• 13270
    ''2010 yılında fifa ballon d’or ödülleri’nde ilk üçe girmen gerektiği söylenmişti çok sayıda futbol otoritesi tarafından. seni ödülü kazanan lionel messi’nin önüne koyanlar dahi vardı. sen ne düşünüyordun o sezonki sıralama (messi, iniesta, xavi) hakkında?

    o sezon zaten çok mutluydum. uefa şampiyonlar ligi’ni, italya ligi’ni ve italya kupası’nı kazanmıştım. fifa dünya kupası’nda final oynamıştım. mutlaka bireysel ödül kazanmak güzeldir; ama takım hâlinde bir şeyler başarabilmek daha güzeldir. bireysel bir ödülün sahibi olduğunuzda da o takıma aittir; çünkü arkanızda bir takım olmadığı sürece tek başınıza bunu yapamazsınız. takım başarısını bireysel ödüllere tercih ederim her zaman. bana bugün, “galatasaray ile uefa şampiyonlar ligi’ni kazanmak mı istersin, yoksa fifa ballon d’or ödülü’nü mü” diye sorarsınız, kesinlikle galatasaray ile avrupa’da şampiyon olmak istediğimi söylerim.

    jose mourinho’nun ardından inter’de ve bireysel performansında neler değişti?

    her şey, her şey… takımın performansı düştü, takım ruhu kayboldu, bazı oyuncular gitti. mourinho, inter’den ayrıldıktan sonra altı veya yedi farklı teknik adam göreve geldi. o, takımın başındayken başarılı bir sistem vardı. takımı çok iyi hazırlıyordu, sahada ne yapmamız gerektiğini iyi biliyorduk. [rafa] benitez geldikten sonra tüm sistemi değiştirdi. santrfor oynadım, sol kanada geçtiğim oldu. sadece kalede oynamamıştım! bu periyottan mutlu değilim elbette; ama geçmişte kaldı. artık sadece geleceği düşünüyorum.

    hollandalı gazeteciler, bir gün premier league’de oynamayı hedeflediğini söylemişlerdi…

    bu çok zor olur; çünkü üç buçuk yıl boyunca burada kalacağım. sonrası için ne olur, şu an bilemiyorum. eğer her şey güzel giderse, neden galatasaray’da devam etmeyeyim? asla, “evet” veya “hayır” diyemem. premier league’de oynamak gibi bir takıntım yok. bu konu hakkında düşünmüyorum. bunu hayatım boyunca yapmadım. belki sadece hollanda ligi’nde oynarken. hollanda ve avrupa’nın diğer ligleri arasında fark vardı. yalnızca o zaman, “yukarı doğru bir adım atmam lazım” diye düşünmüştüm. benim şu anki tek konsantrasyonum türkiye ligi üzerine. burada insanlara hâlâ ne kadar aç olduğumu ve büyük başarılar kazanmak istediğimi kanıtlamalıyım.

    kardeşin rodney nasıl bir futbolcu? bir gün aynı takım için oynayabilecek misiniz?

    bu benim şu anki en büyük hayalim. eğer bir gün onunla aynı takımda oynayabilirsek, bu harika olur. o, benim küçük kardeşim. iyi bir oyuncu, biraz talihsiz ama. şu sıralar her maçta oynayamasa da oldukça kaliteli olduğunu söyleyebilirim. hâlâ bir gün beraber oynayacağımıza inanıyorum.

    en yararlı olabileceğin saha içi dizilişi hangisi?

    kariyerim boyunca farklı sistemlerde oynadım. 4-4-2’de iki oyuncunun merkezde, birinin geride, diğerinin “trequartista” [10 numara, 4-1-2-1-2] olarak önde olduğu, elması andıran dizilişte sıklıkla yer aldım. aynı zamanda 4-2-3-1 de oynaması keyifli bir sistem. bazı sistemleri oynamak için ona uygun oyuncularınızın olması gerekir. biz yakın zamana dek, hollanda futbolunun alışık olduğu, 4-3-3 dizilişini gerçekleştiremiyorduk; çünkü hücum üçlüsünün kanatlarına koyabileceğimiz oyuncu yoktu. bir kanat oyuncumuz vardı, [arjen] robben. ama diğer kanatta sıkıntı yaşıyorduk. şimdi iki kanat oyuncusuyla oynayabiliyoruz. ve bu yüzden farklı bir sistem deneyebiliyoruz. dediğim gibi, bazı sistemler için ona uygun oyunculara ihtiyaç var.

    2010 fifa ballon d’or ödülleri esnasında mourinho’ya hitaben çok duygusal bir konuşma yapmıştın. söylediklerin sonrasında gözyaşlarını tutamamıştı…

    ağlıyordu. ve yerime döndüğümde bana sıkıca sarılmıştı. aramızda çok özel bir ilişki var. hâlâ haftada iki kez telefonda konuşuruz, iletişimimiz hiç kopmadı. hatta bugün bir mesaj gönderdi bana: “hamit [altıntop] çok iyi bir çocuktur. sana karşılaşacağın yeni kültüre adaptasyon sürecinde yardımcı olacaktır.” aynı zamanda fatih terim’i de çok seviyor.''

    wesley sneijder

    http://www.galatasaray.org/...jlar/haber/16246.php
App Store'dan indirin Google Play'den alın