• 17
    günler geçtikçe şike sürecinde müspet gelişmeler olduğunu yazıyorum. ee tabi sona yaklaştıkça, aziz ve şürekası da son için hamlelerini yapıyor.

    köprüden önceki son çıkış

    bildiğiniz üzere son hamle 4 mart 2013 de borsa manipülasyonu oldu. şikeci, her platformda şikeciyim demek için yeni rezilliklere imza atıyor.
    borsa hırsızlığını olayını sözlükte (bkz: 4 mart 2014 yargıtay'ın şike kararı) olarak karşıladık. üşenen arkadaşlar için, konu ile ilgili yorumumu, 28 şubat 2014’de fenerbahçe’nin olası hamleleri içinde tahmin etmiştim. (bkz: #1433263) aynı girdimde aziz yıldırım ve şürekasının diğer bir hamlesi federasyon istifa demeleri olacaktı. bu girdimi incelerseniz ayrıntılara ulaşabilirsiniz.
    borsa hırsızlığı 25 dakikada patladı. ve gereken vurgunu yaptılar.
    http://spor.haber7.com/...00-milyon-tl-topladi

    konuyla ilgili, sayın iskender baydar’ın detaylı bir çalışması var, merak eden galatasaraylılar inceleyebilir.
    http://www.iskenderbaydar.com/spk-nerede/

    (bkz: futbolda disiplin süreçleri ve karar mekanizmaları konferansı)

    8 -9 mart 2014’de kadir has üniversitesi’nde gerçekleşen bu konferansta önemli gelişmeler yaşandı diyemeyiz. toplantıya katılan isimler; 8 mart’da uefa tahkim kurulu başkanı pedro tomas marquez ve uefa disiplin ve dürüstlük birimi koordinatörü emilio garcia silvero.

    9 mart: fifa oyuncu statüleri ve transferleri departmanı başkanı omar ongaro
    ve uluslararası spor yazarı james dorsey.

    konferansın amacı: tahkim kurulu başkanlığı disiplin ve kontrol komitesinin, tahkim kurulu’nun ve daha sonra cas'ın işleyişi, disiplin ve kontrol komitesinin işleyişinin anlatılması. daha fazla bilgi için: http://www.khas.edu.tr/scmindex.php?id=72

    öncelikle şunu söylemek gerek, bu isimlerin türkiye’ye geliş sebebi şikeyi anlatmak değildi. ama 3 temmuz 2011’den beri gelişen süreçte, aklı selim tüm spor hukukçuların bildiği, ama türkiye’nin futbol camiasının kabul etmekte zorlandığı gerçekleri bir kez daha dile getirdiler. aynı zamanda levent bıçakçı ve emin özkurt (fenerbahçe ve beşiktaş şike sürecindeki hukuk kurulu ekibinden) konferansta hazır bulundular.
    tahmin edeceğiniz gibi, her yerde şike yapan ve hırsızları koruyan türk medyası konferansta geçenleri çarpıtarak, eksilterek haberlerinde yer vermeye başladılar. hala aynı şekilde uefa’dan müjde haberleri vermeye devam edip, insanların hayallerini yıkmaya devam ediyorlar.

    `peki ne dedi bu bilirkişiler? `

    açıklamaya konferansa konuşmacı olarak katılan uefa hukukçularının fenerbahçe şike yapmıştır diye tastikleyen, tastikname’ye imza atan isimler olduğunu belirterek başlayalım.
    spor hukuku ile ilgili bir sürü konu konuşuldu fakat, ben şike ile ilgili kısmı açıklayacağım. şikeyi ilgilendiren kısım daha çok 8 mart’ta konuşuldu.
    8 mart 2014’de gerçekleşen konferans için;
    şikecinin baş borazanı ibrahim seten’in yaptığı haber: http://sampiy10.gazetevatan.com/...hceye-mujde/616022/1

    söylenen” ….içkili iken namaz kılmayın”, türk spor medyası: “ namaz kılmayın” şeklinde olayı tercüme etmişler.

    ne dediklerini bilenler biliyor da, biz buraya da başlıcalarını yazalım;

    - tüm ülkelerle doping, ırkçılık ve şikede standardize olmaya çalışıyoruz. cezalar ve kuralların eşitlenmesi için çalışmalarımız var.
    emilio garcia : uefa'nın yerel federasyonlara direk olarak şunu yap deme şansı doping , ırkçılık ve şike dışında yok.

