• 113
    efendim ben kendimi bildim bileli zaman yolculuğu ile ilgili bir saplantım bulunmaktadır. hep çok ilginç ve büyüleyici gelmiştir bana. bu sebepledir ki zaman zaman oturur ve kendi çapımda kafa yorarak olası teorileri, geleceği mi yoksa geçmişe mi yoksa ikisine birden mi gidilebileceğini, olası paradoksları falan düşünmüşlüğüm vardır. bu bağlamda şu ana kadar izlediğim en güzel ve beni en çok düşündüren zamanda yolculuk temalı filmleri sıralamak istiyorum. hemen belirteyim aşağıda yazacağım filmlerden çok daha fazla zamanda yolculuk ile ilgili olan film var elbette. mesela en basitinden planet of the apes'den aşağıda bahsetmeyeceğim çünkü beni öyle o kadar da etkileyen bir film olmamıştı. neticede o veya bu şekilde hafızamda yer etmiş filmlerdir aşağıdakiler:

    back to the future -----> zaten bir klasik çok fazla şey söylemeye gerek yok.

    12 monkeys -----> bu filmi daha önceden söylemiştim ama burada tekrar değinmem gerekiyor. filmin sonu takdiri hakkediyor gerçekten.

    groundhog day ------> yine eski bir yapım ve bu sefer komedi türünde bir nevi zamanda yolculuk filmi. aslında zamanda yolculuktan daha ziyade zamanda yol alamama * konusunu işler. ana karakterin aynı gün tekrar ve tekrar yaşadığı bir senaryodur kısaca.

    jumanji ------> zaman yolculuğu ile ilgili yeni teoriler ortaya sunmasa da çok eğlenceli bir filmdir. ama öyle yeni teoremler paradokslar falan beklemeyin.

    run lola run ------> hollywood yapımı olmayan ender filmlerden. aslında en nihayetinde hollywood orijinli bir yönetmen tarafından yönetilmiştir ama film almanya'da geçer ve oyuncular almandır. evet film de almanca haliyle. bir kadının ölecek olan erkek arkdaşını 20 dakika içinde kurtarmaya çalışması ana konumuzdur ve ana karakter olan lola sürekli koşar manitasını kurtarabilmek için. toplamda 3 koşu ve dolayısyla 3 farklı senaryo vardır.

    frequency -------> baba ve oğul radyo dalgalarının sikimsonik ışınlarından etkilenmesi sonucu geçmiş ve gelecek arasında bağlantı kurarak birbirleriyle konuşurlar. diyolaglar çok başarılıdır, oyunculuk iyidir. çok karmaşık olmasa da zamanda yolculuk, olayları değiştirme ve bunun sonuçlarına ilişkin bir iki önemli noktası vardır.

    primer -------> anlayan beri gelsin ekolünden. 3 defa izledim bir bok anlamadım. yani anlamıştım aslında ama sonuna doğru o kadar karışıyorki iş her seferinde başından anladığımı da unutuyorum. anlayan çıkarsa bana da anlatsın bir zahmet.

    harry potter and the prisoner of azkaban ---> bu ne amk dediğinizi duyar gibiyim. her ne kadar ana tema zamanda yolculuk olmasada, filmin sonlarına doğru ve tabiki kitapta zamanda yolculuk yapılan bölüm başarılı bir şekilde anlatılmıştı. belkide bu sebeple serinin en çok beğendiğim ikinci kitabı bu olabilir.

    butterfly effect ------> bunu da herkes biliyor. yinede geçmişe dönerek olayları değiştirmenin sonuçlarının neler olabileceğini göstermesi açısından başarılıdır.

    the time machine -------> hemen söyliyeyim, bokum gibi bir filmdir bu. şans eseri televizyonda denk gelmiş ve öyle izlemiştim. kötüdür ve fakat sonlarına doğru öyle bir çıkarım yaparki zamanda yolculukla ilgili, aha işte paradoks bu lan, yıllardır aradığım cevap bu işte deme olasılığınız yüksektir. sadece o kısmı için bile izlenir.

    deja vu ------> reis denzel washington abimizin rol aldığı bir yapımdır. terör saldırısını sonucunda yüzlerce kahraman* amerikan askeri ölür.* bizim reis bu saldırıyı kimin yaptığını bulmaya çalışırken fbi tarafından kullanılan ve fakat henüz deney aşamasındaki bir izleme ve takip ekipmanını kullanmaya başlar. neyse çok uzattım hem zamanda yolculuk hem aşk hem denzel washington. izleyin.

    source code -----> deja vu'ya çok benzer fakat denzel abimiz yerine jake gyllenhaal oynamaktadır. gerçekten enteresan filmdir, başlarda zamanda yolculuk yapıp yapılmadığı konusunda izleyiciyi kararsız bırakır ve birden fazla plot twist'i vardır. ben şahsen sonunu pek beğenmemiş olmakla beraber filmi genel olarak beğenmiştim.

    the time traveller's wife ---> efsane filmlerden biridir benim için. zamanda yolculukla ilgili çok ekstrem teoremler ortaya koymasada, kurgu senaryo ve oyunculuk açısından on numaradır. ayrıca rachel mcadams'ın oynuyor oluşu bence izlemek için yeterli sebeptir.

    looper ----> bruce willis abimizin oynadığı bir zamanda yolculuk filmidir. gelecekte bir zamanda mafya olayı çözmüş ve polise yakalanmadan adam öldürtmenin sırrını bulmuştur. geçmişten bir kiralık katille anlaşıp, kendi zamanlarında öldürmek istedikleri herif geçmişe yollanır ve itinayla öldürülür. ancak olay bu kadar basit değil tabiki. her kiralık katil anlaşması uyarınca belli bir süre sonunda gelecekteki kendini öldürmek zorundadır. evet amk benimde kafa karıştı. neyse en iyisi izleyin siz.

    about time -------> listedeki en yeni film sanırım. ve yine en nihayetinde bir aşk filmi. fakat daha önce pek işlenmemiş bir şekilde zamanda yolculuk temasını işlemiş bir filmdir. klasik teoremler ve paradokslardan sıyrılmış, butterfly effect tarzında yaptığın her değişiklik felaketi çağırır felsefesinin tam tersine daha sakin ve yumuşak bir tonda ilerleyen bir film olmuş. ve tabi yine bir romantik zamanda yolculuk filmi ve yine rachel mcadams. evet aşığım sanırım kendisine. (u: :()

    terminator serisi ---------> bunu zorunluluktan ekliyorum aslında, yoksa öyle zamanda yolculukla iligili çok aklımda kalan bir film değildir kendisi. müthiş bir seridir orası ayrı.

    evet şu an aklıma gelen bunlar. sanırım aklımda en fazla yer eden filmleri yazmayı başardım. bu kapsamda başka film aklına gelen varsa mesaj kutumu aydınlatabilir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın