• 8
    forzalivorno'nun endüstriyel futbola karşı renklerin kardeşliği projesi

    forza livorno, endüstriyel futbol’a (spor’a) karşı bilinç oluşturma kaygısı taşır. bu yüzden bu yöndeki tartışmaların başlatıcısı ve takipçisidir. amaç, kapitalizmin pazarlama kaygısıyla spor müsabakalarına olan müdahalesine mukavemet gösterebilecek insanları (sporseverleri) bir araya getirerek ortak hareket etmelerini sağlamaktır. italya’nın liman kenti livorno’nun takımı olan a.s. livorno sahip olduğu taraftar kitlesi ve endüstriyel futbol karşıtı söylemiyle bu projeye ilham kaynağı olmuştur. kişisel çabalar sonucu kurulan “forum sitesi” aracılığıyla biraraya gelen bu topluluk, zamanla sanal alemdeki birlikteliğini tribünlere ve sporun var olduğu tüm yaşam alanlarına taşıma hedefindedir. bu amaçla panel, seminer, eğitim çalışmaları düzenleyerek ve yayın çıkartarak fikirlerini en geniş kesimlere anlatmak niyetindedir.

    bu proje tamamen gönüllülük üzerinden yürüyen bir katılıma sahiptir. söylemi ve bileşenleri nedeniyle siyasi kimliği yadsınamaz. “endüstriyel futbola hayır” söylemi başlı başına kapitalizm karşıtı bir söylemdir ve bu söylemin savunucuları tabiatıyla anti-kapitalist kişilerdir aynı zamanda. sporseverlerle en geniş paydalarda buluşmak adına, hayata dair diğer söylemlerinde dışlayıcı olmaktan ziyade kapsayıcı olmayı hedefler. forzalivorno, ırkçılığa karşıdır; kapitalizmin girdiği her yeri kirlettiğini bilerek, mafyanın ve büyük patronların spor faaliyetleri üzerindeki kirli etkisine karşıdır; doğaya ve insanlığa zarar verecek her türlü kapitalist işbirliğinin, savaşların, nükleer santrallerin ve zorbalığın karşısındadır. her alanda olduğu gibi sporda da renklerin kardeşligi temel ilkemizdir. bunlar, bizi biz yapan temel paydalarımızdır.

    spor barış ve kardeşliktir. bu bakımdan forzalivorno bilinci, kişinin tuttuğu takımı kutsaması anlamına gelen “taraftarizmi” reddeder. taraftarizme düşmeden takım tutmanın keyfini yaşatır insana. kısacası forzalivorno “taraftarizm” ile “taraftarlık” arasındaki ayrımı önemser. takımlar birer put değildir forzalivorno için. tam da bu anlamda forzalivorno bir tür putkırıcıdır. forzalivorno, taraftarlığı “zevk” için para ödeyen bir tür müşterilik olarak tanımlamaz. taraftar, bir kulübün finans kaynağı değildir, olamaz! taraftar, bir takımı takım yapan ve bunu karşılıksızlık ilkesine göre, gönüllülük temelinde yapan olmazsa olmaz öğedir; bir takımın varoluş sebebidir.

    forum, yalnızca sporla sınırlı değildir. forzalivorno, gündemi takip eden; forum içerisinde tartışan; yaşamın her alanında söz sahibi olmayı hedefleyen bireylerden oluşmaktadır. “forzalivorno” düşüncesini ve söylemini şekillendiren bir paylaşım alanı olması arzulanan forum, tüm fikirlerin belli kurallar göz ardı edilmeden tartışılabildiği bir yer olarak düzenlenmiştir. görece suistimale daha açık olan forum bölümü, forzalivorno anlayışını özümsemiş kişilerin gönüllü çabalarıyla tahriklerden ve istenmeyen içeriklerden korunmaktadır. bu gönüllü kişiler arasında hiçbir hiyerarşik yapılanma yoktur. forum alanının sağlıklı bir gidişata sahip olmasını sağlamak için gönüllü görev alan üyelerimizin aldıkları kararlarla ilgili tartışmalar, forum emektarı katılımcılar arasında değerlendirmeye tabidir. bunun dışında, bu kişilerin kimseye bir açıklama yapma zorunlulukları yoktur. tartışmaların devam etmesi halinde forum sözcüsü, ortak değerlendirmemizi herkesin ulaşabileceği bir şekilde duyurmakla mükelleftir. forumun tartışma başlıkları altında beyan edilen fikirlerin ve savunulan görüşlerin hiçbiri forzalivorno’ya mal edilemez. bizim için “düşünce özgürlüğü” temel ilkedir. propoganda niteliği taşımayan, küfür, hakaret içermeyen ve küçültücü olmayan, saldırgan üsluptan uzak tüm fikirler beyan edilebilir. atışma halini alıp sonuçsuz bir tartışmaya dönüşen başlıkların, tecrübeler doğrultusunda tartışmaya kapatılması yine bir iç mesele olarak tüm forum üyelerinin de istekleri gözetilerek yapılabilir.

    bir forzalivorno projesi olan “sol açık fanzin”, forum yazarları ve misafir yazarların katılımıyla oluşturulmuş her türlü katılıma açık bir yayındır. internet kullanımının sınırlı olduğunu göz önünde bulundurarak, üretimimizi bilgisayardan bağımsız kılma girişimidir. mum ışığında yazılıp okunabilen bir araçtır. birçok açıdan bu alandaki eksikliği kapatmakta olan fanzin, içimizde yatan madeni işleyerek açığa çıkarmak açısından, üretkenliğimizi en güzel ifade edebildiğimiz aracımız olarak ortaya çıkmıştır.

    yukarıdaki anlayış çerçevesinde bizimle birlikte olan her üye, topluluğun bir parçası olarak bugüne kadar bize güç kattı. farklılıklarımızı zenginlik olarak görmeye ve diyalog ortamını geliştirerek, çok bileşenli bir yapı olmanın zorluklarına göğüs germeye devam edeceğiz. zamana, yalnızca tanıklık etmenin yetmediğini düşünüp, müdahil olmak arzusuyla çıktığımız yolda birlikte yürüdüğümüz herkese selam olsun.
App Store'dan indirin Google Play'den alın