    - emilio garcia şikede zaman aşımı kalktı ve uefa 50 sene önce yapılmış olan bir şikeyi de araştırıp, cezalandırabilir.

    - uefa tahkim kurulu baskani pedro: bir kulüp çalışanları, yöneticileri, oyuncuları ve hatta taraftarlarının eylemlerinden direk sorumludur.

    fenerbahçeli bir öğrenci tekrar yargılanmalar gündemde, eğer türkiye’de aklanma olursa uefa kararlarını gözden geçirecek mi diye sordu.
    uefa tahkim kurulu başkanı pedro tomas marquez : bizim için olayın vuku bulması esastır, uefa açısından dosya kapanmıştır dedi.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ---dip not 1---: daha önce (bkz: #1408581) bu girdimde açıklamıştım, uefa’nın neye karışıp, neye karışamayacağını. özet niteliğinde: https://pbs.twimg.com/media/BfKIBzGCQAAS__8.png uefa’nın verebileceği ceza listesi.
    fenerbahçeli eyyamcılar çok haklı, uefa küme düşme cezası veremez. yerel federasyonlara baskı yaparak, yerel federasyon eliyle ceza verdirir. yalnızca fifa'nın direkt müdahale hakkı vardır.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    gelen soru üzerine emilio garcia: yerel federasyonlara düzgün kararlar verdikten sonra karışmayız tabii ki dedi.

    -uefa özerk federasyonların aldığı kararlara karışamaz. fakat federasyonlar zaten uefa kurallarına göre hareket ettikleri için, uefa’nın çalışma programında böyle bir yöntem yoktur.
    trabzonsporlu birisi tescillenmiş şike sebebiyle trabzonspor’un kupasının akıbetini sordu, tahkim kurulu başkanı soruyu pas geçti. trabzonspor’un uefa başvurusu da konferansta konuşmalarda geçmeyenlerdendi.

    9 mart 2014

    şike ile ilgili olarak;

    omar ongaro; federasyonlar belli standartlara uymak zorundadır. aksi takdirde fifa’nın müdahele hakkı saklıdır.
    james dorsey : türkiye'de şikenin varığı inkar edilemez bir gerçektir.

    cümlesiyle konferans yorumunu bitirelim.

    `şike cezası nerde kaldı? `

    sıklıkla yazıyorum ama bir çok kişinin kafasında oluşan bir soruyu tekrar cevaplayalım. artık son dönemeç. tarih ile ilgili net bir durum yok. sezon içinde küme düşme cezasını zor görüyorum. zaten şike bu sene ile alakalı görünmediği için benim tahminim, nisanın 15’ine kadar futboldan men cezaları gelir. kulüp cezalarını federasyon verir. bizde o sürece kadar seçimli genel kurul, yeni soruşturma evresi başlar. soruşturma ne kadar sürer, bilemiyorum. fifa –uefa küme düşme cezalarını temmuzda veriyor, uygulatıyor. şurası kesin; fenerbahçe seneye süper ligde değil.
    daha önce şike olayını karışmış kulüplerin, ceza almadan ilerledikleri her gün için kulüplerin hem kupalarını,hem de maddi kazançlarını cezai olarak ellerinden aldı. bu bir örnek teşkil ediyor. fakat baktığımız zaman, türkiye'de şu anda bu konuda 17-1 trabzon sadece istekli. geriye kalan hiç kimse kupa istemiyor. türkiye kupasını fenerabahçenin elinden rahatlıkla alabilirler, davalar sonucu. ama bunlar ancak fenerbahçe'nin rakip kulüplerinin dava açmalarıyla oluşur. bu olur mu? bence olmaz. bursaspor hareketlendi azıcık, hemen bursa milletvekilleri, ve bülent arınç olaya dahil oldu....seçilen bursaspor başkanı da akplidir. oluşacak dava haklarını engellemek için. yeni başkan geldiğinden beri kulubün tek açıklamasını gördünüz mü? göremezsiniz, çünkü onu da iktidar partisi yönetiyor.
    bu sene fenerbahçe sahada şampiyon olamaz. bir numarayla şampiyon yaptılar diyelim. galatasaray kulübü gidip önce federasyona ardından cas'a başvurup tescili düşürebilir. bunun örnekleri de var. fakat yapmazlar. galatasaray, davalarla şampiyonluk istemez, böyle bir kültürü yok. italyadaki juventus'un şampiyonluğu düşer düşmez, hemen 2. intere verildi. oturup anlaşıldı, ekstra maddi tazminat davaları açılmayacak dendi kulüplere. yine 110 milyon euro civarı tazminat ödedi juventus. talep olmamasına rağmen...
    he bizde böyle şeyler çok zor. tam adalet gelmeyeceği kesin, fakat gavur eliyle de olsa canlarını yakacak cezalar gelecek.

    dip not: küme düşme cezalarında, genellikle uygulunan eksi puan uygulaması var. maç başına 3 ile çarpılıyor. fenerbahçe'nin 12 maçı var. 7 si için net sonuç çıktı türk yargısından. geriye kalan 5 maç da şikeli fakat 6222 kanun çıkmadan önce oynandığı için kapsamadı. yani -15 puanları da var. bu puanın bu sezon uygulanması örneği de var. uygulanırsa nisan-mayıs gibi olur. fifa-uefa puan silme durumları için federasyon soruşturmalarını bekleyemeyebiliyor. direkt " puan silinecek" dediği an silmek zorunda.
    bunu da sponsorla halledebilir türk devleti. yapıkredi (koç) bi 15 milyonluk daha sponsorluk alabilir. bunların hepsi erteleme sebebi olur ancak.

    sonuç olarak; fenerbahçe bu futbolla şampiyon olamaz. galatasaray azıcık kıpırdanırsa nisan'ın 2. haftası en geç liderlik koltuğuna otururuz. o yüzden endişe etmeye gerek yok. fenerbahçe bu adaletsiz ülkede alınabilecek en büyük cezayı alacak. her zaman yazdım, en geç temmuz 2014 de fenerbahçe ligden düşecek.

    nedir bu 27 mart 2014 toplantısı?

    uefa 27 mart’ta kazakistan’da üye federasyonlarında katılacağı bir toplantı düzenleniyor. toplantının amacı, kurullarca oluşturulmuş yeni 11 madde’nin oylanması. bilin bakalım bu maddeler neler?
    isteyen buradan okuyabilir; http://www.uefa.org/...2053981_DOWNLOAD.pdf
    bizi yaşadığımız süreç için en çok ilgilendiren kısım: 10. ve 11. maddeler:
    10. madde; tüzükte değişikliği kapsıyor. ayrıntılarını 27 martta öğreneceğiz.
    11. madde: avrupa futbolunda oyun bütünlüğü. meali: avrupa liglerinin hepsinde kuralların eşlenmesi. kırmızı kart, sarı kart, saha kapama, ırkçılık, şike vb. bütün cezaların standarda kavuşturulması. daha fazla ayrıntıyı toplantıda öğreneceğiz.

    nam-ı değer kel adam’ın ufku

    infantino’yu artık ülkece yakından tanıyoruz. kendisi uefa’nın tüm kurulları içinde gerçekten çok büyük bir güç. finansal anlaşmalardan, kuralara kadar bir çok aşamayı organize eden bir isim.
    12 aralık 2013’de kendisi kazakistan’da yapılacak olan toplantının sinyalini verdi aslında. şike adi bir suçtur dedi ve ekledi sıfır tölerans geçerliliğini güçlendirecek, kazakistan’da üye ülkerden güçlü destek isteyeceğiz. türkiye futbol federasyonu da katılacak bu toplantıya, tahmin edersiniz ki tek destek vermeyen bizimkiler olacaktır…
    http://www.uefa.org/.../newsid=2036772.html
    infantino kısaca ''bir ülkede şike için verilen bir cezanın başka bir ülkede farklı bir şekilde uygulanması kabul edilemez '' demişti.

    `toplantıdan ne sonuç çıkabilir? `

    toplantı sırasında federasyonları direkt kürsüden yaptıkları icraatlarla ilgili örnek göstererek eleştirilebilir yada övgü ile bahsedilebilir. burada diğer ülke federasyonlarının kafalarında soru işareti kalmaması için direkt kürsüden ultimatom verildiği açıklanabilir. aksi durumda, sıfır tölerans diye oylama yaparken futbol tarihinin en büyük şikesine türkiye’de ceza verememiş olmak uefa’yı üye federasyon ve delegelerin önünde prestij kaybına sebep olur.

    tahmini sonuç: tff ye verilen ultimatom, ceza ve süre ile ilgili bilgi paylaşımı yapılabilir. malum 30 mart seçim var, nisan ayı hareketli geçebilir. türk kamuoyu bu toplantıyı ufak haberlerle geçiştirebilir. hem iktidara hem de fenerbahçe şike cumhuriyetine birkaç gün daha borsa hırsızlığı yapma şansı doğuracak haberler hazırlayabilirler. daha önce de yazmıştım, en geç 15 nisan’a kadar ben aziz yıldırım ve şürekasının futboldan men edilmesini bekliyorum. bu toplantıdan çıkacak sonucun da 30 mart sonrası ülkeyi hareketlendirebileceğini de söyleyebiliriz. cezaları hemen ver deme durumu, toplantı sırasında delegelerin kullanacakları oy ile belli olacağını, uefa’nın bundan güç alıp ardına bakmadan tff’yi sıkıştırmasını bekleyebiliriz.

    avrupa spor kamuoyunun takibi

    almanya’da gazete başçalan erdoğan’ın futbola direkt müdahelesini konu alan tapeyi haber yapmış. şikecileri koruduğu tape için yorum yapılmış. http://www.sueddeutsche.de/...halte-zu-1.1905583-2
    günlük gazetenin spor sayfasında yayınlanan haber: https://pbs.twimg.com/...p5IAAAG4qx.jpg:large
    meraklı arkadaşlar için gazete sayfasındaki haberin türkçesi: http://www.61saat.com/m/?id=95163

    aynı gazete tüm olayları yakından izliyor. bakınız bahsettiğimiz uefaya sponsor olma hadisesi:
    davaya manipülasyon karıştırmak olarak okuyucularına duyuruluyor. http://www.sueddeutsche.de/...lfamilie-1.1610137-2
    bu haberleri paylaşmamın sebebi; bazı dostların bu dava kapandı gözüyle bakması. karamsarlığın çökmesi normal, fakat adalet için umut beslememek hayatı yaşanmaz kılar. adalet yoksa biz niye varız? konu fazla sapmadan; avrupa’nın olayı yakından takip ettiğini görmüş olduk. avrupa’da bir çok gazetede gerek trabzonspor’lu taraftarların adalet ilanları ile, gerekse spor kamuoyunun zaten konuya hakim olmasıyla süreç takip ediliyor. özellikle bochum (bahis-şike) dosyası için almanya federasyonu çok sıkıştırılmış, kurulların istifaları istenmişti. bu gazetenin de sürece özel ilgi alanına almasının sebebi sanırım bundan. ayrıntılarla sıkmak istemiyorum. keza diğer girdilerimde daha önce şikeden ya da usulden ceza almış kulüplerin, fenerbahçe ile 2011’den bu yana resmi müsabaka oynamış avrupa kulüplerinin hepsi akbaba gibi takipte. kendi lehlerine karar aldırmak kaygısından çok, emsal oluşturması çabasındalar. zaten fenerbahçe’nin avrupada bir repütasyonu yok. bir arap futbol takımı neyse, fenerbahçe ve beşiktaş’ın repütasyonu o’dur. rakiplerimi küçük gördüğüm için değil, gerçek bu olduğu için söylüyorum.

    daha önce de söyledim, bu dava emsal teşkil edecek bir davadır. üstü kapatılması mümkün değil. bu yüzden verilecek ceza yeni kurallar ve cezalar için emsal oluşturacaktır. çok uzadığı da düşünülürse, özendiklerini söylebiliriz. avrupayı tatmin edici ceza çıkmaz ise, şikeci hırsız aziz yıldırımın dediği gibi uefa marka değeri ve güvenilirlik açısından çatırdayabilir.

    dipnot 2 : hafta içi kulüpler birliği yayıncı kuruluşu satın alabilir haberini geniş çaplı değerlendirme içerisine alıp, haberleri paylaşacağım. ama bilin ki bu işin akıl hocalığını, sayın ünal aysal yapmakta. şike sürecinden sonra bir yaz ligin yeniden yapılandırılmasını konuşacağız.
App Store'dan indirin Google Play'den alın