• 188
    oyuncularin iyiligini tamamen aldiklari rating ile olcmemek gereken oyun. (u: duzeltme: rating onemsiz demek degil bu. neticede o da ortalama bir fikir veriyor.)

    mesela selcuk inan rating olarak 79'da kalmis ama oyunda tek tek ozelliklerine bakildiginda cok dengeli bir oyuncu oldugu icin orta sahaya banko koyarsin. mesela nuri sahin 82 ratingde olmasina ragmen bu tek tek ozelliklerine (fizik, hiz, sut, hava hakimiyeti vs) bakildiginda daha dengesiz ve cogu ozelliginin selcuk inan'dan kotu oldugunu goruyoruz. yani bu ikisinin karsilastirmasinda benim 11'imde her zaman selcuk inan oynar.

    nuri sahin -> hiz: 57 sut: 71 pas: 83 top surme: 82 defans: 69 kafa: 54
    selcuk inan -> hiz: 70 sut: 81 pas:85 top surme: 76 defans: 65 kafa: 64

    o zaman soru su. futbolcularin genel rating'ini hesaplarken kullanilan kriter nedir? bu ornekte selcuk inan neredeyse her istatistikte nuri sahin'i tokatlamis fakat hala genel* guc olarak altta. "ne ayak?" dediginizi duyar gibiyim. o konu da surada aciklanmis: http://forum.ea.com/uk/posts/list/1558079.page

    yani ozetle sudur. bazi futbolcu vardir bir suru isi cok iyi yapar, bir suru seyde de yetenekleri cok sinirlidir. mesela hakan sukur anormal kafa vururdu, hucum pres desen super, ikili mucadele iyi, kondisyon uzay vs vs. ote yandan top surme, teknik, pas yapma, sut cekme vs vs zayif diyebiliriz. kendisini bugune kadar bir trivela yaparken gormedik mesela. simdi butun bu ozelliklerin ortalamasini aldigin zaman ortalamada semih senturk'le ayni olabilir (bkz: teşbihte hata olmaz). mesela semih ara pasi atar, yeri gelince alex'in yerine bile oynattilar, teknigi iyice, hatta at desen frikik bile atar falan filan. ama hakan sukur'u efsane yapan ozellikler o ortalamanin icinde gizlidir. semih senturk ise herseyi biraz biraz yapip hicbir seyi tam olarak yapamayanlardan.

    ornegin fifa 13'te sut istatistigi tek basina bir sayidir sadece. ama bunun icinde aslinda mesela sutun sertligi, falsosu, isabet orani vs vs vs gibi bir suru alt istatistik var. iki futbolcunun sut istatistigi birbirine esitse bu ayni guzellikte sut atiyorlar anlamina gelmiyor anlayacaginiz. oyunda da bunu cok net hissediyorsunuz.

    fifa 13'te bu boyle. yani selcuk dusuk gucte diye bozulmamak lazim cunku oynadigin zaman hic oyle hissettirmiyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın