• 8
    yellowred'in paylaştığı üzere takımızın yeni dizilimi hakkında bir analiz yayınlamışlar, arzu eden herkesin okuyabilmesi için naçizane çevirmeye çalıştım.

    yanlış ya da eksik çevirdiğim bölümler için uyarırsanız düzeltmeye çalışırım.

    --- çeviri ---

    galatasaray: terim’in baklava dizilimine karşı madrid ekibi hazırlıklı olmalı.

    real madrid şampiyonlar ligi çeyrek final kurasında galatasaray’ı çektiğinde, ispanyol ekibinin birçok taraftarı derin bir oh çekti.

    rakip takım taraftarları ise, (özellikle juve – bayern eşleşmesinin taraftarları) real’in “kura şansı”ndan şikayetçi.

    ancak kimse türkiye’nin kupadaki tek temsilcisini hafife almamalı, özellikle taktik konusundaki esneklikleri mourinho’nun onları küçümsememesi için ilk sebeplerden.

    galatasaray f grubunda cluj’un ikili averaj ile önüne geçebilmiş olsa da, kağıt üstünde göründüğü gibi “one man team” olarak nitelemek onlara saygısızlık olur.

    en büyük faktör burak yılmaz – 8 gol atarak cristiano ile zirvede - olsa da, seriyi ilginç hale getirmek için fatih terim’in birden fazla kozu bulunuyor.

    ilk ve en önemlisi: taktiksel esneklik.

    terim, burak ve yeni transfer drogba’yı birlikte kullanacağı formülü bulmakta zorlanıyordu. 4-4-2 grup aşaması ve zayıf türk ekiplerine karşı işe yaramış olsa da, şampiyonlar ligi’nin ilerleyen basamaklarında topa sahip olmak o kadar da kolay değil.

    avrupa futbolu bu varyasyondan biraz daha yavaş, bunun yanında oyunun temposunun kontrolü, oynanacak büyük maçlarda çok büyük bir önem arz ediyor.

    top 16’da içerideki schalke maçı pek iyi geçmese de, ikinci maçta terim neden avrupa’nın elit teknik direktörlerinden biri olduğunu tekrar bize gösterdi.

    terim, deplasmandaki mücadelede baklava şeklindeki orta saha dizilimi ve iki muhteşem forveti ile çıkarak sürekli baskı altında kalmadı.

    galatasaray’ın baklava orta sahası

    felipe melo baklavanın gerideki köşesinde kısıtlı bir rolde, topları geri kazanarak, pozisyonlarda süpürücü rolde stoperlerine yardım ederek, gerektiğinde yaptığı kayarak müdahaleleriyle oldukça etkili oldu. (toplamda 6 kere)

    orta sahada selçuk inan’ın sol, hamit alıntop’un ise sağ tarafta görev alması, galatasaray’ın ocak ayındaki bir diğer transfer bombası wesley sneijder’in kendi pozisyonu olan 10 numara mevkisinde oynayarak, merkezden etkili olmasını sağladı.

    bahsedilen sistem, yeni bir strateji olmasına rağmen, sahadaki oyuncuların mücadeleleri ile ofansif ve defansif anlamda oldukça verimli oldu.

    oyunun temposunun kontrolünü, galatasaray’ın pozisyonlar bulmasını sağlamasının yanında, bir deplasman takımına uygun olarak ev sahibinin oyunun temposunu arttırmasını ve goller bulmasını engellemeye yardımcı oldu.

    kenarlardaki yardımlaşma

    schalke kanatlardan geldiğinde, selçuk ya da hamit kenarlara gelip alan daraltarak ya da pres uygulayarak formasyonun kimi zaman 4-3-1-2’ye döndürdüler.
    kendilerine güvenin bir göstergesi olarak, galatasaray birinci bölgede ayağa pasla ileri çıkarak (eboue ya da riera’nın ileri çıkmasını gerektirmeden ) diziliminde kanatların zayıflığını minimuma indirdi ve sneijder’i buldu.

    drogba’nın da ileride birçok rol alabilmesiyle, terim’in takımı bir formasyonla pek çok varyasyon oynayabilir.

    jose mourinho ve real madrid 3 nisan’da galatasaray’ı ağırladıklarında kimse galatasaray’ın sahaya nasıl çıkacağını bilmeyecek.

    işte bu taktiksel esneklik ve varyasyon çokluğu onları türkiye ligi’nin lideri, bu serinin "hafife alınmaması gereken tehlikeli rakibi" yapıyor. – sürpriz listenizde, onları bir kenara yazın.

    by sam tighe (tactical analyst) on march 20, 2013
    --- çeviri ---

    edit1: imla
    edit2:tam parcali avrupa fatihi , james ve ramram'in tavsiyesiyle pırlantalar, baklava oldu:)
App Store'dan indirin Google Play'den alın