• 29
    görmediği turnuva, karşılaşmadığı oyuncu olmayan, 35 yaşında dünya'da top class olmasa bile a sınıfı diyebileceğin bir kalecin var ve tek eksiği ayağının iyi olmaması. zaten bu da olss direkt ederson, alisson falan oluyorsun.

    bir tane bu lig için fazla iyi, sakatlanmadan önce mükemmel diyebileceğimiz bir stoperin var. bu adam şunu kesin yapamaz diyebileceğin bir şey varsa o da geriden pasla oyun kurulumu. yok yani adamda allah vermemiş. dün de yoktu, bugün de yok, yarın da olmayacak. olsa zaten guardiola abi verir 60m euro alırdı senden.

    bir tane devşirme 6 numara oyuncun var. yetenekleri belli. iyi özelliklerinin yanında defoları da mevcut. dünyaca bilenen en önemli defosu çevre kontrolünün zayıf oluşu. yani artık çocuğun kimliğine yazılacak bu o derece bilinen bir şey. onun dışında çık 50 maç oyna dersen 50sinde canı çıkana kadar oynar, kendini sakınmaz.

    şimdi elinde artısı eksisi bilinen bir grup oyuncu var. sen bunların en büyük artılarını bir kenara koyup, kinin varmış gibi, düşmanlarınmış gibi bu adamların en büyük defolarının üzerine oyun kurup her maç birini rezil etmek, moralini motivasyonunu bitirmek, değerlerini düşürmek neyin kafası? bu yaşananlar bireysel hata falan değil sabotaj. bunu fatih terim değil başka birisi yapsa soyunma odasında oyunculardan 3. tur dayağını yiyordu.
  • 43
    sezon başından beri ceza sahası çevresinde 6 numarada oynayan oyuncunun sırtı dönükken kaptırdığı topla kaç gol yedik, kaç tane de gol olmasa bile feci pozisyon verdik? tek suçlu taylan ve berkan mı?
    kaleciye geri pastan kaç gol yedik?
    yoksa bu garip geri pasların sebebi kendi futbolcusunu yuhalayan taraftar değil de futbolcunun her hatasında kenarda el-kol hareketleri yapıp olumsuz jest yayn hoca mı? attığı şuttan sonra kenara bakan futbolcuların üzerindeki baskı gibi mi?
    3 ekim 2021 çaykur rizespor galatasaray maçı özelinde bakarsak;
    30 eylül 2021 marsilya galatasaray maçından yorgun dönen takıma temposuz ve yaşlı oyuncu eklentisi yapıp, en fazla yorulan bölgeye berkan-taylan-cica üçlüsüne fazladan yük bindirmek bireysel hata mıdır?

    yorgun takıma bu yükü bindirip yağmurlu zeminde fazladan yorulan bu takımın 2 değişiklik hakkını 91. dakikaya kadar bekletmek bireysel hata mıdır?

    rize deplasmanında dinlendirilmesi gereken morutan mıdır yoksa haftalardır kayıpları oynayan patrick van aanholt mudur?

    ne kadar sorunlu bir oyuncu olsa da son haftalarda çok istekli ve faydalı olan diagne'yi 91. dakikaya kadar kenarda bekletmek bireysel hata mıdır?

    boldrin o penaltıyı kaçırmasa,
    çizgiden çevrilen topta yine altı pasın içinde savunmaya rağmen rakibin vurduğu top es kaza muslera'nın kaval kemiğine çarpmasa,
    98. dakikada rize üst üste korner kullanmasa adını anmak istemediğim maçın hakemi maçı bitirecek bizler çok başka şeyler konuşuyor olacaktık.
    kral hala çıplak!
  • 18
    sürekli bireysel hatadan gol yiyorsanız sistemde bir sorun var demektir. bugün o yarın bu diğer gün şu hata yapıyor. demek ki çarklar çalışmıyor. yaptığımız bireysel hatalar hep rakip önde basarken yaptığımız kısa paslar sonrası oluyor. bunu yapamıyoruz işte belli ya bunu yapabilecek kurguyu yapacağız ya da bundan vazgeçeceğiz.
  • 19
    bu olmasa zaten gol olmaz. ben hayatımda hata olmayan yerde gol olduğunu görmedim. bütün takımın mükemmel oynadığı maçta yenilen gol nasıl olur merak ediyorum.
    birinden çalım yemek, ileri gidip geri dönememek, arkasında adam varken pas vermek ve pası alan futbolcunun arkasındaki adamı görmemiş olması falan bunlar hep futbolda olan normal hatalar.

    bunlardan ders çıkarmak teknik heyetin işi. yenilen her gole bireysel hata diyip geçiyoruz, sanırsınız liverpool gibi oynuyoruz adamlar atak bile yapamıyor ama nasılsa top rüzgardan etkilenip gol olmuş gibi bir hava var sürekli.
  • 45
    galatasaray'daki hatalar bireysel olmaktan çıkalı çok oldu da hala adam harcıyoruz. bu önceleri belhanda, seri oluyordu. şimdi luyindama, taylan, berkan oluyor. yarın bir başkası olur, muslera olur, nelsson olur, marcao olur. çünkü galatasaray'ın, savunmadan topla çıkma konusunda ciddi yerleşim ve oyun planı sorunları var. bu da sistem hatasıdır, hatalı sistem de oyuncuyu hata yapmaya zorlar. adına da bireysel hata der geçeriz her seferinde. nereye kadar gider bilinmez.

    (bkz: 3 ekim 2021 çaykur rizespor galatasaray maçı)
  • 26
    epeydir diğer takımların aksine sürekli bizim başımıza gelen nane. hakkaten ilginç böyle olması. ama bizim futbolcular diğerlerine nazaran daha az zekalı veya şuurlu olamayacağına göre(ki öyleyse bile bu yine bu transferlere onay veren hocaya yazar) buradan hoca savunmayı bırakmak lazım. hele hele yeni gelmiş bir hoca için kabul edilebilir ama 4 yıllık hoca, 80 transfer yaptırmış hoca ve fanları, aman diyim böyle bahanelere sığınmasın.
  • 32
    takımın gerçek sorunu değildir. bireysel hata ile takımın bireysel hataya zorlanması arasında bir fark vardır ve galatasaray'ın sorunu ikincisidir.

    takım özellikle son 2 senedir, kendisine önde yapılan baskıya karşı bir çözüm üretememiş, karşısına çıkan iyi-kötü her takım bu zaafı etkin şeklde kullanır hale gelmiştir.

    hem pas oyunu oturtmaya çalışıp hem de bu baskıyı kıramıyor olmak bir acziyettir. bunun giderilmesinde sorumluluk teknik ekibindir. 6 numaran aldığı en ufak pres ve temasta topu olduğu yere bırakıyorsa bunun sebebi onun bireysel hatası veya doğru oyuncu olmamasıyla açıklanmamalıdır. doğru oyuncu o değilse o pozisyonda, o taktik altında o oyuncu oynamamalıdır. kadroda taktiğe uygun oyuncu yoksa, bu da bir teknik ekip planlama sorunudur. bu kadro son 2 senedir her devre arasında hocamızın tabiriyle bir tur dönmüştür. ancak önde baskıya çözüm üretilememiştir. bunun için gerekli oyuncu profili kadroya dahil edilememiştir.

    her maç yaşanan eksiklikleri ve hataları genel oyun planından ve planlamadan ayırıp sadece bireysel hata olarak değerlendirmek sorunun kaynağını görmezden gelmektir. kimseye faydası olmaz, çözümü zorlaştırır.
  • 47
    her maçta olma olasılığı yüksektir.
    önemli olan bir oyun şablonunuz ve güçlü oyununuz varsa bunu tölere etmektir.
    sürekli bundan şikayet eder hale geldik.
    örneğin trabzonspor * maçında hatalı geri pastan bizden gol yedi ama maçı 2-2 getirdi.
    yine aynı trabzon bu hafta oynanan beşiktaş maçında da geri pastan gol yedi ama maçı kazandı.
    yine bu hafta berabere kaldığımız karagümrük maçında attığımız gol de yine karagümrük oyuncusu çıkarken topu kaptırdı ve golü yedirdi.
    demem o ki bireysel hata olacak önemli olan sizin oyununuz.
  • 48
    fatih hocanın da son zamanlarda tercih ettiği diego simeone ve aykut kocaman vari, takım savunması odaklı %100 konsantrasyon gerektiren bir oyun oynadığınızda karşılaşılması çok olası durum. çünkü, galatasaray gibi büyük takımların her maçı %100 konsantrasyon ile oynaması mümkün olmuyor. o yüzden ligde zayıf ve büyük takımlara karşı farklı, avrupa'da farklı sonuçlar alınıyor.

    halbuki fatih terim'in eski düşüncesi "nasılsa gol yiyoruz, yediğimizden fazlasını atalım" şeklindeydi. zaten, ligdeki takımların çoğundan güçlü olduğumuz için, bu düşünce ile çoğu maçı kazanıyorduk. 2020-2021 sezonunda sergen yalçın da bu mentalite ile beşiktaş'ı şampiyon yaptı. 2014-2015'te hamza hamzaoğlu da konsantrasyonun zirve yaptığı ve 1-0'a bağladığı son maçlar dışında bu mentalite ile oynatıyordu.

    fatih hoca ise "önce yeme, sonra bulduğunu at" şeklindeki mentaliteye geçtiğinden beri, "bireysel hata, hakem, rakip" şeklinde kendimiz dışında birçok değişken de takım performansını etkiliyor. kısacası fatih terim, mevcut oyun planında artık zararlı bir inat seviyesinde ısrar ettiği sürece bu konudan şikayet etmeye, bahane uydurmaya ve kendini kandırmaya devam edecek gibi görünüyor ne yazık ki.
  • 49
    bu hata olmasa zaten futbolda gol olmaz.
    yani havada yön değiştiren 40m şut falan yoksa zaten bir şekilde birinin hata yapması lazım ki gol olsun. bizim attığımız gollerde de rakibin hatası var.
    bu sanki sadece bizde oluyormuş gibi konuşulması garip. attığımız son 10 gole falan bakalım, eminim yarısı rakip hatasıdır. ne diyelim "biz birşey yapmıyoruz, rakip hatası sadece" mi? eğer bunu demiyorsak o zaman her hatamıza "bireysel hata yoksa mükemmeliz" demeyelim.
  • 50
    gol yemeye, maç kaybetmeye sebep olabilen hata türü.

    bir takımda senede 2-3 defa, hadi en fazla 5 defa görülebilir. eğer bir takımda aynı ya da farklı oyuncular sistematik bir şekilde, ısrarla ve inatla aynı yollarla bireysel hata yapıyor ve bunların çoğunluğu gol yenmesine, maç kaybedilmesine sebep oluyorsa, bu artık bireysel hata değildir. burada antrenman metodları, maç konsantrayonu vb birçok şey sorgulanmalıdır. teknik heyet kesinlikle yetersizdir. sürekli tekrarlayan bireysel hata yoktur. nasıl ki bir takımın oyuncuları sürekli sakatlanıyorsa orada şanssızlık değil, yanlış bir antrenman/sağlık programı varsa, bu da böyledir.
  • 9
    top oynamadığımız onlarca maç gibi bu defa da bahane olarak önümüze sunulan olay. hayır 11’e 11 ne oynatıyordun ki hocam ? tamam transferler olmadı, istediğin takımı yaratamadın. bunu kimse inkar edemez ama bir zahmet elindeki oyunculara göre bir oyun planıyla çık yani. olmuyor artık kafandaki plan işte. kaçıncı maç oldu bu olmuyor. oyuncu değişikliği konusunda hala rezil kararlar veriyorsun. bugün bir tane doğru zamanda olmasını geçtim doğru değişikliğin yok. 90da giren arda sana ne katkı sunacak top tutan babel yerine? artık aynı oyuncuları ısıtıp ısıtıp denemekten bıkmadın mı ? dene yani başka birini. seni şuan eleştirirken bile topa tutuluyoruz, genç oyuncu oynatırsan ve tutmazsa eleştirme şansımız olacak mı ki korkuyorsun bundan ? illa bireysel bir hata aranacaksa takımda o da senin hatandır. (bkz: fatih terim)
  • 11
    fatih hocanın hemen hemen her maç sonu üstüne bastığı hata çeşidi. ''bireysel hatalardan gol yedik'' lafı herkesin kulağındadır. diğer yazar arkadaşların da belirttiği gibi futbolun doğasında var bu. nasıl bireysel yetenekle 30-40 metreden şut ile gol atılabiliyorsa yenilebilir de. bireysel hata yapan oyuncu, gol kaçıran oyuncu oyundan çıkarsa bu sebepten her maç 5 tane değişiklik yaparız. doğru oyun üzerinde durup onu tekrar etmemiz gerekiyor bizim. bu sene genç bir takım oluşturduk. bireysel hata belki çok daha fazla olacak ama buna takılıp kalırsak, yanlış noktalara kanalize olursak şampiyonluktan çok daha fazlasını kaybedeceğiz. hata yapan çıkacaksa bireysel oyuncu performansları da düşecek ve elimizdeki değerli oyuncular kalitesizleşecek. benim fatih hoca konusunda korktuğum nokta bu açıkçası.
  • 12
    türkiyede çok kullanılan bir tabir. rakip kaleci topu ayağının altından kaçırsa rakibi hataya zorladık denir. galatasarayın nisandan bu yana yediği golleri açıp izleyin. aynı pozisyonun yansımalarını göreceksiniz.

