• 1950
    ligdeki en ciddi hatta tek ciddi rakibimiz olduğuna göre 2012-2013 sezonu öncesi bir analizi de haketmekte.
    takımın en sorunlu bölgesi orta sahası bu net. her ne kadar saha içerisindeki karakterinin düzgün olmadığı yönünde spor kamuoyunda ortak bir kanı oluşsa da emre belözoğlu bu sezon fenerbahçe için çok büyük kayıp oldu. aslında bu kaybı fatih terim, aykut kocaman farkı olarak da özetleyebiliriz. çünkü adam yönetmek bir sanattır ve melo, engin baytar gibi oyuncuların yönetildiği zaman nasıl katkılar verdiğinin örneğini geçen sezon bir çok defa yaşadık. transfer sezonunun en büyük hatası bence emre belözoğlu'nun fenerbahçe'den gönderilmesi oldu. en azından eksikliğinin nasıl doldurulacağı planlanmalıydı. alınan mehmet topal ise kesinlikle fenerbahçe'nin aradığı adam değil. müthiş bir transfer israfı oldu kanımca. stoper olarak kadroya zenginlik katabilir ama özellikle top kullanma sıkıntısı yaşayan bir defans hattı önünde bu adam olmaz.

    güzel transferler de yapıldı. süper kupa finalinde kuyt gösterdi ki bu sezon takımı için büyük silah olacak. yine krasic gerçekten etkileyici bir isim. egemen de türkiye şartlarında yabancı sınırı da düşünüldüğünde o bölgede idare eder. yanına yobo yerine daha kaliteli bir isim alsalar güzel bir defans hattı bile diyebilirdik. hasan ali kaldırım'ın bir miktar overrated olduğunu düşünüyorum.

    bu kadro nasıl en iyi oynar sorusuna gelince, ideal sistemin 4-4-2 olacağını düşünüyorum. kritik soru orta sahanın ortasında hangi 2'li oynamalı. bence geçen sene emre'ye emanet ettikleri defanstan top alıp topu hücuma yönlendirme işini yapacak adam ellerindeki kadroda bir tek cristian'dır. partneri ise benim gözümde alternatifsiz mehmet topuz olur. fenerbahçe değil ama kayseri performansları oldukça etkileyiciydi. temposu, kayseri'de ki skora katkı gücü ve defansif açıdan da güçlü olması dikkate alındığında cristian'la uyum sorununu aşarlarsa fenerbahçe'ye türkiye standartlarında iyi bir orta saha bloğu kazandırır.

    ellerindeki takım aykut kocaman niye göremiyor bilmiyorum ama orta sahaya önemli bir oyuncu istiyor. ancak bu noktada sanırım bir miktar yabancı sorunu yaşayacaklar :) aslında kimi taraftarımızın pas trafiğine müthiş katkısına ve saha içerisindeki enerjisine rağmen beğenmediği emre çolak orta sahalarına ilaç olur. keza şu sıralar kendi taraftarımız dahil spor kamuoyunun linç etmekle meşgul olduğu engin baytar da. hamit'i ellerinden almamız ise gerçekten büyük darbe oldu fenerbahçe'ye. orta ikilide takıma büyük katkısı olurdu. bu bölgedeki tüm sıkıntılarını giderirdi.

    defans hatları ise zaten hemen hemen belli. solda hasan ali, sağda gökhan, ortada yobo, egemen. serdar kesimal bu ikiliyi zorlar. kalede her daim karakter sorunu yaşayan volkan büyük güç. omzundaki sakatlık uzarsa fenerbahçe çok sıkıntı yaşar.

    göbekteki bu ikilinin sağında krasic, solunda ise stoch oynar. forvet hattı kuyt ve sow'dan oluşur. aykut kocaman sow'u niçin ikinci plana attı bilemiyorum ama hem çok kolay gol atan bir oyuncu hem de rakip savunmayı kaosa sürükleyen bir oyun stili var. evet saha içerisinde biraz pasif ve oyuna katkısı az gibi duruyor ama kimi futbolcular sürekli ölü bölgeler arayarak oynar. bu nedenle takibi zor ve stoperleri zihin olarak çok yoran bir futbolcu sow. oynarsa sezonu en az 20 golle tamamlar diye düşünüyorum. ayrıca oyun karakterlerini kuyt'la birbirlerine çok yakıştırdım. birbirlerini tamamlar nitelikte futbolcular.

    evet bu sene alex'i ideal kadrolarına yazmadım ancak bu hala en iyi oyuncuları olduğu gerçeğini değiştirmez. forvet hattında sık sık sow'la yer değiştirecektir zaten. ama yaşı itibarıyla artık yedek klübesinde kritik anlarda oyuna girecek büyük güç olma vakti geldi. tabi yedek beklemeyi sorun etmemeli. eğer bu konuda sıkıntı yaşamaz ve 4-4-2'ye uyum sağlama sürecini problemsiz şekilde aşarlarsa sahada daha dinamik ve saldırgan bir fenerbahçe olur. takımın skor üretmek için alex'e bağlı olması sıkıntısını da atarlar.

    sonuç olarak en büyük handikapı sınırlı analiz yeteneği, zayıf taktik bilgisi ve kötü adam yönetimiyle aykut kocaman'dır bu takımın. başlarında aykut değil de lucescu olsa cidden korkulacak bir rakip haline gelirlerdi. çünkü ellerindeki kadro geri blokları çok kaliteli olmasa da oldukça iyi bir kadro. hakemler, federasyon ve satılmış spor medyası ise ortaya koydukları müthiş fenerbahçe yalakalığıyla en büyük avantajları.
App Store'dan indirin Google Play'den alın