• 2
    1 saat kadar önce duştayken aklıma gelen nba tarihinin en basiretsiz oyuncularından birisidir. 1987 yılında cleveland cavaliers tarafından 75. sıradan draft edilen dudley; kariyerinde sırasıyla cleveland, new jersey, portland, new york, phoenix ve portland formaları giyerek 3.9 sayı, 6.2 ribaund ve 1.2 blok ortalamaları tutturmuştur. peki niye geldi bu oyuncu aklıma?

    tarihler 28 mart 1999'u gösterirken lokavt sebebiyle geç başlayan ligde lakers evinde o sezon gerçekten epey kalbur üstü kadrosu olan new york knicks'i (normal sezon sonunda niyeyse doğuda ancak 8. olabiliyorlar fakat finale kadar ilerleyip finalde spurs'e 4-1 ile kaybediyorlar.) ağırlıyor. bir pozisyonda shaq zayıf tarafta iken alçak postta sırtına knicks'in yedek pivotu olan chris dudley'i alıyor. boyalı bölgeye girene kadar ufak adımlarla dudley'i potaya doğru itiyor. pota altı tarafından dönerek dudley'in üzerinden bana göre nba tarihinin en küçük düşürücü smacını yapıyor. smaçtan sonra dengesini bir miktar kaybeden dudley karşısındayken, shaq 'kendine şöyle bir yer açıyor.' tekrar tekrar vurgulamak lazım ki; shaq'ın orada yaptığı hareket 'şöyle bir yer açmadan' daha fazlası değil. istanbul'da yaşayanlar bilir ki çok benzerlerini özellikle altunizade ve zincirlikuyu istasyonundan metrobüse binmeye çalışanlar bolca yapmıştır. sonucunda ne oluyor: karşısında kendisinden 2 inch daha uzun, 15-20 kilogram daha fazla kas kütlesine sahip, basketbol fundemental'ı kendisinden kat kat daha iyi olan shaq kendisi üzerinden tarihe geçen bir smaç yaptığı için ve daha sonra 'kendine şöyle bir yer açtığı' için dudley topu ona fırlatarak 'f*ck you' diye bağırıyor.

    benim de aklımda şu sorular beliriyor: dudley burada shaq'tan ne bekliyordu? alçak postta topu aldıktan sonra 'bir dakika beyler bekleyin. zatıalimiz dudley beyden destur almadan alçak post oynamak olmaz. onunla bu konuşmalıyız. muhtemelen anlaşmamızda alçak post oynamak, smaçlamak hatta temas etmek bile olmayacak. çünkü 90'lar ve 2000'lerin başı basketbolu bunu gerektirir.' demesini bekliyordu sanırım. aşağıda vereceğim videoda da görebildiğiniz üzere niyeyse dudley beyefendi haricinde bu smaca tepki gösteren, 'nasıl olur da böyle bir şey yapılır' diyen bir allah'ın kulu yok. hatta kendi takım arkadaşları gidip dudley'i sakinleştirip muhtemelen 'ne oldu da topu fırlattın' minvalinde bir şeyler söylüyorlar. sonucunda ne oluyor hem shaq hem de dudley karşılıklı teknik faul alıyor. eğer dudley topu fırlatmasaydı ben iki oyuncu aleyhine de faul çıkacağını hiç zannetmiyorum.

    https://www.youtube.com/watch?v=0ICBi-ku-G0

    chris dudley'den yola çıkarak asıl gelmek istediğim noktaya geleyim: gerçek nba, gerçek basketbol buydu. hatta gerçek spor bu. işin içinde mutlaka psikolojik ve fiziksel faktörler olmalı. şimdiki nba'de olduğu gibi rule based olup da motomot kurallarla yaşamak ileride basketbolu insanların yaptığı bir spor olmaktan çıkartacaktır diye düşünüyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın