resim
Roberto Mancini
Görev:Teknik Direktör
Takım:Suudi Arabistan
Yaş:59
Uyruk:İtalya
  • 1692
    manchester city'de muthis bir butceyle calisti. kendisinin dusunce yapisini analiz edebilmek icin bu cok buyuk bir avantaj- zira istedigi her oyuncuyu alabilecek kadar genis imkanlara sahip bir kac kulupten biri manchester city. biraz geriye donup dusundugumuzde bir iki noktaya dikkat cekmek gerekiyor.

    defans ve defansa yonelik ortasaha oyunculari icin fizik kaliteye cok onem verdigini gormek mumkun. vieira, lescott, toure, barry, milner, kolarov, yaya toure, boateng, rodwell, savic, nastasic, javi garcia bir cirpida aklima gelenler. bu oyuncular fizik olarak dunyanin en ust seviyesinde. tabi ki bunda epl'nin dunyada fizik olarak kabul edilebilir alt seviyenin en yukarida oldugu lig olmasinin da etkisi buyuk. ancak ayni tabloyu galatasaray ve super lig'e tasidiginizda salih dursun tercihini, ceyhun gulselam israrini, hakan balta'yi ve gokhan zan'dan kullanabildigi olcude yararlanmasini, engin'den hemen vagecmesini, yekta'yi cok da tercih etmemesini ve gitmesine onay vermesini hep bu sablona oturtabiliriz. yeniden manchester city ornegine donmek gerekirse, mancini'nin bu tercihlerinin takima sureklilik ve guvenilirlik yonunde katki sagladigini, ancak hucum anlaminda potansiyele ulasamama gibi problemlere de yol acabildigini hatirlamak gerek. siklikla savunma onu ikilisinden yeterince hucum katki alamamasi/almamayi tercih etmesiyle elestirildi city ve mancini. galatasaray'da ise hem standardlarin epl seviyesinde olmamasi, hem de ligin en iyi oyuncusu melo'ya sahip olmasi gibi avantajlari var. ceyhun'u amiyane tabirle "kazanma"ya calismasinin yarattigi kadro esnekligiyle melo'nun cok yonlulugunden nasil yararlanabilecegini de bursaspor macinda gorduk. kisisel fikrim ceyhun'un iyi bir yedek/rotasyon oyuncusu olabilecegi, ancak ilk 11 icin fazla agir ve kart gormeye musait oldugu yonunde. bu baglamda sunu soylemek mumkun: eger mehmet topal hala galatasaray formasi giyiyor olsaydi mancini'nin en favori oyuncularindan biri olacakti muhtemelen. yine de yarim sezon once neredeyse caglar birinci statusune gecmis bir oyuncunun su an kadronun onemli bir parcasi haline gelmesi de buyuk bir arti. burada sablon disi isim emre colak. kupa maclarinda 3-4-1-2'nin savunma onunde cok iyi performanslar sergiledi emre, ancak asla 4lunun onundeki ikilide sans bulacagini dusunmuyorum. yani 7'li bir savunma-orta saha hattinda emre'ye yer acan mancini bu riske 4-2-3-1'in 6li blogunda girmeyecektir. terim'in emre'ye gecmiste yer yer 4-4-2 merkezinde yer verdigini dusunursek bu onemli bir degisim. ek olarak umut gundogan'in da fiziksel olarak cok yeterli olmayisi daha cok alternatif kadronun dizilisi gibi gozuken 3-4-1-2'ye mahkum kalmasina sebep olabilir. alex telles'i ise yeterince bilmiyorum, ancak genel mancini tercihleri tablosuna bakinca hiz ve tempo yonunden hic bir eksigi olmayan bir oyuncu olmasi beklentisindeyim. ek olarak sunu soylemek gerek- mancini'nin city'deki bek rotasyonunun guzelligine bakar misiniz? solda kolarov ve clichy. birbirine hayli zit, farkli ozellikleri bulunan iki oyuncu. sagda ise zabaleta ve micah/maicon gibi isimler. bu acidan mancini'nin begenmedigi soylenen sabri'yi aslinda galatasaray'in zabaleta'si olarak kullandigini gormek zor degil. telles'in de hakan'la benzer bir rotasyon olusturacagini dusunuyorum acikcasi.

    yine fizik sablonundan devam edersek... boylu ve hava toplarina hakim bir savunmaci isteginde son derece hakli mancini. galatasaray duran top savunmasini beceremiyor cunku. dogru pozisyon aliyor, dogru yerlesiyor ve eslesiyor ancak is o son hamleye gelince oyuncular yetersiz kaliyor. hatta yillardir galatasaray'in servet disinda hava toplarinda "kodu mu oturtan" bir stoperi oldugunu ben hatirlamiyorum. evet, fiziksel kalitesi ust duzey olan dany'den vazgecti- ancak bir stoper icin gerekli olan fiziksel ozellikler bir bek icin gerekli olanlardan farkli tabi. dany kisa boylu bir oyuncu, ve duran top savunmasi yetersizliginin onemli sebeplerinden. hiz, guc ve cabukluk gibi ozellikleri de onu aslinda bir bek icin daha uygun hale getiriyor. mancini de dany'den bu bek oyuncusunu cikarmaya calisti, ancak dany 20 dakika gecmeden o kadar amatorce atildi ki bu proje cabucak rafa kalkti. ayni sablona semih'in uymadigini soylemek gerekiyor- zira semih ne cok guclu, ne de uzun boylu ve yapili. ancak mancini'nin semih'i yalnizca kontenjandan dolayi degil, spesifik olarak begendigi icin oynattigini biliyoruz. bu acidan semih'te son 1-2 macta iyice gordugum degisimi simdilik temkinli davranarak cebe koymak lazim.

    isin hucum yonune gelince. mancini'nin manchester city'de en cok elestirildigi yonlreden biri takimin hucumda yeterince keskin olmamasi, ve skorun bazi oyuncularin performansina cok bagli oldugu yonundeydi. mancini kadrosunu buna gore kurmustu- silva, nasri, aguero, tevez gibi oyuncular her an birseyler yaratabilecek turden oyun profiline sahipler. hepsi iki yone calim atabilen, oyun gorusu, top kontrolu ve pas yetenegi ust duzey oyuncular. yani cok spesifik hucum sablonlari yaratilmasa dahi rakip sahaya savunma acisindan guvenilir bir sekilde yerlesildiginde bu oyuncularin isi bitirecegine guvenmek mumkun. ancak nasri'nin sallanmasi, tevez'in problemleri derken takimin hucum guvenilirliginin dip yapmasi city'e cok zarar verdi.

    benzer acidan galatasaray drogba ve sneijder gibi super lig'in cok ustunde bir ikiliye, ve burak yilmaz gibi bir gol kralina sahip. bu oyuncularin hicbiri komple hucumcu olmadigini belirtmek gerek. burak'in teknik, sneijder'in fiziksel, drogba'nin da yasinin getirdigi eksiklikleri gozardi edilemez. galatasaray'in avantaji ise bu uc oyuncunun birbirlerinin eksikliklerini tamamlayan tipte olmalari. uclunun tam kapanmasinin onundeki tek engel burak yilmaz'in oyuna bakis acisi. zira drogba ve sneijder'in eksigi tempo ve baski. burak yilmaz oyuna kustugunde, veya daha genel bir tabirle oyun psikolojisi bozuldugunda baskidan ve tempodan vazgeciyor. bu cok hizli bicimde geri tepiyor, zira 3 hucumcusunun sifir baskiyla oynadigi bir takimin savunma problemi yasamamasi mumkun degil. umut bulut'un bu kadar cok sans bulmasinin ve neredeyse her mac oyuna girmesinin en onemli sebeplerinden biri bu. yine de ben yaz doneminde mancini'nin komple bir hucum oyuncusu isteyecegini dusunuyorum. hajrovic'i sneijder'in yedegi olarak dusunuyor bence. ayagi duzgun, fizik olarak pek bir ozelligi olmayan bir oyuncu. dun galatasaray muthis oynayinca oyuna korkak girdi, ancak bir iki al-verden sonra guven alip yetenegini gostermeye basladi. sol ayagiyla attigi bir ters top ilerisi icin bana umut verdi.

    neyse, cok uzun oldu. ama koskoca bir kafa karisikligiyla gecen bir sene sonra, bazi seylerin hem bizlerin hem oyuncularin kafasinda oturuyor olmasi guzel.

    galatasaray sezon ortasinda ani ve futbol disi sebeplerle teknik direktor degisikligine giderek sampiyonlugu bir nevi ikinci plana atmisti ister istemez. cok cok riskli bir hamleydi, hala da oyle. ancak sansin da yardimiyla 6 macin 3 tanesinde cok cok kotu oynayan galatasaray sampiyonlar ligi'nde beklentileri karsiladi bile. kupada ust seviyeye gecildi. ligde de onumuzdeki 1-2 haftada fenerbahce biraz daha sallanirsa hersey rayina oturacak gibi. galatasaray bu sene sampiyon olmayabilir, ancak kupayi almasi, ligde fenerbahce'yi ve sampiyonlar liginde chelsea'yi sonuna kadar zorlamasi, seneye sampiyonlar ligi'ne yine direk katilma hakkini kazanmasi ve bunlari yaparken onumuzdeki seneye basi sonu belli bir kadroyla girebilmesi durumunda terim'in kovulmasi depremini minimum hasarla atlatmis olur. bunun uzerine gelecek hersey ise isin kaymagi olur. hele fenerbahce'nin tokezlemesiyle gelecek bir sampiyonluk tam anlamiyla 4 ayak uzerine dusmek olacaktir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın