• 1252
    mutlak yerel sampiyonluk parolasiyla yola cikilan bir sezonda yapilan ilginc transfer tercihleriyle sasirtan takim. bu yaz son 3 senede aykut kocaman'in anlayisinin getirdigi kadronun uzerine yapilan transferlerle cok ilginc bir kadro haline geldiler. kesinlikle cok alternatifli ve genis bir kadrolari var. sol bekte kadlec ve hasan ali. stoperde alves, yobo, egemen, bekir. sag bekte gokhan ve topuz. orta saha aynen: topal, baroni, alper, meireles, emre, salih, holmen. sag kanatta kuyt ve bitik de olsa krasic. solda stoch ve gecen sene o bolgede oynamis sow. santrforda da webo, ve almaya calistiklari cardozo. ne olursa olsun cok ciddi iki tane 11 cikiyor ortaya. daha onemlisi 4-2-3-1'e cok uygun iki tane 11 cikiyor.

    fenerbahce'nin bu denli genis bir kadroya ihtiyaci var mi gercekten?

    galatasaray 11/12 sezonuna girilirken tamamen tukenmis bir kadroyla yola cikti. uzerine bir de elle tutulur tek oyuncusu arda turan'i elden cikardi. ancak muslera, eboue, elmander, melo, ujfalusi, selcuk ve engin baytar transferlerine ek olarak necati'yi alarak neredeyse sifirdan bir ilk 11 yaratti: yedek kulubesi gercekten cok kotu durumdaydi. ancak sadece ligde mucadele eden bir takimin yedek kulubesine cok da ihtiyac duymadigini gosterdi o yil galatasaray. dogru ve kaliteli bir iskelet tarihi bir sampiyonluk kazandirdi galatasaray'a. o iskelet hamit, burak, drogba ve sneijder'le iyice guclendi. diger yandan fenerbahce'ye donup baktigimizda gectigimiz iki yillik galatasaray hegemonyasi suresinde cok kritik iki oyuncuyla yollar ayrildi: alex ve lugano. bunlar turkiye ligi icin ust duzey oyunculardi ve fenerbahce'nin uzun suredir iskelet oyunculariydi.

    peki fenerbahce ne yapti? alper, holmen ve kadlec gibi kaliteyi yukari cekmeyen, ancak derinligi artiran oyuncular aldilar. alves'i ayri tutuyorum, zira cok kaliteli ve fark yaratacak bir oyuncu. transfer edilen 3 yabanci da 28+ yasindaalar, pesinde kosulan cardozo da 30 yasinda ve fenerbahce forvet transferini yapmadan 11 yabanciya ulasmis durumda.

    teknik acidan, tamamen sampiyonlugun hedeflendigi bir sezonda kadro genisligi adina kaliteden bu denli taviz vermek ne kadar dogru? mali acidan, fenerbahce bunca iyldir sampiyonlar ligi'ne gitmemis ve bir sure daha gidemeyecekken bu denli yasli oyunculara verilen bu bu kontratlari ilerleyen yillarda nasil elden cikaracak?

    ***

    bu sene ligde bu iki anlayisin savasini izleyecegiz.

    galatasaray uc kulvarda 60'a yakin maca cikacak. belli bolgelerde (sol bek) derinlik cok kisitli, yedek kulubesi guven vermiyor. yabanci siniri dolayisiyla cikacak 11'in hafta hafta degismesi bekleniyor. ancak ozellikle ilk 11 kalitesi olarak ligin diger tum takimlarinin cok otesinde. drogba, burak, sneijder, selcuk, melo, muslera ve eboue bolgelerinde ligin en iyi oyuncularindan. ancak bu oyuncularin sakatlanmasi durumunda devreye girecek kaleci eray, sabri, ceyhun, yekta, engin, erman, kazim, umut gibi oyuncularin bu seviyede olmadiklari cok acik.

    fenerbahce cok buyuk ihtimalle avrupa'da oynayamayacak, 40-45 mac civarinda kalacaklar. gecen yili cok formsuz geciren bir volkan yine de degisilmez isim, ancak kaybedilen alex'in yeri dolacak gibi degil. yedek kulubesi ligi ilk 3'te bitirecek seviyede (trabzonspor ve besiktas'in onunde bitirebilecek bir kalite var), ancak is maclara geldiginde bu oyuncularin bir cogu yedek/kadrodisi kalacak ve form tutmakta zorlanacaklar. is 11'e 11 kaldiginda harcanan paralara ragmen galatasaray'in kalitesinin altinda bir ideal kadro oldugunu soylemek mumkun.

    galatasaray'in ihtiyaci olan derinlige fenerbahce, fenerbahce'nin ihtiyaci olan kaliteye galatasaray sahip.

    ***

    bu noktada hangi takimin basarili olacagini belirleyecek faktorleri de az cok tahmin etmek mumkun.

    1) teknik direktor: fatih terim iki senedir sapkadan tavsan dahil olmak uzere bilimum hayvan cikardi. hic yoktan semih, emre colak, engin, gokhan zan gibi hikayeler yazdi, dizilislerle oynadi, ve bir sekilde takima olumlu dokunmasini bildi. fenerbahce ise 3 senelik bir teknik direktor travmasindan cikmis durumda, ve iddiali bir oyun stili olan ersun yanal'la bir nefes alacaklardir. ancak yanal'in ust seviyedeki tecrubesizligi ve en ciddi sinavi milli takimdaki basarisizligi soru isaretleri olusuruyor. ligin kadro kalitesi olarak ust duzey takimlarindan eskisehirspor'da pek ses getirememis olmasi da ayri bir soru isareti.

    2) nokta transferlerin performansi: galatasaray en kritik bolgelerden birine chedjou'yu transfer etti. sampiyonlar ligi ceyrek final seviyesinde bir takim icin yapilan her transferin bir riski vardir- chedjou ozelinde bu riskin az oldugunu soylemek hazirlik maclarini izleyenler icin pek kolay degil. ancak oyuncuya tabi ki zaman taninmali. fenerbahce ise ayni bolgeye bruno alves gibi 2 sene once kariyerinde pik yapmis bir oyuncuyu ekledi. bu iki oyuncunun karsilikli performansi cok belirleyici olacak.

    3) sakatliklar/cezalar: galatasaray icin en buyuk risk. bazi kritik oyuncularin muhtemel sakatliklari galatasaray'a cok buyuk zarar verebilir- selcuk, melo, muslera, drogba bunlarin basinda geliyor. diger yandan engin baytar ve melo gecen yil toplamda 15 mac ceza aldilar. bunlara ujfalusi'nin sakatliginin da eklenmesiyle zor bir ilk yari gecirmisti galatasaray- ayni senaryonun tekrar etmesi uefa kupasi fiksturu olmayan ve bir alex travmasi daha yasamayacak fenerbahce'nin isine gelebilir. diger yandan fenerbahce'de sakatlanabilecek oyuncularin yedegi cogunlukla o oyuncunun yerini doldurabilecek seviyede, ustelik hakeme tukuren oyuncunun 11 maclik cezasini 4'e indirebilecek kadar iyi anlastiklari bir federasyon da mevcut. tek yapmalari gereken fizik olarak diri kalmak.

    4) beklenmeyen cikis yapan oyuncular: her sezon boyle kahramanlar cikar. engin baytar ilk 2 mac oynadiginda belli etmisti 2011 kisinda. 2012 ocak'ta necati gelir gelmez muthis puanlar aldirmisti. 2009'da yusuf besiktas'in aradigi cilingir olmustu. gecen sene soru isareti webo tukenmis bir fenerbahce'yi ayaga kaldirdi. bu senaryolar super lig'in dna'sinda var. bu sene de benzer etkiyi yapabilecek transferler yok degil. galatasaray'da erman kilic ve gecen seneyi bay gecen engin baytar onemli adaylar. fenerbahce'de ise gecen senenin fiyaskosu krasic'in patlama yapmasini bekleyenlerin gercekciligi sorgulanmali; ancak bonservissiz gelen holmen, genc salih, ve ak mi kara mi belli olacak kadlec bu rolun adaylari olabilir.

    5) saha disi: bu sezon galatasaray acisindan 4. yildiz ve 3 yil ustuste sampiyonluk gibi hedefler varken fenerbahce'de galatasaray'in yeni bir hegemonya kurmasina engel olma istegine bir de sike davasinin taraftarda yarattigi ekstra hirs ekleniyor. bu derece gergin bi atmosferde gececek lig oncesi 2 yildir tamamen tarafini belli etmis bir federasyon ve aziz yildirim hegemonyasindaki bir grup basinin pek ic acici oldugu soylenemez. haksiz aldigi cezalari indiremeyen, hocasi surekli oyundan atilan galatasaray'in bu kategoride asla haksiz olmayan fenerbahce'ye ustunluk saglamasi cok zor. galatasaray bu sebeple saha icini tercih etmeli, fenerbahce ise ozellikle kadikoy derbilerinde yillardir goruldugu uzere federasyon ve basin baskisini kullanarak galatasaray'in sinirlerini bozma kartini kullandigi surece sari kirmizilarin kendini imha etmesi ihtimalini cebinde tutacaktir.

    ***

    haydi kolay gelsin sevgili fenerbahce*
App Store'dan indirin Google Play'den alın