• 54
    yasaklar vasıtasıyla, ben demiştim deme zihniyetindeki adam(lar)ı durdurmak oldukça zordur. yazısına kopyalar, başka bir şekilde ima eder, daha da kötüsü gider sırf bunu söylemek için başka bir başlık açar. böylece daha gereksiz bir kirlilik yaratılmış olur, sanırım moderatörlerin de işi zorlaşır bu tip ben demiştim'cileri yakalama adına.

    genel olarak sözlük kurallarına ve moderatörlere ilişkin eleştirileri uzaktan takip ediyorum. bunlar içinde sözlüğü daha iyiye taşımak değil de şahsi yakınmaları içeren muhabbetlerin çoğunlukta olduğunu görüyorum. ayrıca, bizde karar verme aşamasında herkes meydandadır ama iş uygulamaya, verilen kararı yerine getirmeye gelince ortada adam bulamazsınız. en ufak organizasyonlardan iş hayatına bunu her dakika yaşıyoruz. bu nedenle eleştirilerin de yapılan işin zorluk derecesi, ne kadar çok kesimi etkilediği gibi şeyler dikkate alınarak yapılması daha uygun olacaktır.

    ancak, başlıktaki entry'lere fiziksel referans içeriyor konusunda benim de şu tarz bir eleştirim var. bazı entry'lerde verilecek bilgi gerçekten (laf olsun diye değil) diğer entry'lerdeki bilgilerle bağlantı içeriyor. kaldı ki zaten sözlüğün içindeki herhangi bir başlığın altındaki bilginin, öncekilerle bağlantısız olmasındansa bu bağlantıyı içermesi daha mantıklı geliyor bana. hani entry'de bir maçtan falan bahsederken ayrıntılı şekilde o maçı yazmamız isteniyor ya, sadece o entry'yi okuduğu ve konu hakkında hiçbir bilgisi olmadığı düşünülerek okuyucuların (ki bu temel habercilik ilkelerinden biridir, özellikle internet sayfalarında başka haberlere de "tıklansın" mantığıyla hiç uygulanmasa da), işte mantıklı olduğu sürece (devamlı birbirine laf sokmak amaçlı kötüye kullanım çok daha yüksek olasılıktır) bir entry'nin başlıktaki entry'lere fiziksel referans içermesinin sakıncası olduğunu sanmıyorum. en temel sıkıntı referans gösterilen entry'nin silinmesi, değiştirilmesi vb. olabilir ki zaten her yazarın bu kontrolden sorumlu olması gerekir. bunu yapmak pratikte olanaksıza yakın derseniz zaten sözlüklerin en temel sıkıntısına gelmiş oluruz bana göre. gereksiz yere, kontrolsüzce entry girmek. herkes her aklına geleni, kontrol etmeden yazdığı müddetçe konulacak her kural gibi bu kural da iyi niyetlilerin aleyhine olur, kötü niyetliler de bir yolunu bulur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın