• 3
    hizin on plana ciktigi 2000'lerle birlikte geri plana dusen 'oz teknigin', uygulama ve reaksiyon hiziyla birlesip tekrar bireysel hizi gecmeye baslamasiyla modern futbolun bir ust asamaya gecmesi ve galatasaray'in bu noktadaki degisimi.

    bir cok buyuk avrupa kulubu hala bireysel hizi yuksek oyunculari alt yapisina katmaya calisiyor ve onceligi hala bu. simdilik bir cok takim suratli oyuncularin tekniklerini ve futbol becerilerini yukari cekmeye calisiyor. ben bunu amerikalilarin "boyu ogretemezsiniz" mottosuna benzetiyorum. hali hazirda teknikleri yeterliyse bunu yukari cekip hazard gibi tehlikeli (soyisminin boyle olmasi ayri bir ironi) oyuncular yetistirebiliyorlar. lahm'in bu yastan sonra defans onune yerlestirilmesi de aslinda lahm'in hizinin yaninda ustun oyun zekasi ve top teknigiyle ilgili. o mevkide kullanilabilecek fizik gucu yuksek, iyi bir atlet oyuncu yerine futbol zekasi yuksek ve ayni zamanda hizli bir oyuncuyu yerlestirmek post-modern futbolun yaklasimi icin iyi bir ornek. her takim bayern gibi sansli olmuyor, yani hem hizi inanilmaz iyi hem de futbol zekasi bu kadar ustun futbolcular ellerinde yok, onun yerine az once bahsettigim gibi teknigi ortalama ustu sayilabilecek hizli oyunculari bu yonde degistirmeye calisiyorlar.

    galatasaray'in chelsea ile yaptigi ceyrek finale cikma mucadelesi aslinda bir gercegi cok net gormemizi sagladi; futbol hala buyuk adamlarin oyunu. chelsea'deki hizli ve teknik oyunculari dusunurseniz galatasaray'in ne kadar iyi oynarsa oynasin chelsea'nin bir ust seviye futbola gecebilecegini ongorursunuz. ancak kazin ayagi oyle baglanmiyor. mourinho takimi icin hazir degil dediginde akil oyunu yaptigini dusundu bircoklari. macta gorduk ki hakliymis mourinho. mahallenin yetenekli veletleri gibiydi chelsea'nin ofans gucu. ama mahallenin agir abileri maca baskinligini koyduklarinda yeteneklerini sahaya yansitamadilar. burada galatasaray oyuncularina ya da takimina bir ovgu oldugu sanilmasin. galatasaray agir abi kontenjanindan gayet basarili olsa da hiz konusunda yeterli olmadigi icin teknigi yuksek oyunculari da her an rakibine karsilik veremiyor.

    burada kucuk bir ara verip belki kimilerinin abarttin diyecegi bir dusuncemi paylasacagim. bayern, real ve barcelona haric diger takimlarin hepsi ya hiz, ya teknik ya da "agir abi" konusunda sknti cekiyor ve galatasaray bu 3 takim haric digerlerini eleme potansiyeline sahip. galatasaray'i digerlerinden ayiran ozellik takim icinde bir ust seviyeye cikmaya musait cok oyuncusunun olmasi. sneijder hiz ve teknik(zeka) konusunda, drogba fizik ve futbol zekasi, selcuk teknik ve fizik (evet fizik) melo hiz ve fizik, alex ve eboue hiz ve teknik. belki en ust seviyeye cikamiyorlar ancak dogru motivasyonla oynadiklarinda sadece teknige ya da fizige dayali bir takimin yapabileceklerinin cok uzerine cikabiliyorlar. bunu macin tamamina yayamadiklari bir gercek ancak 30 dakikalik bir 'turbo boost' gecen sene real madrid'i bu sene de belli bolumlerde chelsea'yi darmadagin etti.

    post modern futbolun henuz oturmadigini soylemistik. dunya uzerinde sadece 3 takimin bunu yapabilecek gibi gorunmesi de bunu destekler nitelikte. simdi soru su: yeterli fiziksel hiza ya da reaksiyon hizina sahip degilse bir takim asla boylesine futbol oynamayaz mi yani? oynar. real'in bu 3 takimdan biri olmasi eksiksiz bir takim olmasindan. hizli oyunculari, teknik oyunculari ve ust duzey bir futbol anlayislari var. post modern futbol'un gerekliliklerini yapiyorlar mi derseniz tabiki hayir. real oyun hizini yukseltip baska bir futbol oynamaya calismiyor, bire bir futbolla rakibini oldurmeyi hedefliyor. cunku birebir kaldiginda her rakibini oldurecek hizli, teknik ve fizigi guclu oyunculara sahipler. asil bu futbolu oynamak post modern futboldan daha zor cunku tamamen bireye dayali.

    simdi de yeterli hiza sahip olmayan bir takimin nasil post modern futbola gecis yapabilecegine bakalim. butun bir takimin hizi barcelona ya da bayern kadar iyi olmak zorunda degil. onemli olan takimin pas ve gecis hizini arttiracak noktalarinda dusunme ve reaksiyon hizi yuksek oyunculari kullanmak. pep guardiola icin defansin onundeki kisi en onemli nokta olacak ki elinde dunyanin en iyileri oldugu halde o noktaya lahm'i cekti. barcelona icin inside forvet olarak kullandigi oyun kurucular ve xavi en onemli nokta. uzun uzun diger avrupa takimlarina bakmaksizin galatasaray'a gecelim yoksa bu yazi sayfalarca surer.

    galatasaray'in elinde bireysel hiz konusunda iyi sadece alex, aydin ve bruma var. aydin'i geldigi ilk gun a takmla calistirtmaya basladi mancini ve bu kesinlikle oylesine yapilmis bir sey degildi. aaron lennon'in futbol oynadigi yerde aydin hayli hayli oynardi. aydin'in mental eksiklikleri futbolunun onune gecmese, kendini cok ileri seviyelere tasiyabilirdi. suan elimizde ne aydin ne de bruma var. takim bireysel hiz konusunda iyice cuvalladi. eger reaksiyon hizini kompakt bir takim kurarak arttirabilirse bu bir sorun olmaktan cikacakti ki bu nedenle takimin merkezi kazan dairesine yekta'yi, emre'yi ve center half gibi ceyhun'u monte etmeye calisti mancini. basarili oldugu maclar kadar basarisiz maclari da oldu bu duzenin. degisim kolay degildir, devrim ise kaybetmeden kazanilmaz.

    galatasaray icin reaksiyon hizi ayni bayern gibi tek noktada cok onemli; defansin onu. hizli kanat oyuncularimiz olmadigi icin topu oyuna sokarken net ve rakibi eksilterek cikmamiz gerekiyor. bunun yaninda merkezdeki diger oyuncular (defansta semih, ortada selcuk ve melo, onlarin onunde sneijder) merkezde oynayan oyuncuya yakin olup bu reaksiyon hizinin islemesini saglamak zorunda. selcuk ve semih'i ayirip digerlerinden bahsedelim. melo takimin kalbi konumunda, bunu romantiklikle soylemiyorum, kalbin damarlara kan pompalamasi gibi merkeze dinamizm ve tempo pompaliyor melo. sneijder ise reaksiyon hizi dunyanin en iyilerinden. sneijder'deki sorun onundeki oyuncularin pas trafigine girememesi. geriden gelen alex de henuz sneijder'e bakmadan kosusunu yapamiyor, surekli o nereye yonlendirecek diye bekliyor. gerideki oyunculardan kendi tarafindaki selcuk eger sneijder'i oyun icinde tutarsa sneijder bir sekilde pas hiziyla kendi teknesini yurutuyor.

    aslinda bu yaziya baslarken aklimdaki sey selcuk'u galatasaray taraftarina anlatabilmekti. cunku bir kac gundur yapilan elestirileri dogru yonlendiremedigimizi fark ettim. bir digeri de semih.

    konuyu simdi selcuk ve semih'e bagliyoruz. hiz icin en onemli nokta defans onu demistik galatasaray adina. fakat tek basina oraya cozum uretmek yetmiyor. cunku onundeki oyuncularla iletisiminin kesilmemesi gerekli ve bunun icin de melo ve selcuk'un kisa alanda surekli bu oyuncuyla paslasmasi ve beklerin rakip kanatlarin arkasina gecmesini saglamasi gerekiyor. bu oyunu alman takimlarina cok kolay yapabilir galatasaray. cunku alman takimlari kolay kolay pres yapmaz, rakibini bekler. ancak turkiye'de galatasaray'i bilen tum anadolu takimlari cok sert presle karsilik vermeye basladi. 90.dakika bile ileride 3 kisiyle topu kovaliyorlar. bu prese karsi henuz dogru bir hamle yapamadi galatasaray. bunu sebebi de pres aninda melo ve selcuk'un merkezdeki oyuncuyla mesafesinin artmasi. ve bundan dolayi mancini bazi maclarda 4-4-2'ye donup oyunu degistirmeye calisiyor ya da 3'lu defansin onune tandem gibi bir dizilim yapiyor oyun icinde. yine de gecici cozumler deplasmanda galibiyet almamiza yetmedi. (bireysel hatalar da cabasi) burada en buyuk gunah kecisi selcuk oluyor. mesele selcuk iyi ya da kotu oynamasi degil, suan taraftarlarin selcuk'a kotu derken altini doldurmayan aciklamalar yapmasi. selcuk kotu, peki nesi kotu? mucadele etmiyor, paslari kotu, gol atmiyor(?). selcuk sahadaki bir cok oyuncudan daha fazla mucadele ediyor son zamanlarda. sorumluluk almiyor deniyor, fakat mac baslarinda sorumluluk alma isi cogu zaman kendisinde olmuyor zaten. isler kairisinca da yeterince sorumluluk alip topu kovaliyor. paslari da kotu degil, kac pas hatasi yaptigina bakarsaniz sneijder'in pas hatasi daha fazladir. selcuk oyunu yavaslattigi icin kotu. kim oldugunu bilmiyorum sozlukte biri sunu demisti " tugay'in son senesine benziyor". cok dogru bir yorum. tugay takimdaki hagi'den sonra en teknik adamdi ama oyunu yavaslatiyordu. cozum ise suat'ti. selcuk suan tugay'in pozisyonunda oynamiyor yani tugay'in yavaslattigi gibi takimi yavaslatmiyor. selcuk onde oynadiginda etrafini kolacan edebilen bir oyuncu olmadigi icin takimi yavaslatiyor. beli yeterince ince olmadigi icin pas atacagi noktayi gec belirledigi icin yavaslatiyor. selcuk'un formsuz oldugunu dusunmuyorum, suan kendisinden istenileni henuz veremedi. ozellikle burak'in ileri uctaki varligi selcuk'u zorluyor. burak surekli orta sahadan uzaklasarak oynadigi icin orta saha forvet arasi aciliyor ve pas oyunu yerine tek topla defans arkasina sarkmak tek oyun setimize donusuyor. selcuk da bir sekilde burak'i ariyor oyun icinde. selcuk'un formu dustuyse bu suan olan degil, burak'in gelmesiyle olan bir sey.

    selcuk'in gol attigi bir cok mac berbat oynadigini dusundugum olmustur, sozlukteki tepkiler ise selcuk'u zidane yerine koymaktan farksizdi. suan gol atamayan selcuk o zamanki selcuktan cok daha iyi maclar da cikartti ancak sozlukte surekli elestirilmeye baslandi. sanirim asil sorun merkez orta saha oyuncusundan ne bekledigimizi bilmiyoruz. suat kaya'nin hakettigi saygiyi turk futbolundan gormemesi de bu nedenle olabilir. ya da tugay'dan almasi gerekeni alamamasi ve tugay'i sanki yeteneksiz bir adammis gibi muamele edip gittikten sonra aa adam futbolu ogrendi demek de ayni sebepten. selcuk macin bir cok bolumunde kotu de oynuyor ancak soylenen sebeplerle degil, gorev tanimini yeterince iyi yapamasindan kaynaklaniyor. ben umitliyim, cunku selcuk chelsea macinda ozellikle ikinci yari cok dogru bir sey yapti. kendini sneijder'e yaklastirip topu sadece top bizde kalsin diye ayaginda tuttu. ayni oyun mantigiyla devam ederse yeni gorev tanimini kendine gore uydurup cok iyi isler yapabilir. tabi bu denklemde hala burak problemimiz var. bu cocugun pas trafigine bir sekilde girmeyi ogrenmesi gerekiyor.

    semih kismina gelelim. semih'in sol stoper oynamamasi gerektigini ve her oynadigi macta hata yaptigini bir cok kez soyledim. chelsea macina kadar da kesinlikle oynamasin diyordum ki o macla mancini'nin neden semih'i sol stoper yapmaya calistigini anladim. anladigim kadariyla mancini semih'i oyun kuran defans yapmaya calisiyor. bunu da sol stoperden yaptiginda daha faydali olacagini dusunuyor. sag ayakli oldugu icin topu cizgiye cekmek yerine oyun icine cekecegini dusundugu icin olabilir. cunku son maclarda semih topla cikmanin otesinde pas ariyor surekli. semih'in bu sistemin islemesindeki rolu de bu bakimdan onemli. oyunun daha hizli donmesi icin ve defans onune sarkan oyuncuya yardim etmesi icin semih'i diger alternatiflerden daha onemli goruyor mancini. en yetenekli oyuncu semih derken bosuna demiyormus bunu. adam defansif ozelliklerinden cok ofansif yapabilecekleri icin semih'i en yetenekli goruyor demek ki. son 4-5 macta semih'in cok kritik mac basina en az 1 ileri pasi var. bunlardan biri direkt golle sonuclanmisti zaten.

    konuyu daha fazla dagitmadan burada bir virgul koyalim. devaminda daha detaya gireriz.

    saygilar

    edit: duzeltme
App Store'dan indirin Google Play'den alın