• 6
    karayel türk yarışçılığı tarihinin en önemli atlarından biridir. 1970 doğumlu safkan ingiliz atının babası prince tudor, annesi ise linda'dır. tam pedigrisini buradan görebilirsiniz; http://i.imgur.com/KpIQrbY.jpg?1

    karayel koştuğu 18 yaşının tümünü kazanan bir şampiyondur. gazi koşusu'nu 2.34.62 gibi çok iyi sayılamayacak bir derece ile kazanmasına rağmen, enternasyonal boğaziçi koşusu'nu 2.28.64'lük iyi bir derece ile kazanma başarısını göstermiştir. koşu hızını ve taktiğini koştuğu rakiplerine göre ayarlayan bir attır karayel. bu yüzden şampiyonun gücünün üst sınırı hiçbir zaman belli olmamıştır.

    kazandığı 18 koşunun arasında gazi koşusu dışında erkek tay deneme koşusu ve ankara koşusu da vardır ki bu üç koşuyu kazanarak triple crown yapmıştır.

    kazandığı gazi koşusu sonrası karayel'in sahibi sadık eliyeşil duygularını şu sözlerle ifade etmiştir;
    "startla birlikte ofelya liderliği aldı ve son 1000'e gelindiğinde en az 20 boy farklı öndeydi. herkes 'artık bu fark kapanmaz' diyordu. bence de bu farkın kapatılması çok zordu. o an yarışı seyretmekten vazgeçtim ve dürbünümü indirdim. yarışın son 600'üne gelindiğinde dürbünümü tekrar kaldırdım. baktım, ekrem kurt hala tutuyor. karayel adeta kanat takmış gibi uçarak gelmeye başladı ve farkı açıp kazandı. o an kalbim duracak gibiydi."

    efsane safkan karayel'e koştuğu 18 koşunun 17'sinde ekrem kurt, 1 koşuda ise süleyman akdı binmiştir.

    ekrem kurt'un anlattığını göre karayel tembel mizaçlı bir at idi. şayet jokeyi teşvik etmez ise kendisini yarışa vermezdi. ekrem kurt derdi ki; "şu ana kadar ona tek bir kamçı vurmadım. ama kızıp, bak herkes geliyor, artık senin de hızlanman lazım derdim ve bunu der demez hemen kantarmayı doldururdu."

    karayel'in koşu hayatı gibi haradaki aygırlık yaşamı da çok başarılıydı. oğlu cartegenada babası gibi hiç geçilmeden gazi koşusu'nu kazanır iken, bir başka oğlu seren de gazi koşusu'nu kazanma başarısını göstermiştir. karanimo isimli yavrusu da iki kez cumhurbaşkanlığı koşusu galibiyetine sahiptir.

    karayel'in koştuğu ve kazandığı bütün yarışlar;
    http://i.imgur.com/y3U6dWU.jpg?1
App Store'dan indirin Google Play'den alın