• 27
    http://www.youtube.com/watch?v=mIhNaO3Yp9E

    alexandros grigoropoulos yunanistan'da yaşayan bir insandı. zengindi ailesi. ama kendi rahatı önemli değildi. adaletin olmadığını gördü ülkesinde ve eyleme katıldı. 2008 yılında polis tarafından vurularak öldürüldüğünde 16 yaşındaydı.

    halk ayağa kalktı yunanistan'da. önce ilköğretim ve lise öğrencileri ayaklandı. karakolların, valiliğin, kısaca devletin tüm kurumların önüne gidip hükümet ve polis aleyhine slogan atmaya başladılar. polisten coplu, sopalı tepki gelince ise bu sefer ne oldu dersiniz? tüm yunan halkı çocuğu, genci, yaşlısıyla ayaklanmaya katıldı. ak saçlı koca koca teyzeler, amcalar pencerelerinden saksılar attılar polise, babalar oğullarıyla birlikte yürüdü, anneler kızlarını alıp slogan attı. yunan halkı tek vücut oldu 16 yaşındaki bir çocuğun katledilmesine. başbakan onlarca kez özür diledi. yunan içişleri bakanı istifa etti. okullarda yas ilan edildi. öldüren polis ömür boyu hapse mahkum edildi. katili ömür boyu hapis cezası almıştı ama asıl önemli olan, katilin ateş etmesini engellemediği için devriye arkadaşı da on yıl hapis cezası almıştı.

    ***

    berkin elvan istanbul'da yaşayan bir insandı. fakirdi ailesi. polis tarafından vurulmadan önce yazdığı son mesajında "senin o fakir dediğin çocuklar var ya, bazı insanları şerefiyle satın alır." yazmıştı. ekmek almaya giderken vurulduğunda 15 yaşındaydı.

    türkiye'de bir kısım tepki göstermeye başlamıştı adaletsizliğe. halkın büyük kısmı "o yaşta çocuğun orada ne işi varmış" dedi. halkın destekleyen bir kısmı ise, polis şiddetinin artmasını görmesine rağmen; "ilk 3 gün ben de destekledim ama artık provoke oluyor rererörö" dedi. devletin bakan'ı kim olduğunu dahi bilmiyordu. twitter'da "berkin elvan uyandı mı?" diye sorana "iyi dersler" diledi. http://gss.gs/ZJO
    berkin'i öldüren polis bulunamadı. zaten bulunsa da tıpkı ethem'i, ali ismail'i öldürenlere olmadığı gibi hiçbir şey olmayacaktı.

    ***

    orda ülkenin başbakanı özür diledi. katilin ateş etmesini engellemediği için devriye arkadaşı da on yıl hapis cezası aldı.
    burda mı? başbakan özür dilemeyi ve suçluyu cezalandırmayı bırakın, suçluyu teşvik ettiğini açıkladı. berkin komadayken "emri ben verdim, polisimiz de destan yazdı" dedi.

    ***

    şu dünyada sahtesi olmayan tek duygu var. nefret. ve hepinizden nefret ediyorum. ve şunu bilin "sizin o fakir sandığınız, hor gördüğünüz çocuklar var ya"; onların bu hayattaki en büyük amacı bu ülkede adaleti tekrar sağlamak. hesabını vereceksiniz. hepiniz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın