• 8
    bir uğur uçar olmasından korktuğum yetenekli sağ bekimiz. meziyetlerine baktığımız zaman mükemmele yakın bir profil görüyoruz. süratli, soğukkanlı , mücadeleci. oyundan kopmayan, rakibi sürekli ısıran, hücuma hızlı çıkabilen, mükemmel kanat bindirmeleri yapan bir oyuncu. her şeyden önemlisi hırslı. u18 takımında zayıf kalan savunma yönünü geliştirdi. kademeye girmeyi, rakipten faul yapmadan kayarak top çalmayı, rakip kanat oyuncusunu çizgi üzerinde sıkıştırıp oyundan düşürmeyi öğrendi, savunma duruşunda pozisyon alma kabiliyetini geliştirdi. hepsi güzel de sorun ne?..
    sorun, modern sağ beklerden beklenen ve maalesef sabri sarıoğlu'nun bunca senede yeterince geliştiremediği düzgün ve isabetli orta yapabilme yetisi ile düzgün ve isabetli şut kullanabilme.
    bu problemi 2011'de a2 takımına ilk yükseldiği zamanda da görmüştük. elbette çalışmayla geliştirilebilecek bir özellik bu. ancak hüseyin belki şu anda alt kategorilerde en iyi savunma ve kanat bindirmesi yapabilen oyuncu olmasına rağmen düzgün top kesebilme konusunda 2011'deki halinden bir adım ilerde değil.

    hüseyin tokmak türkiye 19 yaş altı milli futbol takımı kadrosunda yer alıyor. özellikle kasımpaşalı erhan kartal'ın yaş haddinden u19 takımından ayrılmasından sonra bu bölgenin değişmezi olacağına kanaatim tam. ancak teknik direktör feyyaz uçar, sol ayaklı ve sol bek olmasına rağmen son milli maçta ilk tercih olarak gençlerbirliği'nden ahmet yılmaz çalık'ı tercih etti. ayrıca bir kaç gün sonra almanya'da u19 kategorisi için bir milli takım kampı düzenlendi. burada almanya'da mutelif takımlarda forma giyen 1994-1995 ve 1996 doğumlu gençler izlenecek. bu kategoride benim izlediğim en az 2 tane başarılı sağ bek var. alt yapı eğitimlerini almanya'da tamamlamış bu çocuklar milli takımdaki yeri için hüseynimize büyük tehdit oluşturuyor.

    bilenler bilir. sabri sarıoğlu'nu severim. çok iyi bir orta saha, bir okan buruk olabilirdi. ama kader kendisine sağ bek mevkiini verdi ve sabri elinden geldiğince bu mevkide görevini yapmaya çalıştı. 2006-2010 arası, türkiyenin en iyi sağ beki ve milli takımın değişmezi oldu. buna rağmen kendisi hakkındaki tüm olumsuz yargıları oluşturan ve -maalesef - alay konusu olan orta yapabilme yeteneğini bir türlü geliştiremedi. mükemmel kanat bindirmesi yapıyorsunuz, rakibi eksiltiyorsunuz, forvetler ceza alanı içinde pozisyonunu almış ve yaptığını orta ya dağlara taşlara, ya kalecinin kucağına gidiyor.
    hüseyin de belki milli takımla avrupa şampiyonası'na katılırsa genç oyuncular arasında dikkat çekecek, belki önümüzdeki sezon imaparator kendisini hazırlık kampına götürecek. ama hüseyin ortalarını ve şutlarını düzeltmezse bir uğar uçar'dan daha ileriye korkarım gidemeyecek. lakabı dani alves iken en çok bir sabri sarıoğlu olabilecek.

    umarım bu genç yetenek kendi eksiğinin farkına varır ve bu açığını normalin kat kat üstünde çalışarak tamamlar. bu noktada orhan atik ve tayfun hut hocalara da büyük görev düşüyor. özellikle tayfun hut da sol bek oynardı ve hüseyin'in eksiklerini gidermesi için ekstra çalışması gerektiğinin farkındadır muhakkak. türk futbolunda savunma oyuncusu sorunu'nun hat safhada olduğu bir zamanda böyle yetenekleri heba etmeyelim. önümüzde berkin kamil arslan gibi kaybolup gitmeye yüz tutmuş bir örnek var. inşallah hüseyin tokmak da kalıcı olmak istiyorsa çok, ama daha çok çalışması gerektiğinin farkına varır ve bir iki yıl çerisinde galatasaray'ın değişmez sağ beki olur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın