• 30
    https://gss.gs/Tuj.jpg

    bu oyunu bilen bilir, gold miner diye geçiyor alemlerde. tepedeki emmi kurduğu mekanizmayla altınları, elmasları topluyor falan. boşlukta çok pis bağımlılık yapıyor oyun. ne ilgisi var nuggets'la? nugget demek "doğal, işlenmemiş altın parçası" demek. aynı zamanda şu da demek ama biz şu an bundan bahsetmiyoruz: https://gss.gs/Lcm.jpg :( ya da bundan: https://gss.gs/Qa1.jpg (nugget değil belki ama denver, bu da olumlu bence.)

    sizi 1850'lere götüreyim.

    şimdi efenim, bu yıllar abd'de "rush for gold" olarak bilinen senelere tekabül ediyor. o dönem bir bölgede altın bulunduğunda zamane aileleri tası tarağı toplayıp bulundukları yerden bu altınlı lokasyonlara göçmüş hep. hangi eyaletler bunlar? en bilinenleri carolina, colorado, georgia, kaliforniya ve virginia. colorado eyaletine bağlı olan denver şehri de bu altın arayışındaki merkez üslerinden biri konumunda imiş zamanında ki şehrin kuruluşu 1858 olarak belirtiliyor.

    yani altınla denver nuggets'ın bağlantısı bu mu? evet, tam olarak bu. nba franchise'larının hemen hepsinde olduğu gibi organizasyon adını şehirden, daha doğrusu şehrin tarihi dinamiklerinden, kültüründen almış.

    şu anki nuggets'a gelirsek; 1967'de kurulmuş. ancaaak, o zamanki ismi nuggets değilmiş, hatta bağlı olduğu şehir de denver olarak düşünülmemiş. o dönemki ortaklar takımı ilk başta kansas city'de kurmak istemişler lakin dönemin şartları gereği kansas'ta nba maçlarını kaldırabilecek yeterlilikte bir salon bulunamamış. yeni bir şehir arayışına girişen ortaklara denver fikrini zamanın önemli yıldızlarından biri olan george mikan vermiş. denver ismi kurucuları pek tatmin etmese de biraz da zorunluluktan direksiyonu mecburi olarak bu yöne kırmışlar. denver'ı üs olarak belleyen franchise için ad seçme zamanı gelmiş. ilk zikredilen (hatta seçilen de) isim "larks" imiş. araya hemen bir eklenti; lark (türkçe şekliyle tarla kuşu) colorado eyaletinin simgesi. tercih sebebi bu.

    http://gss.gs/Ppb

    konuya dönüyorum; aradan henüz çok kısa bir zaman geçmesine rağmen ortaklar franchise'a para aktarma konusunda sıkıntı yaşayacaklarını görmüşler. kara kara düşünürlerken organizasyona büyük bir finansör ilave etme fikri ağır basmış ve bir kamyon üreticisi olan billurlu bir iş adamını hissedar olarak franchise'a dahil etmişler. organizasyonun yönetim kademesine katılan bu yeni ismi memnun etmek için takım ismini bu iş adamına bırakmışlar. söz konusu bey de tercihini rockets'tan yana kullanmış. böylece "denver rockets" doğmuş.

    birkaç yıl sonra aba ile nba birleşme yoluna gidince denver rockets ismi sorun yaratmış zira nba'deki houston rockets da bilindiği üzere bir başka roket. money talks denir ya, hah işte, nba "isminizi değiştirin, rockets houston'ın olacak" emrini iletmiş hemen colorado'lı amcalara. neticede yeni isim arayışına girişen denver bir isim yarışması başlatmış şehirde. bölgenin tarihi, seçici halkı altına yönlendirmiş ve tercih nuggets olmuş. 1974'ten itibaren nuggets olan denver 1976'da nba'in daimi üyesi olarak basketbol dünyasına "merhaba!" demiş.

    https://gss.gs/K0r.jpg

    işte bu yüzden alternatif logoda çapraz madenci kazması var ya zaten.

    https://gss.gs/Sfu.png

    nuggets bu kadar dostlar. altınınız bol olsun. çeyrek de uçuk gerçi. :(

    bye.

    derleme kaynağı: https://seyler.eksisozluk.com/...inin-ilginc-oykuleri
  • 43
    nba finalleri 2023'te serinin 3. maçını 109-94 ile kazanarak tekrardan saha avantajını ele alan takımdır. bu maçta takımın starları nikola jokic ve jamal murray inanılmaz performanslar sergilediler. jokic 32 sayı, 21 ribaund, 10 asist ve 2 blok; murray ise 34 sayı, 10 ribaund, 10 asist ve 1 top çalma ile oynayarak triple-double yapmayı başardı. bu, nba tarihinde normal sezon veya playofflar fark etmeksizin bir takımda 2 farklı oyuncunun 30+ sayı bularak triple-double yaptığı ilk maç oldu.

    (bkz: 8 haziran 2023 miami heat denver nuggets maçı)
  • 32
    8 temmuz 2019 günü bunlar hakkında şöyle bir şey yazılmış sözlükte: "bomba gibi geliyorlar." * bomba gibi geldiler mi peki? geldiler vallahi.

    işbu giri itibarıyla 13 galibiyet-3 mağlubiyet ve %81'lik kazanma yüzdesiyle batı 2'ncisi, nba 3'üncüsü konumundalar. sezon öncesi tahminlerde batı konferansını iyi bir noktada bitirebilecekleri öngörülüyordu fakat söz konusu öngörüler daha çok "playoff potasının muhtemel üst basamakları" şeklinde idi. nuggets sezona beklenenin de üstünde bir performansla başladı bana kalırsa. miami heat'in doğu konferansında yaptığı sürpriz gibi bir sürpriz yok ortada elbette ama yine de beklentinin bir iki tık üstü.

    nikola jokic önderliğinde, jamal murray-will barton ikilisinin eşliğinde, gary harris-paul millsap evlatların katkılarıyla maçları kazanmayı sürdürüyor altın külçeler. jokic yine hayran olunası nba profilini devam ettiriyor dünya kupasındaki* halinin aksine (istatistik olarak fena değildi fakat sırbistan'ın oyunuyla bir türlü bütünleşememişti ki hazırlık maçlarında gayet de ümitvardı esasen). "pivot guard" kavramını başka bir seviyeye çıkaran jokic kardeşimizin atletizm ve dinamizm eksikliğini çok iyi kapatıyor takımın geri kalan parçaları; atlet ve enerjik gençler sayesinde nuggets enteresan bir kimya (modern kimyanın babası antoine lavoisier olarak bilinse de kimya biliminin kökünde cabir bin hayyan vardır) yakalamış durumda. bir tek deneyim açısından noksanlar kanımca ki bu da zamanla, belki bazı takaslarla (?) ya da kaybedilen karşılaşmaların getireceği tecrübe ile düzelecek bir şey.

    denver'ı bekleyen bir sorun var temelde, o da şu; michael porter jr gibi bir potansiyeli, yeteneği bir türlü takıma entegre edemediler. bu sadece mpj için geçerli bir sıkıntı değil*, o kadar geniş bir rotasyona sahipler ki, bazı oyunculara yeterli süreyi veremiyor gibiler. buraya küçük bir dipnot: mpj'in sakatlık geçmişi ve sakatlığa yatkın fizyolojik yapısı belli noktalarda bu ismi ekstra dinlendirmelerine sebebiyet veriyor olabilir? bilemiyorum. :(

    bu sezon sonuna kadar gidemeyebilirler belki ancak önümüzdeki sezonlarda doğru eklemelerle ve/veya tecrübeyle bambaşka bir noktaya ulaşabilirler. gelecek berrak. ^^

    will barton, seni seviyorum istikrar timsali fantasy guy'ım benim. nazar değmesin! <3
  • 28
    birkaç saat içinde iki büyük hamleye imza atan nba takımı.

    öncelikle takımın tarık çamdal'ları olan kenneth faried ve darrell arthur'u brooklyn nets'e takasladılar. bu iki oyuncu hiç süre almayıp yılda 21 milyon dolar gibi astronomik paralar alıyordu. brooklyn'e bunları yollayabilmek için 2019 yılı 1. tur draft hakkını ve önümüzdeki yıllardan bir tane 2. tur draft hakkını da brooklyn'e verdiler. karşılığında da sembolik olarak whitehead'i aldılar ama onu da serbest bırakacaklar muhtemelen. bu takasta denver yıllık 21 milyon dolar kar etmiş gibi görünse de işin aslı çok daha fazla kar ettiler. çünkü nba'de ilginç bir lüks vergisi sistemi var. her takıma 101 küsür milyon dolar olarak verilen salary cap sınırını -belli kurallar hariç- aşan takımlar ek vergi ödüyor ve aşım miktarı arttıkça acayip paralar ödemek zorunda kalıyorlar. örneğin oklahoma city thunder şu an hamle yapmazsa 300 milyon dolar lüks vergisi ödemek zorunda sadece bu sezon için. denver da takas öncesi 136 milyon dolardaydı. o yüzden denver da(tam olarak hesaplamakla uğraşmadım) ama bu takastan tahmini 100 milyon dolar civarı kar etmiştir.

    bu takas haricinde de isaiah thomas'ı veteran minimuma, yani belli yaşı geçmiş bir oyuncuya verilebilecek en düşük ücrete aldılar. 1 yıl 2 milyon dolarlık kontrat. birçok euroleague oyuncusundan daha ucuza oynayacak.

    bu iki hamleyle ekonomik olarak durumu çok toparladılar ama sportif olarak soru işaretleri hala mevcut. izlemesi keyifli ve genç bir takım denver. sempatik olduklarından çoğu kişi başarılı olmalarını istiyor. nikola jokic- gary harris- jamal murraygibi üç genç yeteneğin etrafına takım kuruyorlar. bunların yanında paul millsap gibi tecrübeli ve iki yönlü bir 4 numaraya sahipler. üstüne takıma büyük enerji getiren ve gerektiğine sorumluluk alan 6. adam will barton var ki nba'de çoğu takımda ilk 5 başlar. bunun üzerine isaiah thomas'ı yok pahasına aldılar. yalnız thomas çok sorunlu karakterdir. saha dışında takımdaki ortamı mahvedebilir. kendini de çok yüksekte görür, yeterli süreyi almadığında sorun çıkarabilir ki bence çıkaracaktır da. bu guard bolluğunda thomas'a ne kadar yer ayıracaklar burası muamma. muhtemelen barton'ı 3 numaraya daha çok çekecekler.

    takımın en büyük sıkıntısı çoğu kontratın oyuncu ederlerinin çok üzerinde olması. mesela takımın yedeği sınırlı katkıya sahip plumlee 13.6 milyon dolar alıyor yıllık. millsap bile iyi oyuncu ama yılda 30 milyon dolar alacak katkıyı yapmıyor. bu yüzden şimdiden cap'i aşmış durumdalar ve özellikle 3 numaraya ciddi hamleler lazım. ayrıca koçları mike malone hedefler için çok çok yetersiz bir koç. olumlu özellikleri bile şampiyonluk hedefleriyle örtüşmüyor. mike malone gitmedikçe büyük başarılar hayal. bunun yanında en az 2 önemli hamle lazım ama cap yok.
  • 29
    http://gss.gs/iZh.jpeg

    oyuncularının maaş dağılımı şu şekilde olan takım. bu sene benim sürprizlerimden birisi.

    murray
    harris
    porter jr
    millsap
    jokic

    beşi çok net bir playoff beşi gibi duruyor ki 6.adam olarak sözleşme yılındaki isaiah thomas ve 7.adam olarak will barton ciddi katkı verebilir.

    ilerleyen yıllarda millsap’in yerini doldurup plumlee’nin overpaid sözleşmesinden kurtulurlarsa jokic-porter jr-harris çekirdeğiyle iyi işler yapabilirler.
  • 37
    pg: jamal murray, facundo campazzo, monte morris
    sg: austin rivers, pj dozier
    sf: michael porter jr, will barton
    pf: aaron gordon, jeff green, jamychal green
    c: nikola jokic, bol bol

    geçen sezon jamal murray'nin yaşadığı sakatlık olmasaydı şampiyon olma ihtimalleri az değildi. en azından finalleri kesin gibiydi. sakatlığa rağmen geçen sezonun sürprizi mpj ve avrupadan gelip beklentilerin üstüne çıkan facundo campazzo takımın direncini düşürmemişti. normal sezonda çok hissedilmese de playofflarda jamal murray'nin yokluğu çokça hissedildi.

    bu yaza gelecek olursak, javale mcgee dışında kayıpları yok gibi. tutsalardı elbette daha iyiydi ama eldeki 4.5 numaralarla halledebilirler gibi. jeff green eklemesi ile takımın forvet rotasyonu çok sağlam oldu.

    takıma şöyle bir bakınca sg pozisyonunun biraz sırıttığını görebiliyoruz. jamal murray varkende bir problem olan yardımcı skorer guard eksikliği sakatlıktan sonra iyice ihtiyaç haline geldi. kısa vaadeli olarak terrence ross iyi bir hamle olabilir. aaron gordon takasına dahil edilebilirdi aslında.

    aaron gordon demişken kapağı iyi attı. 4 yılda 92 milyon dolar kazanacağı bir sözleşme yeniledi. bu kendisi için harika olsa da denver için hayra alamet değil. gelecek sezon sözleşmesi sona erecek olan mpj maksimum sözleşme isteyecek. nikola jokic ile de gelecek yaz super max imzalanacağı konuşuluyor. hali hazırda jamal murray'nin sözleşmesi de var. yüklü bir miktarda lüks vergisi tehdidi kapıda.
  • 49
    ılk defa nba sampiyonlugu yasayan takim.
    2008-2018 arasinda kullandiklari logoyu cok severdim ama yeni logolarina bir turlu alisamadim. bence eski logolari daha guzeldi. sampiyonluklari serefine uyarladigim sarkiyi da burada paylasayim, lutfen izmirin kavaklari melodisi ile soyleyin*
    denver'in nuggetlari,
    dokulur kolalari,
    bize de derler nikola*.. yar fidan boylu..
    yakariz* miami'yi*
  • 50
    1. tur, konferans yarı finalleri, konferans finalleri ve finallerde çıktıkları 20 maçın 16'sını kazanmışlar.

    normal sezonda %64, sonrasında ise %80'lik bir galibiyet olasılığı yakalamışlar. gerçekten muhteşem. jimmy butler, jenner maşası kevin booker veya x bir oyuncu "bu sezon şaibeli bir sezon oldu" demiş olabilirler ama yanılıyorlar.

    analarının ak sütü gibi helaldir bu şampiyonluk.
  • 38
    46 sezon sonra kendisini finallere atmayı başaran takımdır. nba, nhl ve mlb'deki tüm ekipler dikkate alındığında bu süre zarfı bir takımın ilk finali ile ikinci finali arasındaki en uzun 3. süre.

    not: denver nuggets 1976'da aba'de boy gösteriyordu. zaten aba 76'da nba ile birleşerek tarihe karışmıştı.

    https://pbs.twimg.com/...t=jpg&name=small

    (bkz: nba playoffs 2023)
  • 34
    sezon öncesinde normal sezonu ilk 2 sırada bitirebileceğini tahmin ettiğim, iyi mühendislikle kurulmuş takım. (bkz: #2700734)

    ama 2020 nba playofflarında oynadıkları iki seride de 3-1 geriden gelip seriyi almaları bu sporda yetenek ve yıldız oyuncu kavramlarından çok daha önemli bir kavramı ortaya çıkarıyor. (bkz: resilience)* bu özelliğe sahip bir takımdan her şey beklenir. yolları açık olsun.
App Store'dan indirin Google Play'den alın