    geri pasta top kısa düşer, oyuncu topu kaptırır faul bekler, kaleci topu düzgün uzaklaştıramaz vesaire. kendi kullandığımız taçtan bile gol yiyen bir takımız.
    hele bu sezon içerde rizeden 4 yediğimiz maçı sakin kafayla izleyin oturup ağlarsınız.

    aylar yıllar geçiyor oyuncular değişiyor biz hala aynı golleri yiyoruz. türkiyede ve avrupada rakipler de bunu çözdü. en uyduruk takım bile bizi görünce korkmadan önde basıyor. galatasarayın bireysel hata sorunu yok. gereğinden fazla kaleciye pas verme sorunu var.

    geçen sezon hatırlayın korner kullanıp 3 pasta musleraya döndüğümüz anlar oldu. dünyada bunun örneği bir takım daha yok. baskı bile yemediğin anlarda sürekli kaleciyi oyuna dahil etmeye çalışırsan rakip de cezanı keser.

    asıl maharet takımın oynayabileceği oyunu oynamaktır. yok bu olmadı, şu oynayamıyor diyip sürekli transfer istemek değil.
  • 40
    bireysel hata her oyuncu tarafından yapılır.
    savunma oyuncuları yaparsa çok tehlikelidir.
    savunmaya ne kadar top gelirse savunma oyuncularının hata yapma ihtimali o kadar artar.
    bizim savunma ve kaleci arasında o kadar çok topla oynuyoruz ki, hata yapmamız ve sonucunda gol yememiz çok normal.
    2021-2022 sezonunda geride topla oynarken yediğimiz golün haddi hesabı yok. bunun sebebi, oyuncular değil, oyunun ta kendisidir.
  • 33
    sistemsel hatanın alt kümesidir. şöyle ki;
    eğer bir takımda sene boyu yapılacak bireysel hata sayısı ilk 8-10 maçta arka arkaya kendini gösteriyorsa, bunun anlamı oynanmak istenen sistemin eldeki mevcut oyunculara pek de uygun olmamasıdır kanımca.
    belki ısrar edilip, sabredilip belli bir noktaya getirilebilir ancak biz birçok maç sonu konuşmasında bireysel hata bahanesini dinleriz.
    sevgili hocamız umarım sıkıntı yaşanan durumların ve noktaların analizini iyi yapar ve olmuyorsa, gereksiz ısrarlardan kaçınarak, en kısa zamanda, tren kaçmadan oyuncuları (onlara en uygun şekilde)minimum bireysel hataya sevk edecek oyun şeklini benimser...
App Store'dan indirin Google Play'den alın