• 3
    30 haziran 2008...

    her zamanki gibi yine bilgisayar başındayım. bu adam dikkatimi sürekli çekiyor, ''ulan haldun üstünel keşke onu galatasaray'a getirsen'' diye düşünüp duruyorum.
    bu yazının asıl ulaştığı yer: (bkz: #556)

    *****

    http://z.about.com/...-/-/david-healy2.jpg

    1979 doğumlu kuzey irlandalı başarılı forvet david jonathan healy mbe...

    euro 2008 elemelerinde 11 maçta kaydettiği 13 gol ile elemelerin en golcü futbolcusu oldu. onu arkasından arsenal'in brezilya asıllı hırvat futbolcusu eduardo izledi.

    kuzey irlanda milli futbol takımı'nı eski günlerine döndürmek için çok uğraş verdi fakat kuzey irlanda, isveç'in gerisinde kalarak final vizesi alamadı. yalnız o potansiyeli yakalayarak, 2010 fifa dünya kupası elemelerine 3. torbadan girmeyi başardı.

    özellikle dün şampiyonluğu ilan eden* ispanya'ya eleme grubunda ecel terleri döktürdü. ispanya'yı çok çok çok ve hatta hiç beklenilmeyen bir sürpriz ile 3-2 mağlup eden kuzey irlanda'da o maçta yaptığı hat-trick ile adından çok söz ettirdi. 2-1 kazanılan isveç maçındada 2 gol ona aitti.

    eğer kuzey irlanda, salak gibi 2 maçta da izlanda'ya ve deplasmanda letonya'ya yenilmese idi bu gruptan isveç veya ispanya'nın yerine çıkabilir, dün de ispanya yerine başka bir takımın şampiyonluğunu görebilirdik. healy, bu takımı orada ateşledi... ve iyi bir potansiyele sahip olduğunu da kanıtladı...

    kariyerine 1999 yılında manchester united'da başladı. 2001'e kadar man u'nun oyuncusu olmasına rağmen, burada sadece 1 maça çıktı onda da gol atamadı. çıktığı maç ise 13 ekim 1999'da henüz 20 yaşındayken, aston villa ile oynanan lig kupası maçıydı.

    bonservisi man u'da bulunduğu bu zaman dilimi içerisinde, man u onu ilk olarak port vale takımına tecrübe kazanabilmesi için gönderdi. burada çıktığı 16 maçta 3 gol kaydetti. birkaç ay sonra ise championship takımı preston north end'e kiralandı. çıktığı 2 maçta 1 gol kaydederek tekrar man u'ya döndü yalnız premiership'te tek maç bile oynayamadı. bunun yerine manchester united reserves takımında oynuyordu. yani altyapıda...

    preston, kiraladığı oyuncusunu 2001'de bonservisi ile birlikte resmen transfer etti ve 2004'e kadar sözleşme imzaladı. 3 yıl içerisinde çıkmış olduğu 136 maçta fileleri 43 kez havalandıran healy, kulüp takımları içerisindeki kariyerinde en fazla gol kaydettiği kulüp olan preston'da rekor kırdı.

    preston'da oynarken 2003 yılında bir süre norwich city'e kiralandı. 13 maçta 2 gol kaydederek tekrar preston'a döndü ve 29 ekim 2004 tarihinde leeds united ile 3 yıllık bir sözleşme imzaladı. leeds united o sırada championship'e yeni düşmüştü. burada çıktığı 111 maçta ise 27 gol kaydederek, adından bahsettirmeye devam ettirdi.

    2004-2007 yılları arası kuzey irlanda'yı çalıştıran ve healy'nin milli takımdan hocası olan ve şu anda fulham'ı çalıştıran lawrie sanchez, onu fulham ailesine kattı. leeds'in o sezon league 1'e düşüşü de, healy'yi oradan ayrılmaya zorladı. bu sezon fulham'da çıktığı 30 maçta 4 gol attı. fulham, premiership'i 17. sırada bitirerek düşme potasının bir üst sırasında yer aldı.

    milli kariyeri ise çok parlak bir oyuncu. kuzey irlanda forması ile çıktığı 64 maçta attığı 35 gol ile kuzey irlanda'yı o eski günlerine döndürmeye çalıştı. ve kuzey irlanda milli futbol takımı tarihinin en golcü futbolcusu konumunda bulunuyor. colin clarke'ye ait olan bu rekoru 6 haziran 2004 tarihinde trinidad ve tobago ile oynanan hazırlık maçında kırdığında henüz 35'inci milli maçını oynuyordu. 23 şubat 2000 tarihinde lüksemburg ile oynanan hazırlık maçında milli formayla tanıştı ve bu maçta da 2 gol kaydederek kuzey irlanda'ya 3-1'lik galibiyeti getirdi.

    7 eylül 2005 tarihinde ingiltere'yi 2006 fifa dünya kupası elemelerinde healy'nin tek golü ile 1-0 mağlup eden kuzey irlanda, ingiltere'yi 22 ekim 1927 tarihinden beri (yaklaşık 78 yıl sonra) ilk kez mağlup etmiş ve healy ülkesinde bir halk kahramanı ilan edilmişti.

    aşağıdaki de o golün kuzey irlanda'nın başkenti belfast'ta sergilenen bir yağlı boya ile duvar üzerine yapılmış resmidir.

    http://upload.wikimedia.org/...rals_NI_football.jpg

    ''pride, passion, belief'' kelimelerini tercüme etmem gerekirse;
    ''gurur, tutku, inanç...''

    en son gürcistan ile oynanan ve 4-1 kazanılan maçta 1 gol ve kendi kalesine bir gol attı. milli takımda iki kez hat-trick yaptı. biri 3-2 kazanılan ispanya, diğeri ise 4-1 kazanılan liechenstein maçında yaptığı hat-tricklerdi.

    şu anda kuzey irlanda'nın efsane futbolcusu george best'in veliathı olarak gösteriliyor. bu yıl kendisine yaptığı hizmetlerden dolayı ingiliz şövalyelik nişanı verildi. adında son olarak yazan 'mbe'nin sebebi bu.

    healy evli ve iki çocuk sahibi bir baba ve ayrıca da fanatik bir glasgow rangers taraftarı...

    *****

    - - - geçmiş zaman olur ki... - - -

    dipnot: belirtelim, kenny miller'ın bursaspor'a transfer olmasının ardından glasgow rangers onu kadrosuna kattı. şu ana kadar çıktığı 1 lig maçında 1 gole imza atmış durumda.
App Store'dan indirin Google Play'den alın