resim
Arda Turan
Görev:Teknik Direktör
Takım:Eyüpspor
Yaş:37
Uyruk:Türkiye
  • 9181
    turkiye'de cok da gelismedigi bence de dogrudur, ama bunda tek sorumlu olarak ulkedeki futbol stilini gormek eksik sanki.

    her oyuncu ulkede oynanan oyuna adapte olur. arda da ispanya'ya gidince hizli pas oyununa adapte oldu. pozisyonuna ve fizigine gore cok da iyi bir savunmacidir aslinda, bu da simeone'nin atletico madrid'inin karakterine muthis uydu. yani ispanya arda'ya bir sey katti, arda da kulubune.

    turkiye'de kadro kurmak, oyuncu transfer etmek cok gelisiguzel yapiliyor. futbol 11 kisiyle oynaniyor, bu 11 kisiyi dogru secmek o kadar onemli ki... ordu gibi bir sey. bir generaliniz olacak, okcular, atlilar... kaleniz olacak. stratejiniz olacak hilal taktigi filan. hepsinin de dengesini oturtacaksiniz dogru duzgun.

    galatasaray ise yillardir gelisiguzel transfer yapti. iyi isimler geldi hep, ama hepsi dogru isim degildi. elano geldi misal, takimi cekip cevirsin diye. halbuki elano'da o karakter yoktu, yardimci rol oyuncusuydu. ya da galatasaray yeni ujfalusi'sini ariyordu, oyun karakteri neredeyse tamamen zit chedjou geldi.

    arsenal'e bakinca mesela... walcott gelmis. 3-5 sene geciyor, ayni pozisyona chamberlain geliyor. adam neredeyse aynisi, cunku takimin sistemi o oyuncuyu istiyor: hizli, driplingci, dar alanda etkili, skor katkisi veren. barcelona'da giuly gidiyor alexis geliyor, pedro oynuyor. guardiola yaslaniyor xavi cikiyor, busquets geliyor.

    galatasaray, ya da herhangi bir turk takiminin, 1 senenin otesini gecen bir kadro planlamasi yaptigini goren var mi? e haliyle keita gidiyor yerine serdar ozkan geliyor. bu basliga gelince de, arda hayatinin sezonunu gecirmisken kewell transfer ediliyor.

    ***

    sneijder cok buyuk topcu. altin top'u kazanamadi belki ama dunya biliyor o sezon kazanmasi gerekenin sneijder oldugunu. bu da demek ki 2 sene once altin top'u kazanmis bir oyuncu daha 28 yasinda galatasaray'a geldi. bu oyle boyle bir transfer degildir, seviye olarak 90'lar sonrasi yapilan en yuksek profilli transferdir. ne hagi, ne drogba bu kadar ust seviyedeyken transfer edilmediler. katki konusu ayri tabi.

    sneijder hayati boyunca 4-3-3 oynamis bir adam. pozisyonu degisir siklikla ama orta uclunun soludur asil mevkisi. topsuz oyunu iyi degildir, bitirici paslari iyidir, duran toplari iyidir, uzaktan muthis sutlari vardir, kanatlari ve forvetleri muthis besler. oyunu ele alip cekip cevirmez ama etkinligi topu az ama verimli kullanmasindan gelir. bunlari bilmeyen yok zaten.

    peki sneijder'i transfer eden galatasaray'in durumu neydi? yeniden yapilandigi son 1.5 senede hep 4-4-2 oynuyordu. kanat oyuncusu eksikligi vardi, hiz ve dripling konusunda kadroda yeterince kuvvet yoktu. oyle ki cogu taraftarin burun kivirdigi aydin yilmaz takimin en onemli hamle oyuncusu olmustu bu eksiklikten, playoff'ta besiktas'i deviren, ertesi sene sampiyonlar liginde takimi gruplardan cikaran golu atmisti. ordunun atlisi yoktu yani... galatasaray'in dunya capinca bir duran top kullanicisi vardi, playmaker gorevi yapan. dunyada yetenek kumesi sneijder'le bu kadar benzeyen oyuncu da az var yani. ve bu hem yetenekleri, hem karakteri ve hem yabanci siniri yuzunden vazgecilemez bir oyuncuydu.

    sneijder'e ihtiyac yoktu. sneijder gibi bir oyuncuyu alma firsati dogdu ve alindi. mumkundur, "buyuk hata" diyemez kimse. ama en azindan sonra takip eden 1-2 transfer sezonunda takimi ona gore sekillendirmek gerekir.

    sneijder geldi, taktik degismedi. dusunun boyle bir oyuncu getiriyorsunuz, ama takimda ona yer acamiyorsunuz. oyuncu kanatli sistemde merkezde oynamasi gerekiyor, kendini 4-4-2'nin solunda, hem de sol aciktan bozma riera'nin onunde buluyor. taktik degisiyor, ama hala kanat yok, 4-1-3-2'nin ortasahasina geciyor, kanatsiz takim oyunu genisletemiyor, sikisip kaliyor sneijder. yaz transfer donemi, galatasaray yalnizca bruma'yi aliyor, onu da sinirdan oynatamiyor. 2014 ocak'i, galatasaray'in kanat oyuncu problemi bitmis degil hala.

    1 sene gecti. sneijder su an sol forvet oynuyor galatasaray'da. hala gercek pozisyonunda oynayabildigini soyleyemiyoruz, takimin hala hucum kanat oyuncusu yok. inter'in oyunun merkezi yaparak italya ve avrupa'da kusursuz bir sezon gecirdigi ve tarih yazdigi, 2 sene oncesinin dunyanin en iyi futbolcusu sneijder'i galatasaray 1 sene gecmesine ragmen hala olmasi gereken pozisyona ve sisteme yerlestiremedi. ustelik hocalar iyi niyetle sneijder'e uysun, takim kazansin diye sistem ayarlamaya calisirken selcuk'un formunu ve sisteme uyumunu da feda etmek zorunda kaldi.

    ***

    arda neden gelisemedi?

    mesele anadolu takimlarinin kapanmasi degil. ki bu konuda da ilerleme kaydediyoruz aslinda. kayserispor yillardir acik oynuyor, futbol gibi futbol oynuyor. bulent uygun'un sivasspor'u turu takimlarin soyu kurudu. akhisar gibi bir ornek var. roberto carlos'un sivasspor'u var. kasimpasaspor yine sota'yla 4-3-3e devam ediyor. eskisehirspor pas oyunu oynuyor, futbol amacliyor.

    problem futbol aklimizin henuz gelismemis olmasi. ulkenin en buyuk kuluplerini yonetenler bile elde caner ve hasan ali varken kadlec'i getirebiliyor, guiza'ya 14 milyon verebiliyor. fenerbahce elinde salih gibi bir yetenek varken bir ton orta saha oyuncusu daha transfer ediyor. her yani dokulen takima turkiye'ye gelmek dahi istemeyen misimovic'i 8 milyon euro'ya transfer edip 5 mac sonra kadro disi birakip yollayabiliyor, veya rijkaard'i getirip eline baris-ayhan-mustafa'yi verebiliyor, annesinin karninda bile 4-3-3 oynamis ve bu sistemde hayati boyunca israr etmis adami 4-4-2'ye donmuyor diye elestirebiliyor.

    galatasaray 2000'lerde altyapisinin en onemli pirlantalarindan semih kaya'yi caglar birinci icin takasta kullaniyor. galatasaray arda'yi takimda tamamen sansa tutuyor. galatasaray 2000'lerde turk futbolunun tarihini degistirecek bir genc jenerasyonu cope atti bu futbol akilsizligiyla...

    arda'ya galatasaray gelisebilecegi ortami saglamadi. uzerine kuma gibi kewell'i getirdi, arda ortaya gecti, saga gecti, kadro planlamasi hatasindan santrfor oynadi. o kewell uefa kupasi ceyrek finalinde stoper oynadi, zira takimin stoperi mactan once neredeyse alindigi paraya satildi. o takimda sahada lincoln-arda-baros-kewell varken oyuna giren ilk hucumcu yaser yildiz'di.

    bahsettigimiz futbol akli bu.

    bu kafa degismedigi icin de 2010'daki arda ciktigi gunku arda, selcuk 2 sene onceki selcuk, semih 2 sene onceki semih kaliyor ancak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın