• 1
    ilk kez 20 eylül 2011 fenerbahçe manisaspor maçında gözlemlenen durumdur. seyircisiz maç cezası alan takımın, tribünlerine kadın ve çocukların doldurulmasıyla vuku bulmaktadır.

    beni ilgilendiren kısmı, bu olayın anayasanın en temel maddelerinden biri olan kadın-erkek eşitliğine zarar vermesidir.

    türkiye cumhuriyeti anayasası der ki;

    --- alıntı ---

    x. kanun önünde eşitlik

    madde 10.– herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

    (ek fıkra: 7/5/2004-5170/1 md.) kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. (ek cümle: 7/5/2010-5982/1 md.) bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.

    (ek fıkra: 7/5/2010-5982/1 md.) çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.

    hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.

    devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde (…)* kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.

    --- alıntı ---

    türkiye futbol federasyonu diyor ki;

    --- alıntı ---

    seyircisiz maça kadın/çocuk alınması devam edecek

    tff tarafından 2011-2012 sezonunda yapılan seyircisiz maçlara kadın ve çocukların alınması uygulaması, bu cezanın tahakkuk edildiği 43 maçta yapıldı. bu 43 maçta toplam 241 bin 739 kadın ve çocuk tribünleri doldurdu. dünya futbolunda bir ilk olma özelliğini taşıyan bu uygulama, spor toto süper lig'de 20 eylül 2011'deki fenerbahçe-manisaspor maçı ile hayata geçmiş ve karşılaşmayı 45 bin kadın ve çocuk seyretti. yapılan bu değişiklikle, futbolun güzelliklerinin unutulduğu olaylı karşılaşmaların ardından "cezalı" takımlar, kadınlarımız ve çocuklarımız sayesinde futbolun güzelliklerini ve değerlerini hatırladı.

    seyircisiz müsabakaları, kadınlar ile 2011'de oynanan maçlarda, velilerinin yanlarında olması koşulu ile 01.01.1999 tarihinde ve daha sonra doğmuş çocuklar ücretsiz izleyebildi. 2012'deki maçlarda ise velileri yanlarında olması koşulu ile 01.01.2000 tarihinde ve daha sonra doğmuş çocuklar ücretsiz izleyebildi.

    bu uygulama, yeni yaptırımlar içermekle birlikte yeni sezonda da devam edecek.

    --- alıntı ---

    bir ülkenin her molekülünden mi pislik, gericilik akar? durmak yok, yola devam!
App Store'dan indirin Google Play'den alın