resim
Geoffrey Edwin Kondogbia
Takım:Marsilya
Mevki:Ön Libero
Yaş:31
Boy:1.88
Uyruk:Orta Afrika Cumhuriyeti
  • 3
    futbolcu izlemek, futbolcu seçmek bazen sabırla uzun süreli takip işi, bazen de bir turnuvada göze batan oyuncunun üzerinden oynanan kumardır. yetenekli bir futbolcuyu uzun süre takip edip gelişimini izlemek de bir kumardır aslında. tam "olmuş artık, şu işi bitirelim" dersiniz ki en az sizin kadar dikkatli takip eden bir başka kulüp üç-beş fazla verip kapar futbolcuyu, eliniz böğrünüzde kalırsınız.

    geoffrey kondogbia, üzerine zar atılmış ve şimdilik tutmuş bir isim. 15.02.1993 nemours/fransa doğumlu ama neredeyse bütün fransız önliberolar gibi afrika kökenli. orta afrika cumhuriyetinden. futbola doğduğu şehrin kulübünandy altyapısında başlayıp 10 yaşında geçtiği amatör us senart-moissy'de bir turnuvada lens alt yapı direktörü eric assadourian'ın gözüne batarak 2004 yılında lens altyapısına geçmiş. 2008'de ilk kez fransa'nın u16 milli takımında forma giymeye başlamış ve o günden bu güne alt kategorilerde 40'tan fazla milli maça çıkmış.

    2010-2011 sezonunda ilk kez kısa süreli lens a takımında yer bulmuş ama lens o yıl küme düşünce ertesi yıl biraz daha gözden uzak ligue 2'de boy göstermek zorunda kalmış. aslına bakarsanız 2.lig'deki 2011-2012 sezonu performansı da çok istikrarlı değil. hemen her maçta forma giymiş ama 90 dakika sahada kaldığı maç sayısı 13. buna rağmen sisteminde olduğu fransa milli takımı alt kategorilerinde sürekli yer bulmuş ve 3-15 temmuz 2012 tarihleri arasında estonya'da düzenlenen 2012 uefa 19 yaş altı avrupa şampiyonası'nda fransa 19 yaş altı milli futbol takımı ile kendini gösterme şansı yakalamış. bu şansını da çok iyi değerlendirdiği aşikar.

    fransa'nın turnuvada oynadığı 4 maçın üçünde 90 dakika, diğerinde 120 dakika sahada kalmış. benim takip ettiğim 120 dakikalık ispanya-fransa arasındaki 120 dakikalık futbol şöleni. juventus'a giden paul pogba ile beraber çift ciğerli bir orta saha gücü yarattı bu maçta kondogbia. fransızlar son dakikada maçı uzatmalara götürdüler ama ispanya'da gerard deulofeu diye bir wonderkid vardı ve bu çocuk tıpkı lionel messi gidi olmadık zamanda şapkadan tavşan çıkaracak bir yetenekte idi. kısaca 2012 uefa 19 yaş altı avrupa şampiyonası yarı finalinde fransa oynadı, ispanya kişisel yetenekleri ile maçı çevirdi. nihayet penaltı atışlarında son penaltıyı kondogbia ispanyol kaleci kepa arrizabalaga'nın üzerine vurunca fransa hakkettiği finale çıkamadı. (diğer yarı finalist de aslında ingiltere olmalıydı ama yunan gençler, abilerinin çirkin oyunu ile ingilizleri altedip finale çıkmayı başardılar)

    bir çok genç yıldız adayı daha turnuvadan önce önemli takımlarca kapışılmıştı. scoutlar yeni parlayacak göze az batmış gençleri göz altına almışlardı. ispanyol sevilla yöneticileri de, fransa'nın orta sahasında dinamo gibi çalışan geoffrey kondogbia'yı gözlerine kestirdiler. bir hafta sonra lens yöneticileri 4.000.000 € karşılığı genç futbolcunun bonservisini ispanyollara vermişti bile. geoffrey'in ne kadar kazanacağı şimdilik meçhulümüz.

    2012-2013 sezonundala liga'da gary medel, hedwiges maduro gibi isimlerin arasında kendine sık sık yer buldu sevilla'da. tabii piotr trochowski ve jose campana'nın uzun süreli sakatlıklarının getirdiği nimetlerden faydalanmadı değil. 22 maçta forma şansı buldu. 1 gol attı, 1 asist yaptı. yine ilk onbirde başaldığı veya 90 dakikayı tamamladığı maç sayısı çok değil ama sevilla gibi üst düzey bir takımda la liga gibi bir ligde 1200 dakika forma şansı bulup maç başına ortalama 54-55 dakika sahada kalmak 93'lü bir genç için epeyi büyük bir olay.

    fifa ve uefa , 21 ve daha altı yaş gruplarında her yıl 2-3 turnuva düzenliyor. bir de bu turnuvalara katılacak genç takımlar, kendi kıtalarında eleme turlarında maçlar oynuyorlar. ancak işin zirvesi, her gencin kendini daha fazla göstermek için artı çaba sarfettiği turnuvalar.
    ülkemiz kulüpleri, özelde de (beni daha çok ilgilendirdiği için) galatasaray scout ekibi bu tip turnuvaları nasıl, ne şekilde takip ediyor?. daha doğrusu etmiyor!. turnuvadan önce az buçuk katılacak oyuncular hakkında malumat sahibi olarak ellerinde bir liste ile gidiyorlar mı turnuvaya?. en son bu yaz düzenlenen 2012 uefa 19 yaş altı avrupa şampiyonası'nda, estonya'da türkiyeden kaç scout vardı?. ne derece maçlar izlendi, raporlar hazırlandı? şu turnuvadan tek bir isim dahi türkiye'de bir kulübe kazandırıl(a)madığına göre ilgilenen, takip eden yok demektir. galatasaray, hala önümüzdeki sezon için felipe melo sorununu çözemedi. sezon başı da "melo ha geldi ha gelecek" derdiyle uğraşmaktan gözümüz hiç bir şeyi görmedi. oysa sevilla yöneticileri , scoutları , teknik adamları gidip bir şampiyona izlediler ve 4 milyon eouro ile bugün türkiyede her takımda banko oynayabilecek bir genci kazandılar. belki iki sene sonra ellerinde piyasa değeri 10-15 milyon olan bir futbolcu olacak. biz de hayranlıkla "adamlar buluyor abi!" diye izleyeceğiz kendisini.

    geoffrey kondogbia, eğer kadroya alınırsa 2013 fifa 20 yaş altı dünya kupası için fransa 20 yaş altı milli futbol takımı ile ülkemizde olacak. ama bizim için kazanılabilecek bir yıldız adayı değil, sevilla'nın 2017'ye kadar kendisine bağladı yetenekli bir genç mesabesinde olacak.

    ek: la liga seyredenler belki aşinadırlar ama, gözden kaçıranlar için nasıl bir şeydir kabilinden kısa bir görsel arzedelim . http://www.youtube.com/watch?v=vURbf8WT51I
App Store'dan indirin Google Play'den alın