resim
Wesley Sneijder
Görev:Stratejik Danışman
Takım:-
Yaş:40
Uyruk:Hollanda
  • 4026
    bugune (ekim ayina) kadar belki taktik geregi belki de kendine guvenmedigi icin kendi tercihi olarak "false 10" gibi oynayan yani amaci gobekte bir sonraki gelen futbolcuya yer acmak olan futbolcu. arkadan kimse gelmedigi icin ve uzun toplarla hucum organizasyonsuzlugu yaptigimiz icin hicbir ise yaramiyor diye gorunen bir futbolcuyken simdiki degisim sadece yanindaki oyuncularla degil kendi uzerindeki gorev tanimiyla da ilgili. daha once hakkinda false 10 oynayamayacagini yazmistim sebepleriyle birlikte ve oynamasi gerekenin ya hollanda milli takimiyla oynadigi modern 10 ya da bizle evrilecegi yeni bir gorev; 9.5 yani "false 9" demistim. sneijder'in false 9 oynamasi benim hayalim ve cok skorer olacagina inaniyorum yazmistim, mesajlastigim bir kac arkadasa da aciklamistim. bu oyunu daha once oynadigi belirgin hicbir mac yoktu peki ben bunu kicimdan mi uydurdum veya cok bilmislik miydi ? tabiki hayir, futbol cok zor degil gormeyi bildikten sonra. sneijder turkiye'de defansi yuzu donuk yakaladiginda her sutu gol yapabilirdi cunku messi ve iniesta gibi oyuncularda olan hizli sut (seri, rakip sut cekilecegini anlamadan) atabilen ender oyunculardan. bunun yaninda nasil pozisyon almasi gerektigini ve topu tek dokunusla en dogru yere nasil cekecegini cok iyi biliyor. bu konuda kendisinden daha iyi futbolcu neredeyse yok, o klasmanda ise ancak bir kac barcelona oyuncusunu sayabiliriz. aklin yolu bir olmali ki mancini de kendisinin bu ozelliginden yararlanmaya calisiyor. sneijder'in suan bizle oynadigi ikisinin bir karisimi gibi ama daha cok 9.5 oynuyor. eger selcuk sneijder'i daha fazla defans onunde vucudu yan ve donmeye konumlanmisken bulusturursa sneijder kariyer rekoru kirabilir gol konusunda.
    false 9'i anlamak icin 4-6-0 zamani rooney veya yaklasik 4-5 sene onceki henry sonrasi messi'ye bakilabilir. sneijder'in false 9 oynadigini anlamak icin ise sahada futbolcularin yogunlukla bulunduklari yerlere bakin, en ucta sneijder'i gorursunuz. gobekte alan birakmak icin geriye cekilen kisinin de drogba oldugunu, kacirilacak futbolcu burak oldugu icin de sut cekebilecek veya tek topla ceza sahasina girecek sekilde konumlandigini gorursunuz.

    sneijder ile ilgili "hayaldi gercek oldu" 9.5'ugundan sonra bir sonraki evrilme noktamiz selcuk ile ilgili. pas hizini arttirip capraz pas vermek yerine kat arasi paslarini arttirirsa sneijder'in attigi gollerin artmasindan daha da onemlisi kanat forvetlerin (bu durumda ozellikle burak) bos kaleye veya karsi karsiya daha cok pozisyona girdigini gorecegiz. mac basina 2 pozisyon icin deliler gibi defans arkasi kosusu yapan burak yerine, gucunu yeterli saklayip 60mtlik toplari indirmekle ugrasmadan 5 m2 icinde bos top alan ve bunu mac icinde defalarca yapan bir burak sanirim hepimizin ortak dilegidir.

    evrimin selcuk sonrasi ayagi ise kanat oyunlari. ancak buna biraz daha zaman var.
    ne demisti sneijder; "kompakt bir takim".
App Store'dan indirin Google Play'den alın