• 12
    türkiye süper ligi için gereklidir. bir futbolcuyu bir kulüp nasıl istediği bir kulübe futbolcunun rızası olmadan satabiliyorsa, bir futbolcudan oyuncusu olduğu kulübün rızası dışında başka bir kulübe transfer olabilme hakkı olmalıdır. bazı arkadaşlar yazmış olmazsa kölelik diye ben de buna katılıyorum. misal vermek gerekirse mehmet topuz ve alper potuk transferi. bu oyuncular istedikleri takıma değilde, bonservislerine sahip olan kulüplerin tercihlerine göre transfer olmuşlardır. sözleşmelerinde böyle bir madde olsaydı eğer belki de mehmet topuz şimdiki mehmet topuz'dan çok öte bir yerde olacaktı. sözleşme fesih bedelini ödemeye razı olan kulüp, oyuncuyla anlaştığı takdirde transferi bitirebilmelidir. örnek vermek gerekirse burak yılmaz ve mario götze transferleri. bir kulübe transfer olan oyuncu bu maddeyi koydurmalıdır sözleşmesine.

    transferlerde 3 taraf vardır ve 3 taraftan en az 2'sinin mutlu olması gerekir ama işte mutlu olan 2 taraf varsa bundan 1'i muhakkak oyuncu olmalıdır. yoksa köleliktir. transfer olan oyuncu gittiği yerde mutsuz olmaya devam ederse, oyuncuyu alan kulübün de mutsuzluğuna yol açacaktır ve burada mutlu olan tek bir taraf kalacaktır o da oyuncuyu satan sahip. türkiye'deki yerli oyuncu piyasasını biliyoruz ve yerli oyuncuların büyük takımlara transferinin ne kadar zor olduğunu da biliyoruz. özellikle galatasaray için. ünal aysal'ın da dediği gibi şahin kesiliyorlar galatasaray oyuncuyla ilgilenince. değerinin en az 3 katına oyuncuyu satmaya çalışıyorlar. eğer sözleşmelere fesih maddesi koyulursa transferlerde mutlu olan taraf sayısının artma ihtimali artar ve nazarımda hırsızlık olarak gördüğüm bu tip transferlerin yaşanması engellenir.

    "sözleşmelerdeki serbest kalır miktarı neye göre belirlenir?" gibi bir soru ve "o zaman herkes uçuk bir fiyat yazar, hiçbir işe yaramaz." diye yorumlar olabilir. sözleşme imzalayan oyuncunun potansiyeli belirlenmeli ve ona göre bir miktar sözleşmeye konulmalı. kulüp oyuncu için miktarı yüksek tutmak isterse o zaman oyuncunun yıllık ücretini de yüksek tutmak zorunda olmalı. yani oyuncunun fesih bedeliyle yıllık ücreti paralellik göstermeli. yıllık 300 bin tl verdiğin oyuncunun sözleşmesine 10 milyon avroya serbest kalır maddesi koyamazsın. bunu engelleyecek menajerlerdir. menajer diyecek "sen buna patlama ihtimali sebebiyle bu bonservisi öngörüysen kusura bakma da yıllık ücretini de arttırman lazım". tabii bunun için de oyuncudan habersiz para yiyecek menajerlerin olmaması lazım. bunu da engelleyecek oyuncunun menajer seçimidir. mesela biz burak yılmaz'ı 5 milyon avroya serbest kalır maddesini kullanarak ve burak'la anlaşarak transfer ettik. burada galatasaray ve burak yılmaz hoşnut olan tarafken trabzonspor mutsuzluk duyan taraftı ama bu trabzonspor'un hatasıydı ve oyuncunun potansiyelini düşük görüp ve daha az yıllık ücret ödemek maksadıyla en az 5 milyon avrodan oldular. bundan ders alıp onur kıvark'ın sözleşmesindeki 7.5 milyon avroya serbest kalır maddesini kaldırdılar buna karşılık onur'un yıllık ücretine epey bir zam yaptılar. bildiğim kadarıyla tekrardan bir madde de koymadılar. tekrar bir madde koymamaları kendileri için iyi olabilir ancak onur ve geleceği için kötü. onur sürekli trabzon'da mutlu olacak diye birşey yok ve ileride avrupa'ya gitmek isteyecektir. böyle bir maddenin olmaması onur'un gidişini zorlaştıracaktır.

    böyle maddeler koyulması zorunlu kılınırsa kayserispor, eskişehirspor gibi kulüplere de engel olunur. birçok futbolcunun çürümesinin de önüne geçilir. bu madde profesyonellik gereğidir ve galatasaray futbol takımı oyuncuları da sözleşmelerine bu şekilde maddeyi koydurtma hakkına sahip olmalıdır. bunu portekiz ve ispanyol takımları pekala yapmaktadır. hatta porta hocalarınnın sözleşmelerine bile koydurtmakta.
App Store'dan indirin Google Play'den alın