• 5476
    her şeyden önce sözlük formatından kopmama zorunluluğu fikrinden kurtulması gerekiyor. sözlüklerin atası ekşisözlük bile o çok lafı edilen kuralların eğilip bükülmesine izin veriyor. çünkü bu kurallar akıcılığı bozuyor.

    galatasaray sözlük özelinde değerlendirilecek olursak durum daha da vahim. konu tek: spor. böylesine dar alanda bir de yazarları binbir kuralla bağlayınca yazmaktan imtina ediyor insan. tabii ki kurallar olmasın demiyorum. şöyle açıklayayım: burası için her ne kadar forum değil deseniz de buranın özü forumdur. insanların fikirlerini karşılıklı paylaştıkları bir platformdur. bu noktada sen üstteki entry'ye referans veremezsin dersen orada tıkanıklık yaşarsın. çünkü konunun %90'ının galatasaray olduğu bu ortamda özellikle maç zamanı, transfer zamanı ya da herhangi bir spor temsilcimizle ilgili özel bir gelişme olduğunda bir entry akımı oluyor. burada da tabii ki haber üzerinde fikirler paylaşılırken zıt kutupların çarpışması meydana çıkıyor.

    kısacası demek istediğim x nickli yazar "fatih terim şöyle böyle yaptı. şunu ekledi böyle oldu bunu çıkardı şöyle oldu" diye 10 madde sıraladığında sonraki entryde y nickli yazar "x'in dediği gibi fatih terim şöyle yapınca böyle olmadı çünkü..." diye o 10 maddeye cevapları direkt girebilmeli. ve de bu başka entry'e refere ediyor denmemeli. çünkü o maddeler hakkında y nickli yazar direkt fikrini yazarsa, sadece refere ettiği entry'i okuyan ne olup bittiğini anlar. sadece y'nin entry'sine denk gelen bir okuyucu ne olup ne bittiğini anlayamaz. bu da okunurluğu, anlaşılırlığı bozar. şu an bunu aşmak için lafı bin dereden su getirerek, imalarla anlatmaya kalkıyoruz. hem akıcılık ölüyor hem de insanın yazma hevesi kalmıyor.

    sözlük formatıyla forum formatı arasında bir formata evrilinmeli. moderasyonun çekinmesine gerek yok, sözlük fikri anayasa değil. sen kendi tarzını yarat. ipin ucu kaçmaz, çökmez buralar. şu an zaten sözlüğün durumu ortada. sırf kavga gürültü. yazar olarak azıcık bir şey paylaşasım varsa denk geldiğim bir kaç entry'den sonra aman diyip geri çekiyorum, sen ne anlatıcan adamlar neyin kavgasında diyorum. bir fikrimi paylaşıcam sözlüğün formatına sokmak için ekstra düşünüyroum. bu da özel durumum oldu, aynı durumu yaşayanların varlığına eminim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın