resim
Cüneyt Çakır
Görev:Eski Hakem
Yaş:47
Uyruk:Türkiye
Görev Aldığı Maçlar
  • 1877
    meslek grubunun üzerine çıkarılmış her türk vatandaşı olarak tabi ki hiçbir tavsiye ya da asistan uyarısını dinlemeyi kendine yediremeyecek olan adam. 5 ağustos 2018 galatasaray akhisarspor maçı'ndaki pozisyonda da görüldüğü üzere kendisinin hakem olduğu herhangi bir tff organizasyonunda video asistan hakem olarak kimin görevlendirilebileceği de üzerinde düşünülmesi gereken bir konu olmalıdır.

    gerçi kimse ona toz kondurmaz, olayın bu açısını kimse düşünmez. ne de olsa o milli gururumuz.
    eskiden bu milli gururlar hakikaten gurur veren şeyler olurdu, artık pohpohlama kısmı ağır basan içi boş mallar oluyor ne yazık ki...
  • 1878
    5 ağustos 2018 galatasaray akhisarspor maçında vermediği kırmızı kartın gerekçesini ciddi ciddi merak ediyorum. bunun kendisine mutlaka sorulmasını istiyorum. ancak o cevap vermeden önce ben fikir yürütmek istiyorum.

    1-galatasaray’ın kupayı almasını istemedi o nedenle eyyam yaptı. bu çok vahim bir durum değil bunu biliyoruz çünkü defalarca yaptı.

    2-değişen kuralı anlamadığı için böyle bir karar verdi. işte bu ihtimal çok vahim. türkiye’nin bir numarası denilen hakem, değişen kuralı hala anlamamış.

    şimdi bir kez daha anlatıyorum. bütün hakemler ve de tabi cüneyt çakır dinlesin.

    değişen kural, sadece ceza alanı içindeki, bak bir daha tekrar ediyorum, sadece ve sadece ceza alanı içindeki faullerle ilgili. şöyle ki;

    -eskiden, ceza alanı içinde tamamen topa müdahale etme amacında olan bir futbolcu, rakibi düşürüp bariz gol şansını engellediğinde hem penaltı hem de kırmızı kart veriliyordu. ama bak yine dikkat çekiyorum, tamamen topa müdahale etme amacıyla harekete geçip faul yapsa bile kırmızı kart ve penaltı veriliyordu.

    -değişiklikten sonra, yukarıda yazılı hallerde artık sarı kart ve penaltı kararı verilir oldu. gerekçesi de şuydu: bu durumlarda zaten ceza olarak penaltı veriliyor, kırmızı kart ikinci kez cezalandırmak anlamı taşır. dolayısıyla sarı kartla yetinilmeli.

    şimdi bu iki açıklama ışığında konunun daha iyi anlaşılması için üç önemli uyarı yapmak istiyorum.

    1-ceza alanı dışındaki pozisyonlar için asla bir kural değişikliği yoktur. eskiden nasılsa aynısı uygulamaya devam ediliyor. yani topu kontrolüne almış bir oyuncuya yapılan faul (ister topa müdahale etmek amacıyla ister tamamen oyuncuya yapılsın bu faul) bariz gol şansını engellemiş ise kırmızı kart çıkarılır. kademede bir futbolcu varsa bariz gol şansı ortadan kalkacağından sadece sarı verilir. ancak burada bir açıklama daha gerekiyor. kademedeki futbolcunun topa, rakip futbolcudan daha yakın ya da en azından aynı hizada olması gerekiyor, aksi halde, yani rakip oyuncunun gerisindeyse kademe var sayılmaz. (örneğin rodrigues’in pozisyonunda kademedeki futbolcu çok gerideydi.) burada futbolcuların hızı, kavuşup kavuşamayacağı ihtimali gibi hususlar asla nazara alınamaz. (dünkü maçta, erman toroğlu rakip rodrigues’e kavuşabilir mi diye soruyordu ki bu soru dahi yanlış.)

    2-ceza alanı içindeki faulleri ikiye ayırmış fifa. birincisi, topa müdahale etmek isterken rakibe faul yapmak, ikincisi topla oynama imkanı yokken tamamen futbolcuya faul yapmak. işte fifa birinci durumdaki, yani topa müdahale etmek isterken rakibe faul yaparak bariz gol şansını ortadan kaldırma durumlarında sarı ile yetinin diyor. yoksa topa müdahale imkanı yokken tamamen rakibe faul yapılmış ise, (örneğin omzundan, kolundan tutulup çekilmişse, ayağına çelme takılmışsa vesaire) yine kırmızı kart ve penaltı verilecek. (tosic’in gomis’e yaptığı faul nedeniyle fırat aydınus’un doğru bir şekilde verdiği kırmızı kart gibi.)

    3-kalecilerin durumu ile ilgili ilginç bir durum var onu da açıklayalım. kaleciler rakiple karşı karşıya ise ve tamamen topa müdahale etmek isterken rakibi düşürmüşse sarı kart ve penaltı. rakip topu kaleciden tamamen kurtarmış ve kalecinin artık topa müdahale imkanı kalmamışken rakibi düşürmüş ise yine kırmızı kart ve penaltı. örneğin topu kalecinin müdahale alanından kurtarmış gole giderken, kaleci rakibin ayağına, bacağına, koluna müdahale etmiş ve faul yapmış ise yine kırmızı kart ve penaltı. (bu faullere rağmen gol yapılmış ise yine kart gösterilmez tabi ki)

    umarım ve dilerim açıklayıcı olmuştur.
  • 1879
    yanarım yanarım da insanların hala cüneyt çakır'ı tanıyamamasına yanarım. cüneyt çakır demek 'eyyam' demektir. en azından türkiye sınırları içerisinde bu böyledir. siz sanıyor musunuz ki 5 ağustos 2018 galatasaray akhisarspor maçında dany'e kırmızı kart verince görevi bitecek, hayır bitmeyecek. bir kırmızı da galatasaraylı oyuncuya gösterecek ve durumu eşitleyecekti.

    ayrıca var sisteminde problem yok, problem hakemlerimizde. en iyi hakem olarak gösterilen cüneyt çakır da görüntüye bakıp hala yanlış karar veriyorsa diğer hakemleri düşünemiyorum. bülent yıldırım verilen sarı kartın hatalı olduğunu farketmiş ve orta hakemi uyarmış, daha ne yapsın adam?
  • 1880
    ülkemizde maç yöneten hakemler içinde futbolu en iyi bilen hakemdir. o kadar iyi biliyor ki, oluşabilecek atakları bile kesmenin peşinde oluyor. ya da takım bir direnç ortaya koyduğu zaman bayat düdüklerle bunu çok iyi kırıyor. fifa nasıl maçlarını izlemeden bu kadar ciddi görevler veriyor anlamakta zorluk çekiyorum. var sistemi falan da hikaye. arkadaş ortamında konuştuk ve ben aynen dün maçta olan örneği verdim. gider izler görmez. görmek istemedikten sonra kimse gösteremez. aynı tas aynı hamam devam eder eyyamların efendisi.
  • 1882
    var sistemini dünya kupası maçlarından az çok öğrendik. hakem yaptığı bir değerlendirmeden emin değilse 'var' a danışıyor. ya da kenardan ikaz ediyorlar, bekle bizde pozisyonu bir inceleyelim diyorlar.
    dün cücu sarıyı gösterdikten sonra koşarak itiraza gelen fernando ve donk'a, bekleyin 'var'a pozisyonu inceleteceğim dedi.
    bugüne kadar gördüğümüz uygulamalarda eğer 'var' da hakemle aynı fikirdeyse devam diyor, aksi fikirdeyse gel bir de sen bak diyorlar.
    dün kenardan kırmızı kart gerektiğini süzdüler, doğal olarak cücu'yü gel izle ve doğru kararı ver diye çağırdılar. ben tv başında cücunun kenara gittiğini görünce tamam dedim dany atıldı.
    başka hakem olsa başını öne eğer, doğru kararı verirdi. ama ne yazık ki cücu doğru kararı vermek yerine prestijini düşündü.
    ayrıca maç öncesi tüm forumlarda cüneyt çakır'la bu güne kadar hiç bir final maçını kaybetmedik diye yazan renkdaşlarımıza da hadlerini bildirmiş oldu.
  • 1883
    türkiye kamuoyunun %999999999999’u, 5 ağustos 2018 galatasaray akhisar maçında cüneyt çakır’ın verdiği sarı kartın gülünç olduğunu söylüyor. yani hemen hemen bütün türkiye kartın kesinlikle kırmızı olduğunu söylüyor. bunların arasında rakip takım kalecisi fatih öztürk, hatta pozisyonun diğer kahramanı danny de var.

    ancak, bazı sıyrıklar sadece cüneyt’i biraz olsun korumak için sarı da verilebilir demişler. şimdi maçın hangi takımlar arasında olduğuna bakmaksızın, galatasaray aleyhine olmasını zerre kadar dikkate almaksızın diyorum ki, bu pızisyona sarı diyenlerin bakırköy’de tedaviye tabi tutulması gerekir. isterse babam olsun bu böyle.

    cüneyt çakır, avrupa’da bu tür bir pozisyonda sakın sarı kart çıkarmasın bütün avrupa’ya rezil oluruz. türkiye’de rezil olmak imkansız olduğundan bu karar yine sindirilir ama avrupa’da asla sindirilemez. böyle bir karar vermesi halinde avrupa’da bir daha düdük çalamaz. (gerçi çalmasa iyi olur ama.:)

    fatih altaylı da bu pozisyonla ilgili aynı kanaatte. yani kart kırmızı olmalı diyor ki buna kimsenin itirazı yok. ancak cüneyt çakır’ın dünya kupasındaki arjantin nijerya maçındaki var’a müracaat ettiği karar ile ilgili söyledikleri tamamen yanlış. o pozisyonda cüneyt çakır doğru karar vermişti. top arjantinli’nin kafasından sekmişti ve kolunun açısı da doğaldı, yani kolunu aşırı biçimde yukarı kaldırmamıştı. nitekim fifa hakem komitesi de kararı doğru bulmuştu ki cüneyt çakır’a yarı finali verdiler. ancak yarım doktor’un candan etmesi misali fatih altaylı da yarım futbol bilgisiyle cüneyt’in bu iki kararını da yanlış bulmuş ve ikisini de gömmüştür. halbuki dünya kupasında verdiği karar %100 doğru, süper kupa maçında cerdiği karar %100 yanlıştı. bu ikisini birbirinden ayıramayan türk spor kamuoyu, maalesef kafaları karmakarışık etmiştir yine.

    körler misali düşe kalka ilerliyoruz işte.
  • 1886
    var sistemi futbolu çok geliştirecek ve adaletli maçlar oynanacak diyen hakem bozuntusu.

    ulen defol git dünya kupası finali mi yönetiyorsun kainat kupası maçı mı yönetiyorsun ne yönetirsen yönet bizden uzak dur tetikçi herif! gözümüze baka baka yalan konuşuyor , gözümüzün içine baka baka var sistemini güzelliyor. sen ve senin gibi hakemler olduğu sürece ne var iş yapar bu sistemde ne de başka bir teknolojik atılım.

    daha sert konuşurdum da kurallar buna müsade etmiyor. türk hakem camiasının yüz karasıdır. isterse 50 tane şampiyonlar ligi finali yönetsin benim gözümde yukardan emir alan federasyonun tetikçisidir.
  • 1891
    çüneyt çakır, fırat aydınus ve birçok hakem. en meşhuru da cüneyt. deli gibi eleştiriliyorlar, eleştirilecekler tabii herkes eleştirilecek ancak ne bileyim yakışıksız ithamlarda bulunuluyor bu insanlara sürekli? neye dayanarak? biz neye dayanarak hakemin yanlış karar verdiğini söylüyoruz ve bunda ısrar ediyoruz? kuralları şeklen ve kabaca biliyoruz o kadar, daha son iki hafta gösterdi ki ülkede futbol kurallarını net şekilde bilen yok neredeyse. bilmeyen insanlar hatalı karardan tutuyor, adamın karakterine kişiliğine kadar girip çıkıyor. sonra incelenip çıkıyor ofsaytın incelikleri, defansın müdahale etmesi ne bileyim, ofsayt pozisyonunda sadece gol atılabilecek uzuvların değerlendirildiği vesaire.

    ben şahsım adıma çok net, zehir zemberek sözlerle hakem eleştirmem bundan sonra. hepimiz yetersiziz bu konuda.
  • 1894
    6 ekim 2018 antalyaspor galatasaray maçı'nda lehimize penaltı kararı verdi. sonra var'a gidip penaltıyı iptal etti.

    penaltı ile alakası yoktu. ama ceza sahasında adam akıllı çoğalamadığımız, pozisyon anlamında kısır geçen şu maçta ceza sahasında çoğalmışız, mariano ortalayamadan verdi penaltıyı. iptal etti. hava atışıyla top serdar'a kadar geldi.

    bu adam isteyerek veya istemeyerek her türlü zarar bize. ayrıca var sisteminin de daha çok eksiği var.
  • 1895
    hiç konuşulmamış fakat maçın 66. dakikasında göz göre göre seyrettiği penaltıyı es geçmiş, var kontrolüne gerek dahi duymamıştır. hem de pozisyonun öyle vay efendim vücuttan geldi, yok efendim kafadan gitti gibi saçma sapan hiçbir bahanesi de yok. yekta gelen ortayı 90 derece yana açtığı sol koluyla krallar gibi karşılıyor, bu sözde dünya çapındaki hakem artığı da film izler gibi izleyip devam kararı veriyor.

    bu penaltı pozisyonu: http://gss.gs/ZRl.jpg

    bu da malum şahsın pozisyonu izleyişi: http://gss.gs/ZgT.jpg
  • 1896
    (bkz: 27 ekim 2018 konyaspor başakşehir maçı)

    maçın 50. dakikasında konyasporlu diagne rakibinin baldırına öyle bir bastı ki, tartışmasız direkt kırmızı kart.

    peki cüneyt ne yaptı? oyunu durdurup faul verdi yani görmedi diyemiyoruz. sarı verip geçti. avrupa’da maç yönetse kesin direkt atardı.

    avrupa ile türkiye’de yönettiği maçları neden bu kadar farklı yönettiğini anlayamadığım şahıs.
App Store'dan indirin Google Play'den alın