• 5
    bu spora yeni başlayacak birisi için salon ve hoca seçiminin önemini anlatamam. iyisiyle kötüsüyle, veya iyi görünüp de kötü olan pek çok salonda ömür çürütmüş biri olarak uyarayım. memlekette çok az iyi hoca/salon, ve yüzlerce rezil salon/hoca var..

    amacınız düzgün bir tekniğe sahip olmaksa hocanın esas uzmanlığının hangi spor olduğunu sorun. hocaların yüzde sekseni boksör eskisidir. ülkemizde pek çok salonda her spora ayrı sınıflar açmak yerine boks-kickbox-muay thai kırması garip dersler yapılıyor. evet bu sporlar birbirine benzer, amaç kilo vermekse işinize de yarar, fakat aynı zamanda aralarında keskin farklar vardır. boks antrenörleri tarafından k-1 falan diye yutturulan kırma antrenmanlarda yumruk almamak için boksör gibi eğilirken ağzına diz yiyen tipler ortaya çıkmaktadır.

    eğer iş güç sahibi çalışan bir insansanız salonda kum torbası olması sizin için hayati önemlidir. bu sporun yapıldığı çoğu salon bildiğimiz spor salonları. akşam belli bir saatten sonra kickbokscular gelip antrenman yapıyor. haliyle gündüz kilo verme amacıyla salona yazılacak çıtırları ürkütmemek için bu salonlara kum torbası falan asılmaz. e peki nereye vururuz, karşımızdakine. 17 yaşında çocuklar alınlarındaki çiziklerle kendilerini fight clubdaki brad pitt gibi hissediyor olabilirler, fakat sizin yarın mesaiye morarmış şener şen gözüyle gitme lüksünüz olmayacak. tabi ki hafif hafif sparring olmadan bu iş olmaz, fakat 1 saatlik antrenmanı komple vuruşarak geçirmek insan işi değil.

    kayıt olmadan önce hocaya ilk derste neler yapacağınızı sorun. eğer sizi bir kenara alıp gard almayı, düzgün yumruk, tekme atmayı falan öğretmeyecekse, yazılmayın o kursa. bazı hocalar sizi direk karşılıklı dizer ve sırayla birbirinize kombinasyon vurdurur. bir anlamda kum torbası ederek, karşınızdakinden işi kapmanızı bekler. bu adamlar size bu şekilde daha çabuk öğrenirsin der fakat aslında teker teker uğraşmaya üşenirler. karşınızdaki öğrenci de işi o salonda aynı şekilde kendi kendine öğrendiği için, çok yanlış işler olur o ortamda.

    en mantıklısı kayıt olmadan önce gidip bir antrenmanı izlemektir. acemi olduğunuz için ne olup bittiğini tam anlayamayacaksınız ama içinizden bir his size kaçmanızı söylerse kaçarsınız.
App Store'dan indirin Google Play'den alın