resim
Ümit Özat
Görev:Teknik Direktör
Takım:-
Yaş:47
Uyruk:Türkiye
  • 119
    okuduğunu anlamaktan aciz sözlükçüleri görmemizi sağlayan fenerbahçeli eski futbolcu. bu arkadaşlar dünya üzerinde bir olgunun varlığından haberdar olmak için bizzat onu yaşamak gerektiğini falan sanıyorlar herhalde. bu zihniyete göre japonların futbol oynadığını söylemek için önce eş dost toplanıp japon liginden bir maç izlemek gerek sanırım. bir de ümit özat sağ olsun sayesinde futbolun dünya üzerinden şiddetten en çok beslenen spor dalı olduğunu da öğrendik. gerçi hangi araştırmaya dayanıyor bu çıkarım onu pek bilmiyorum ancak dövüş sporları diye bir spor kategorisi varken futbola dünya üzerinde şiddetten en çok beslenen spor dalı demek nasıl bir gaflettir onu çözemedim. takım sporları arasında şiddetten en çok besleneni desek o zaman da bir buz hokeyi maçında da şiddete rastlıyoruz, hatta amerikan futbolunda insanlar birbirlerinin üstüne zıplıyorlar falan ama işte ne yaparsın. sezarın hakkını da sezara teslim etmeden geçmeyelim futbol müsabakalarında şiddet vakalarına rastlanması alışılmadık bir durum değildir. ancak bu durum bir spor dalının "şiddetten beslendiği" anlamına gelmez.

    "kadın futboldan anlamaz" önyargıdan öte bir şey değildir. bu önyargı kadının yıllardır toplumda ikinci plana atılmasının bir tezahürüdür (yansımasıdır). doğrudur futbol türkiyede yıllarca erkek sporu olarak anılmıştır fakat bunun sebebi kadının doğadan gelen bir elverişsizliği değil toplum hayatındaki itilmişliğidir. batı burjuva toplumlarına bakıldığında kadının cemiyet hayatındaki rolünün artmasıyla spor alanındaki konumunun da sağlamlaştığı kadın basketbolcular, futbolcular vs. yetiştiği rahatlıkla görülecektir. türkiyede de kadınlar maçlara gittikçe, toplumda daha hür bir şekilde var oldukça "futboldan anlayan" kadın sayısı artacaktır.
    türkiyede erkekler futbol izledikleri için veya futbol şiddet içerdiği için kadın şiddet görmüyor aksine "kadından x olmaz" "kadın x'ten anlamaz" zihniyeti hakim olduğu için kadın bu duruma geliyor. burada x yerine ister futbol koyun ister başka bir şey sonuç değişmez. nasıl ki her erkek futboldan anlar diyemiyorsak her kadın futboldan anlar da diyemeyiz ancak bu durum onun kadın erkek olmasıyla değil o sporla ilgilenip ilgilenmemesiyle alakalıdır. kadının baştan kadın olduğu için bir şeyden anlamayacağını öne süren bir zihniyettir bizim eleştirdiğimiz. bu zihniyet sakat bir zihniyettir, yanlış bir zihniyettir, kadını kısıtlamaya yönelik onu hapsetmeye yönelik bir zihniyettir, bu zihniyet kadını eşya olarak görmeye kadar gider, bu zihniyet kadına şiddet uygulamaya kadar gider. bunu anlamazsanız dersiniz ki futboldan kadının şiddet görmesine nasıl vardın futbolda da şiddet var. sorun futbolda şiddet olması değil sorun kadının baskı altında tutulmasıdır ve baştan kadın şundan anlamaz bundan etmez düşüncesiyle yola çıkmak bu baskıyı gösterir. bunu anlamamakta ısrar ediyorsanız da varın ben yalancı olayım samimiyetsiz olayım, siz kendinizi samimi bulabiliyorsanız ben samimiyetsiz olmayı baştan kabul ederim zaten.

    kadınların tribünlerde küfretmesi meselesi ayrı bir meselesidir ve bu konu altında hiçbir şekilde savunulmamıştır zaten. aynı şekilde tribünlerdeki diğer seksist tezahürat ve pankartlar da hiçbir şekilde savunulmamıştır. bunlar karşısında tepkisiz kalındığından bazı sözlükçüler adları kadar eminler, bu fikre nasıl kapıldıkları da ayrı bir merak konusudur. fakat siz bunları ümit özat'ın seksist yaklaşımıyla nasıl bağdaştırdınız kuzum?

    üşendim yazmayayım dedim ama yok arkadaş illa ki her kelimeyi açıklamak gerekecek.
App Store'dan indirin Google Play'den alın