resim
Yekta Kurtuluş
Takım:-
Mevki:Merkez Orta Saha
Yaş:38
Boy:1.75
Uyruk:Türkiye
  • 1476
    mancini'nin denedigi sistemlerden sececek oldugunun sebebi olabilecek, coktandir extensor'in deyimiyle derinde denenmesini bekledigim meziyetlerin sayesinde denendigini gormemi saglayan oyuncu.

    yekta'nin suan neden oynadigini ve yerinin neden degistigini anlamak icin suat kaya'nin neyi iyi yaptigini ve neden o takim icin cok onemli oldugunu anlamak lazim. soruyu soyle soralim: turkiye'nin gelmis gecmis en yetenekli oyuncusu ve oyun kurucusu tugay varken, emre belozoglu gibi teknik, hizli ters bir oyuncu vaken neden suat orta sahanin merkezinde deep lying playmaker oynadi? cevabi yekta'nin suanda denenmesiyle ayni; ceviklik. belki turkce ceviklik kelime olarak gerektigi kadar karsilamiyor anlamini, agility belki ya da belin ince diyelim hadi. galatasaray'in 96-2000 arasi vites arttirmasini saglayan, oyununu hizlandiran suat'in o mevkiye gecmesidir. cunku tugay ingiltereye gidene kadar topu durdurmadan pasi istedigi yere atabilecegini ogrememisti ve vucut olarak suat kadar esnek olmadigi icin daha agir kaliyordu. ingilteredeki hali ise efsanedir cunku suat'in yaptigini yapmaya baslayip ustune harika teknigini konusturmustur. emre belozoglu da suat kadar hizli karar verip, hizli paslasan biri asla olamadi. fatih terim'in gelisiyle cok umitlenmistim belki o mevkide beli ince topu ileri hizli tasiyan birini dener diye ancak kendisi ne yekta'yi ne engin'i hatta size garip geebilir ana denenebiliri, emre colak'i denemedi. selcuk ve melo daha yetenekli olabilir falat oyun tempomuz iki beli kalin merkez orta saha kullandigimiz icin cok yavasti. pirlo ve selcuk'u karsilastiriyoruz cokca. gozden kacan ise pirlo'nun ingiltere gormu tugay gibi oynamasi ancak selcuk ise tugay kadar teknik degil ve onun ingiltere oncesi hali gibi oynuyor. bu nedenle pirlo'nun varligi juventus icin yavaslatan bir sebep degil, tam tersi hizli oyun icin bir anahtar.
    viera ve deschamps arasindaki fark da budur. viera bir cok seyi ne kadar iyi yaparsa yapsin, asla deschamps zamani fransa kadar iyi oynatamadi takimi.

    mancini birden fazla sistem deniyor, cogunluk bunu formayon arayisi gibi gordu ancak kendisi daha cok takimin optimum noktasini cozmeye calisiyor. belli noktalari sabit tutup digerlerinde ayarlamalara giderek optimum futbolu yaratmaya calisiyor. ceyhun ve yekta birbirinden farkli iki sistemin parcalari. yekta'li oyun daha akici ve selcuk ile melo'dan maksimum hizi almaya hedefli. daha dogru orta sahadan diyelim. sneijder'i biraz daha 18'e yakin kullanabilir de boylelikle, tek santrafor kullanip.

    avrupada basari istiyorsak hizimizi arttirmamiz gerekiyor, mancini de hizimi arttirmak icin takimin agirlik merkezine "beli ince" bir oyuncu yerlestirmeye calisiyor. agirlik merkezinde hareketli ve donusu kolay yapan oyuncunun farki icin kucuk bir ornek. barcelona arsenal'den fabregas'i almak isterken tum dunya basini kendisini xavi'ye yzun vadeli alternatif diye dusunmustu. denendi hatta bu pozisyonda ancak sonra false9 olarak bir cok maca ciktigini gordu ve bir daha xavi yerine denenmedi bile.

    bu yazi yekta'nin cok iyi oyuncu oldugunu soyleyen, xavi'yle kiyaslayan bir yazi degildir. sadece mancini'nin neden boyle bir tercih yaptigini ve bunun neden dogru bir yol oldugunu anlatmak icin yazilmistir. yekta pas hatalarini duzeltip, pas tercihlerini duzelttikce cok farkli bir galatasaray izlemeye baslayabiliriz. unutulmasin, suat kaya da ilk bu bolgede denendiginde pas hatasi cok yapar ve takimi cikistakonta yedirirdi. sonrasi...sonrasi 10 yildir bir efsanin boslugu ile gecti.
App Store'dan indirin Google Play'den alın