• 7488
    sözlükler arasında en güzel temaya sahip inişli çıkışlı durumuyla dengesini bir türlü sağlayamamış sözlük, sözlüğümüz. 3 aydır yazmadığım, tam zamanında tatile çıkarak beni her anlamda yoracak sözlük tarihine terimizm ve anti-terimizm olarak geçmiş iki akımın anlamsız tartışmalarından kurtulmuş olduğum bir garip sözlük.

    hazirandaki gezi parkı olaylarından sonra iyice zıtlaşıp gerginleşen ülkemdeki aşırı stresin buraya da yansıması oldu. neler oldu neler demeyeceğim. bence 'olacağı' vardı. sitede sürekli bir siyasi hava enselerimize üflüyor, bizi korkuya sürüklüyordu. sözlük daima kaliteli bir yer olmuştu kanımca. o güzel insanların öldüğü aylarda
    ilk kez sözlüğün bitebileceğini düşünmüştüm. ilk başta gezi parkı ile entryler sıkıntı olmuyordu. olağanüstü zamanlardaydık. istediğimiz gibi yorum yazabiliyor, haklı öfkemizi burda da paylaşabiliyorduk. sonra olay değişti, dengeler değişti.

    ilk başta sesini çok çıkarmayıp şoklardan şoklara, renklerden renklere giren gezici olmayan tayfa her zamanki gibi - ve her zaman olacağı gibi- burası spor sözlüğü, spora siyaset karışmasın, aman ali rıza bey ağzımızın tadı kaçmasın diyerek gezici tayfanın rüzgarını kesmeye çalıştılar. rahatsızlıklarını dile getirmeye başlamalarına lafım yok. ancak spor siyaset beraber olmasın diyerek çok komik oluyorlar. kendileri de yapıyor demeyeceğim. böyle savunmayacağım görüşümü, hayır. burda bir ikiyüzlülük var arkadaşlar. çok aşağılıkça bir denge var. anlatayım size efendim, gözünüz çok yorulmasın diye aşağı paragrafa geçiyorum.

    değerli sözlük yazarları bu aşağılık denge nasl güzel kurulmuş ülkem siyaseti tarafından? ben hayret ettim. heyt be, helal olsun. sen mevcut düzeni rahatsız etmeyen, mevcut düzen tarafından illegalize edilmeyen her olayı, her kişiyi siyasi bir kavram bile olsa sporda bağıra bağıra anlat. devlet tarafından aferin benim kuçuma diye ödüllendiril. ama muhalefet yapacağın her durumda terörist damgası ye. her yer taksim her yer direniş diye bağırma pis gezici, dış mihrakların elemanı diye gevrek gevrek konuş. yüce atatürk yazısıyla çıktın diye pfdk'ya sevket. bunlar sporu kirletiyorlar, siyaseti spora alet ediyorlar diye samimiyetsiz samimiyetsiz ağla. sonra r4bia işareti yap, geçmiş olsun başbakanım :( diye burnunu çek. yok ya? sizin - kim olduğunuzu biliyorsunuz- derdiniz ne söyleyeyim mi? biz sporda da kendi isteğimiz, görüşümüz ışığında istediğimiz gibi at koşturabiliriz. hiçbir yerde tek bir aykırı ses bile istemiyoruz. ırkçılık, hırsızlık, cinsiyetçilik yapabiliriz. bu sizi ilgilendirmez. sporda, sanatta, medyada sadece bizim istediğimiz gibi bir düzen olacak. karşı çıkanı çeşitli yaftalarla, yalanlarla düzen dışına iteriz. bu gayet doğaldır. sesinizi çıkarmayın, sesinizi çıkarmayın, keseriz o dilinizi. evet busunuz siz.

    sözlük işte böyleleri tarafından iyice gerginleşti. biz acımızla, hıncımızla buraya da yazdık. sözlük ilk başta destek verdi. daha sonra 'onlar' yazdı. sözlük karıştı, birbirimize burda da girdik. güzelim sözlük kan ağlamaya başladı. amacından saptı. daha sonra -bence sözlüğün selameti açısından haklı olarak- hiçbir gezi park eylemiyle ilgili girilen entrye tolerans tanınmadı. sözlüğün düzeleceği düşünülürken daha da kutuplaşma oldu. son yaklaşıyordu ve evet o malum olay gerçekleşti. hagi sokağa çıkma yasağı aman entry yazmama yasağı getirdi. bu durum bir hafta civarı sürdü. sözlük bu aradan sonra tekrar açıldı. yaklaşık bir buçuk ay sürecek durgunluğu başladı. fatih terim olayıyla da birbirimize büyük şevkle yeniden girdik. bu sefer taraflar daha bir değişik oluşmuştu tabi. bundan sonra yine durgunluk derken yazar alımıyla da eski günlerine kavuştu.

    galatasaray sözlük her daim sert tartışmaların olduğu bir yer olmuştur. eskiden de böyleydi. o zaman aysalcılar- terimciler yoktu. reykardçılar ve anti reykardçılar vardı. çok acaip tartışmalar döner, ayarlar verilirdi. eskiden de kavga çoktu yani. adnancılar, adnancı olmayanlar, kivılcılar, baroşçular, mustafa sarpçılar vardı.* sözlük eskisine göre iyi bir yer değil diyorum tüm bu dediklerime rağmen. çünkü eski yazarlarda bir üslup, bir kendine haslık vardı. şimdi o yok işte. sadece kavga ve dümdüz yazı yazma, fikirlerini bir çırpıda söyleyiverme telaşı var. ha sen çok iyi yazıyorsun sanki diyebilirsiniz. ben genel ortalamadan bahsediyorum. mesela niye bir childofbodom, sutoglan gibi yazarlar çıkmıyor son iki nesildir? fikirler güzel olabilir, ama üslup bambaşka bir tat katar. bize bu lazım, üslup.
App Store'dan indirin Google Play'den alın