resim
Dirk Kuijt
Görev:Teknik Direktör
Takım:Beerschot V.A.
Yaş:43
Uyruk:Hollanda
  • 242
    fenerbahçe için 2012/13 sezonunun kilit oyuncusudur.

    kuyt nasıl bir oyuncu, hepimiz biliyoruz. sağ kanatta oynar, ancak katkısı tipik kanat oyuncusu gibi dripling ve yaratıcılık üzerine değildir, takımı ileri taşımaz. pres gücü sağlar, ceza sahasına sızar bolca, savunmaya yardımı aksatmaz. ancak kritik bir nokta var ki fenerbahçe'nin sağ tarafa transfer yapma isteği zaten mehmet topuz'un yine bu yaratıcılığı gösterememesi ve dia'nın devamlılığının olmamasından kaynaklanmıştı. kuyt'un bu probleme derman olacak bir oyuncu olmadığını tespit etmek zor değil.

    ***

    şimdi fenerbahçe'nin önünde çeşitli seçenekler var.

    1. stoch-alex-kuyt ve ön üçta sow'lu standard fenerbahçe sistemi:
    fenerbahçe için en doğru dörtlü. ancak problem şurada: geriye yalnızca 2 yabancı hakkı kalıyor. bu demek ki fenerbahçe geçen senekinden daha iyi bir takım olacaksa hem emre'nin yerini doldurabilecek iyi bir yabancı almalı, hem de yabancı stoper için sadece savunma değil, ekstra özellikleri olan bir oyuncu bulmalı. geçen seneden kalan yobo-cristian ikilisiyle devam edilince kadronun sınıf atlayacağını söylemek zor, zira savunma aynı savunma, orta saha daha zayıf. bu fenerbahçe'nin kaderini tamamen transferlere bağlı hale getiriyor.

    2. alex'siz, forvette sow-kuyt'lu 4-4-2:
    fenerbahçe'nin bu geçişi problemsiz yaşamanın mümkünatı yok, koskoca 8 seneden bahsediyoruz, alex bu takımın dna'sına işledi artık. onsuz bir sistemde emre'nin de gidişiyle şu anki kadroyla orta sahanın merkezindeki yaratıcılık tamamen sıfır durumunda fenerbahçe'de. sow ve kuyt da kendine ve arkadaşlarına pozisyon üreten tipte oyuncular değiller. sow arkasında hazard, gervinho ve hatta cabaye gibi yaratıcılığı olan oyuncularla tek santrfor pozisyonunda gol krallığına gitti ama üretici özelliği olan bir oyuncu değil. kuyt-sow forvet ikilisiyle ihtiyaç duyulan ofansif güce ulaşılması için tek çözüm tempoyu ve baskıyı sürekli kılmak, bunun için de öne çıkan bir savunma hattı, ve güçlü bir orta saha merkezi gerekli. fenerbahçe'nin eksik olduğu iki noktanın bunlar olması işleri iyice zorlaştırıyor. bu sistem için yine iyi bir orta saha, yine iyi bir savunmacı, ve krasic gibi tehlikeli bir sağ kanat transferi gerekli ki üç tane üst düzey transfer yapmak fenerbahçe'nin soru işaretleriyle dolu finansal durumu ve temmuz sonuna gelinmişken pek de kolay bir iş değil.

    3. kuyt veya sow'un tek forvet oynadığı 4-2-3-1: moussa sow'un yedek kalmasıyla sonuçlanıyor, yani baştan 10 milyon euroluk bir oyuncudan vazgeçmek demek bu. yani takımın potansiyelinden uzaklaşması demek aynı zamanda. bu durumda kuyt transferinin ne kadar gereksiz olduğu ortaya çıkıyor.

    ***

    özetle fenerbahçe galatasaray'ın geçen seneki engin baytar'ı, semih kaya'sı gibi piyangolar çıkmadığı sürece sezonu temel taktiksel problemlerle boğuşarak geçireceği kesin. üstüne bir de aykut kocaman'ın "alexsizlik" planlarıyla keşmekeş iyice artacak gibi. bu şartlarda esneklik sağlayacak oyuncular denemelerde avantaj sağlayacakken kuyt gibi sağda üretici olmayan, forvette takımın ihtiyaçlarına uymayan ve yedek bırakılamayacak bir oyuncu ancak işleri zorlaştırıyor.

    fenerbahçe bu düğümü çözecek seviyede bir orta saha almadığı sürece kuyt bu takımın sadece problemi olacak gibi görünüyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın