiz transfer yapar) bir transfer sezonu gecirip sezona inanilmaz basladilar. fark neydi? brandon rodgers futbolcularin mevkilerini ve gorev tanimlarini az farklarla degistirmisti. (selcuk'un, burak'in, sneijder'in, semih'in, melo'nun degistigi gibi) en onemlisi belki gerard'i ve suarez'i kullanma sekli.
    ilk sezonunda buna hazir olmayan takim kucuk takim gibi maclar cikarip cogu onemli macta dogru duzgun atak yapamadan mac bitirdi. bu sene ise taslar yerine oturup rodgers'in stratejisi takimca anlasildiginda ligin en cok gol atan takimina donustuler.

    mancini eskinin devami bir strateji yapmak istemiyor. baslarda cok da farkli seyler denemedi. sadece devre arasinda yeni seyler denedi ki bence devam etmeliydi, basariya gercekten inanmistim, sonra bundan vazgecip kucuk degisikliklerle ilerlemeye calisti. bizim turk futbolcusu yenilige cok acik olmadigi icin buyuk sorunlar yasadik. ozellikle deplasman maclarinda takim gereginden fazla yavas kaliyordu. bazi buyuk farkli gelibiyetler ise takimin aksiyan yerlerini kamufle etti. sadece turk oyuncular da degil, yabanci oyuncular da bu surece kotu ayak uydurdu. eboue ancak onde oynadiginda bir seyler yapti, drogba takima oynamaktan vazgecip burak gibi oynamaya basladi, melo patlayiciligini kullanip hucumda etkin isler yapti ancak orta sahada dustu bu sefer de, (takimin en iyisi melo, yine de bu gercegi de belirtmekte fayda var) sneijder pas alamadigi maclardan oyundan dusup pasifize etti kendini. chedjou, burdisso da oynadikca grafigine yukselten oyuncular, yedekte bekleyip girdigi macta fark yaratabilen oyuncular degil. haliyle surekli oynamadiklari icin takima dogru duzgun fayda da saglayamadilar (surekli oynayamamalarina en buyuk sebep yabanci kurali)

    simdi gelelim burada mancini'nin hatasina. mancini eskisehir macina adar bir sey deniyordu. hatta rize diyelim. sonra bundan vazgecti mancini. nedenini kesinlikle bilmiyorum ve kendisini ilk sormak istedigim de bu soru. neden denemekten vazgecip olagan olani secti? halbuki takim daha akiskan oynamaya basliyordu, 3'lu gibi oynayan bir 4lu defans yapiyordu bazen, bazen de 2 stoper arasini acip orta sahadaki oyuncuyu arasina alarak kanat beklerini iyice one cikartiyordu. nedense sonralari bundan vazgecip daha konvansiyonel bir dizilise gecip takimi iyice hantallastirdi.

    diger bir hatasi ise elinde hajrovic gibi pozisyonunu bilerek oynayan, hucumun her noktasinda ise yarayabilecek bir genc oyuncu varken bunu kullanmayi denememesi.

    mancini bu takimi kurmadi dogru. buna ragmen bazi basit hatalari yapmasaydi puan farki da bu kadar olmazdi, bu da dogru. en onemlisi bazi futbolcular mac icinde ve disinda konsantrasyonunu bu kadar kolay kaybetmeseydi puan farki hic olmayabilirdi de. (hicbir futbolcuyu suclayarak bunu soylemiyorum. bence drogba bile konsantrasyonunu kaybetti. fakat cogunlugun aksine bunun suclusunu mancini olarak gormuyorum. saha disindaki konsantrasyon kaybindan dolayi manciniyi suclayamam. saha icindeki icinse mancini dolayli yoldan suclayabilirim) saha icindeki uyum sorununda yerli-yabanci diye bir kavga ya da sorun oldugunu dusunmuyorum. selcuk ve burak gercekten iyi niyetli cocuklar. selcuk zeki de bir adam, burak biraz saf. fakat ne gariptir ki bu arkadaslik iliskisinde baskin olan burak. bu nedenle istem disi secim yapiyor selcuk hatta diger oyuncular. mesela burak elini kaldirip top istiyorsa, takimin geri kalan ofansi harika kosu yapsa da, bombos olsa da once burak alternatifini degerlendiriyor tum turk oyuncular. tekrar ediyorum bunun sebebi yerli-yabanci ayrimi degil, tamamen yakin arkadasliktan dogan bir sey. bu da bizim oyuncularin oyuna yeterince profesyonel yaklasamadigini gosterir. duzeltilemeyecek bir sey degil, ancak boyle aliskanliklar da kolay gecmez. mesela takima suan arda gelse eminim boyle bir sorun kalmaz cunku aralarinda en kucuk arda olsa da en baskini da arda.

    mancini bu duruma da cozum bulmak zorunda. bu cozumler ise dunden bugune cozulemiyor maalesef. bu sorun ikinci yari itibari ile iyice ayyuka cikti, bu nedenle mancini neden bugune kadar ustune dusmedi diye suclayamayiz. ayrica mancini bu tur seyleri bireysel olarak futbolcularin cozmesini bekleyecek bir avrupali. biz bu konularda daha garip tepkiler veriyoruz.

    konuyu baglayacak olursak; mancini ozellikle son 5-6 mac inanilmaz hatalar yapti. isin en aci yani, harika denemeler yaparken bundan vazgecip bu hatalari yapmasi. sunu da belirteyim, hatali taktik diye bir sey yoktur. mancini'nin hatasi kendi yaptigi denemelerde aldigi sonuclari kullanmamasi, islemeyen yerlere onlem almaktansa onlari isleyene kadar zorlamasi. niye boyle bir sey deniyor derseniz de size verecegim cevap iki kelime; phill jakcson. phill jakcson da takim icinde kaosa karismaz, bireylerin kendilerinin cozum bulmasini bekler, sonra ortam yatistiginda reaksiyon gostermeye baslardi. birey kendi hatasini kendi gormelidir phill'in mantiginda. sonra o sorunu kendi halledemezse (veya kendini gelistiremezse) cozum icin kendine gelinmeli. bu mantik soguk veya gaddar gelebilir ancak arkasinda cok basit bir mantik yatiyor. birisini duzeltmeye kalktiginizda karsilastiginiz direncle o kisinin size geldiginde karsilasacaginiz direnc ayni degildir. mancini de benzer sekilde yaklasiyor anladigim kadariyla. balotelli'yle olan sorunlarini da gozonunde bulundurarak bunu soyluyorum.

    simdi mancini'nin takima cpr yapmasi gerkiyor, yani kalp masaji, ya da elektro sok. bunu basarabilirse onumuzdeki seneyi sabirsizlikla bekleyecegim. basaramasa bile yeni bir hocayi denemeye calismak hem daha maliyetli hem de kacirilan bir yarim sezon daha demek oldugu icin onumuzdeki seneyi de mancini ile gecirmeliyiz. biz arap veya rus milyarderi takimi degiliz, real madrid de degiliz. manchester united bile oyle bir maliyeti goze alamazken (bknz david moyes) biz hadi gonderelim yenisi gelsin diyemeyiz.

    bu sene nasil biter bilmiyorum ancak mancini ile onumuzdeki senenin brandon rodgers'li bu seneki liverpool gibi cok onemli isler yapacagini dusunuyorum.

    (tabi mancini eskisehir maci sonrasi takindigi tavri devam ettirmezse)
    saygilar
App Store'dan indirin Google Play'den alın