resim
Zlatan Ibrahimović
Görev:Danışman
Takım:Milan
Yaş:42
Uyruk:İsveç
  • 528
    --- alıntı ---

    ibrakadabra

    1977'de isveç'e göç eden boşnak bir babayla, hırvat bir annenin çocuğu olarak tam 31 yıl önce dünyaya gözlerini açan zlatan ibrahimovic, daha ufacıkken başlamıştı gollerini sıralamaya. onu bizlere takdim edecek malmö'nün asıl takımında forma giymeden, ilk balkan göçmenlerin kurduğu minik ekipte parlamıştı. ilk yarıyı dört farklı geriden kapatan balkan, son çare olarak minik çocuğu sahaya sürüyor; ikinci devrede ortalığı kasıp kavuran velet sekiz gol atıyordu.

    15'inde futbolu bırakmanın eşiğinnden dönmüştü delikanlı. okulu bırakmış, limanda çalışmayı kafasına koymuşsa da devreye giren ilahlar onu devam etmeye ikna etmişti. o zamanların asansör takımı kıvamındaki malmö'de parlayan zlatan'ın bir sonraki durağı ajax'tı.

    amsterdam'da çabucak göze giren 1.95'lik forvet, boyundan beklenmedik tekniğiyle zayıf hollanda ligi'nin altını üstüne getiriyordu. ilk sezonunda duble sevinci yaşayan ibrahimovic, euro 2004'te sahne almıştı. değme akrobata taş çıkartarak italya fileleri bulan forvet, yarı finalistin penaltı atışları sonucunda belli olduğu hollanda karşılaşmasında beyaz noktadan kaçırınca, ülkesini kahretmişti.

    yaklaşık iki ay sonra aynı ülkeler bu sefer hazırlık maçında buluşuyordu. takım arkadaşı rafael van der vaart'ı kasten sakatlamakla suçlanan zlatan, apar topar juventus'a satılıyordu. torino'da anında kendisine yer bulan golcü, 'yaşlı kadın'a da iki şampiyonluk kazandırıyordu. fakat bir anda çizme'ye calciopoli bombası düşüyordu.

    iki şampiyonluğu silinen juventus, bir anda kendisini ikinci ligde bulmuştu. ikinci küme tozu yutmam diyen zlatan, ikâmetgâhı milano'ya aldırmış, hatırı sayılır meblağ karşılığında interli olmuştu. güle oynaya mutlu sona koşan moda başkentinin mavi yakalıları, puan rekoru kırmış, üst üste 17 galibiyet alarak eşeğin kulağına kar suyu kaçırmıştı.

    serie a'yı inter tahakkümü altına aladursun, üst üste üç şampiyonlukta tuzu olan italya'nın isveçli kralı, 2009 temmuzu'nun sonunda asrın takasını müteakip ispanya'nın yolunu tutuyordu. samuel eto'o milano'nun sembolü duomo katedrali ile tanışırken, ibrakadabra gaudi'nin şaheseri la sagrada familia'ya merhaba diyordu. anlaşma masasında ayrıca inter'in kasasına konan 45 milyon avro cabasıydı.

    katalanlar sorunlu yıldızından kurtulduklarına sevinirken, gelenin gideni arattığını hiç düşünmüyorlardı. ispanya'ya fırtına gibi başlayan santrfor, ilk lig maçında gijon filelerini havalandırıyor, real madrid'i yıkan adam olarak manşetlere de çıkıyordu. barcelona 38 maçta 99 puan toplayarak rekor kıradursun, bir şeylerin ters gittiği belliydi. takım makine düzeninde tıkır tıkır işlerken ibrahimovic, akordu bozuk bir keman gibiydi. orkestrayı bozduğu gibi kendisinin de bu işten pek tat almadığı rahatlıkla görülüyordu. ağustos ayında marttan beri hocasıyla görüşmediğini açıklayan forvet, 24 milyon avroluk satın alma opsiyonuyla birlikte milan'a kiralanıyordu.

    yedi yıldır şampiyonluğa hasret kalan camianın üzerinde adeta bir güneş gibi doğmuştu. o atıyor, kırmızı-siyahlılar puanları topluyordu. sonra geçen yıl olduğu gibi sezonun ikinci yarısında sönen bir yıldızdı adeta. akıl almaz fırsatlar harcayan, kırmızı kartlar görüp takımını yalnız bırakan bir oyuncuyu canlandırdığı piyesin sonunda milan, 18. defa zafere ulaşmıştı. geçen sezonu boş geçirince şaşırtmış, kim bilir katar sermayesinin çehresini değiştirmeye başladığı psg, bu yüzden ona daha rahat kement atmıştı. kariyerinde şimdiki hedefi dördüncü farklı ülkede, altıncı farklı takımla yine lig sonunda ipi göğüslemek...

    zlatan... yalnız sorunlu bir adam. robocopların var olabileceği bir ligin şifresini çözmüş olsa gerek. hesabı düz tutup juve'de yaptıklarını da sayarsanız, çimlerde üç-beş-sekiz üç oynamış başka birisi yok. üç ülkede, beş farklı takımla, üst üste sekiz şampiyonluğa ulaşan futbolcu, size hep kazanmayı vaat ediyor. kim bilir belki antik yunan tanrılarına benzer 'ölümsüzlüğü' ona fazla geliyor, sırtına yüklenmiş o çarmıhın altında ezilip gidiyor.

    --- alıntı ---

    ali murat hamarat
App Store'dan indirin Google Play'den alın