• 558
    ingiltere'nin hem en geleneksel hem de en aykiri takimidir liverpool. dogru premier lig'de sampiyon olamamistir ancak bunun en buyuk sebebi manchester united ve ferguson'un liverpool nefretidir. united lobisi o kadar gucludur ki bu seneki biractan sonra lineker ingiltere'nin en unlu hakemi icin "hayret ne zaman manchester'dan transfer oldu" diye laf sokmustur. liverpool'un ferguson gittigi ilk sene kendini toparlamasi sadece bir tesaduf de degil. tabiki bu biraz uc bir komplo ancak united'in butun planlarinin liverpool'un basarisizligi uzerine yapilandirilip oyle insaa edildigini dusunursek ve ferguson'un "en buyuk basarim liverpool'u o lanet tahtindan indirmektir" dedigini de katarsak premier ligin nasil bir temel uzerine kuruldugunu ve en buyuk united'in ve lobisinin nasil isledigini gormus oluruz. ancak sampiyon olamamalarinin en buyuk sebebi kotu yonetim anlayisi. hos ben gerard h. ile bir sampiyonluk alabileceklerini dusunuyordum.

    liverpool aykiridir cunku kendine ingiliz demeyen tarftarlari vardir. liverpool gelenekseldir cunku butun klise ingiliz futbolunu icinde barindirdi uzun sure. kendi geleneklerinden uzun sure vazgecmedi. (bir ara bundan uzaklastilar ancak tekrar ozlerine donuyorlar)

    liverpool'u iki seven traftar tipi vardir; birincisi kenny dalglish, kevin keagan, souness'li takimi sevdigi icin, hani cogunun futbol romantigi dedigi taraftar tipi. bu kisiler icin liverpool ian rush ile son demini yasamistir.
    ikincisi ise benim de icinde bulundugum ve spice boys zamani liverpool'u seven taraftar tipi. liverpool'u basarilarindan degil 90'larin en eglenceli futbolunu oynadiklari ve bunu yaparken asiri "cool" olduklari icin severler. o kadronun basari kazanamamasi mantik kurallariyla aciklanamaz, harika bir kadro ve harika oyun anlayislari vardi: surekli hucum.
    ben ian rush'i da seyrettim ama fowler, collymore, jamie redknapp ve en onemlisi mcmanaman'li kadro ingilterede bana en cok keyif veren futbolu oynayan takimdi, hala da oyleler.

    ingilterede belli bir yerde buyuyp yetismediysen ya da sonradan geldiysen takim tutma sekli de bellidir. neredeyse hepsi united taraftaridir ve basarinin en kolay hali icin tutarlar. londra'daysan ya arsenal'lisindir ya chelsea ki ikisi de basarinin londradaki subeleri oldugu icin. bunlara isyan edip totenham'li olanlar ise klinsmann ve lineker'i seyretmistir gareth bale'i degil.
    liverpool'u tutanlar ise bunu basaridan dolayi yapmamistir, mutlaka hayatinin bir bolumunde liverpool'un futbolunda kendinden bir sey bulmustur. yasi 40 ve uzeri olanlar 80basi liverpool'sa benim gibi 30 ve ustu 90'lar skci ingilteresinin en goze hos gelen futbolunu liverpool oynadigi icindir.

    o efsane kadrodan bazi oyuncular:
    jamie redknapp : ingilterenin yetistirdigi en iyi merkez orta saha oyuncularindan. sorunlu bir karakter olmasa belki ingiliz tarihinin en iyi oyun kurucusu kendisiydi.
    robbie fowler: liverpool'un forvetini cekirdekten cikarma geleneginin sondan bir onceki halkasi. her yasta gol krali olup, en iyi genc oyuncu odulunu kazanip harikalar yaratan adam.
    stan collymore: sakatlanmasaydi stili ile orijinal ronaldo'ya en cok benzeyen forvetti. onun kadar iyi olamazdi haliyle ancak box uzerinde yapamayacagi sey yoktu.
    jason mcateer: sag bek ve sag acik oynayabilen, asiri yakisikli ve asiri yetenekli ama futbol hayatini dususe sokacak derecede bir o kadar salakti. bir gun pizzacida kendisine soruyorlar "pizzanizi 8 dilime bolunmus mu yoksa 12 mi istersiniz" jason cevap verir: "8 olsun cok yiyemem" :(
    john barnes: eski usul agir abi kanat 10 numara. ferguson'un pismanliklarindan biridir.
    phill babb, ruddock, matteo ve wright: liverpool'un en iyi defaslariydilar.
    steve mcmanaman: bu adamin yeteneklerini kiyaslayabilecegimiz cok az futbolcu var ingiltere tarihinde. 2000'li yillarda gerard'in takimi surukledigini dusunuyorsaniz 95-96-97 liverpool'unu seyredin derim.

    son bir not: besiktas aglayan takimdir, liverpool'un aglaklik yaptigini goremezsiniz asla ikincil de degildir besiktas gibi. aglak takim icin: arsenal. dua etsinler yillardir wenger var baslarinda, biraz cehreleri degisti.
App Store'dan indirin Google Play'den alın