• 26
    nba'e adım atar atmaz çok ağır sakatlık yaşayıp tüm sezonu kaçırmıştı. oynayabildiği ilk sezon olan geçen sezonu %54.5 saha içi isabeti ile 15.8 sayı 8.2 asist 8.1 ribaund 1.7 top çalma 0.9 blok gibi muazzam istatistiklerle oynayıp yılın çaylağı seçildi.

    henüz nba'de maça çıkmamışken kendisi hakkında: "oyun stiline bayılıyorum. biraz yaz ligi izledim. basketbolun böyle oyunculara ihtiyacı var. süperstar olur veya olmaz benim için pek önemli değil. bu oyun tarzıyla onun olduğu takımın daha iyi, doğru ve zevkli bir basketbol oynayacağı kesin. umarım bozulmaz." demiştim. bunları söylerken kendisi 4 numara olarak oynuyordu. o yüzden oyuna acayip değişik varyasyonlar ve hücumlar katıyordu. oynadığı takımın hücumları bir anda farklılaşıp güzelleşiyordu. philadelphia ise onu 1 numaraya çekti ve keyif vermesindense makine olmasını tercih etti. bu tercihe saygı duyuyorum ama maalesef bu hamle hem hücumlarını hem ben simmons'ı daha rutinleştirdi. kendisinden beklediğim zevkli ve farklı oyun tarzını ise nikola jokic gerçekleştirdi. o yüzden bana göre jokic'i izlemek simmons'ı izlemekten daha keyifli. bu lafı bana 2016'da söyleseniz güler geçerdim...

    simmons'a dönecek olursak harika bir normal sezon geçirse de çok ciddi zaafları var eksiklikleri var. artılarına bakacak olursak müthiş delici, top kontrolü harika, oyun görüşü üst düzey, iyi pasör, pota altında iyi bitirici, atletik, savunmada potansiyeli çok yüksek. eksikleri ise berbat bir şutör olması. modern oyunda artık neredeyse pivotların bile üçlük atma zorunluluğu varken oyun kurucu yani 1 numara oynayan simmons sezon boyu 1 tane bile üçlük sokamadı. 81 maçta sadece 11 üçlük denedi. sıkıntı sadece üçlük de değil, en az 100 orta mesafe atışı deneyen oyuncular arasında ben simmons orta mesafe isabet oranında da %27.8 ile lig sonuncusu. %27.8 orta mesafe ve %0 üçlük yüzdeleri pivot için bile rezaletken oyun kurucu için rezalet ötesi. bunların yanında bir de çoğu odun uzundan kötü serbest atış yüzdesi var. %56 ile serbest atış atıyor ki iyi oyuncular arasında tarihin belki de en kötü serbest atışçısı andre drummond bile %60 ile serbest atış attı geçen sezon. haliyle simmons'ı rahat rahat geriden savunuyorlar, top dolaştırırken şutunu riske ediyorlar, geçilirlerse de faul yapıp serbest atış çizgisine yolluyorlar. bunların yanında geçen sezon playoffta özellikle boston serisinde berbat bir performans sergiledi ama bu durum çaylak yılı olmasına bağlanabilir.

    yine de bu eksiklikleri ve zaafları değil de kendisi gibi büyük renk katma potansiyelli birinin tekdüzeleştirilmesi daha çok can sıkıyor...
  • 30
    1,5 senede 136 maça çıkan ve 16 sayı 8 ribaund 8 de asist ortalamalarıyla oynayan guard.

    buna karşın 136 maçta tek bir üçlük isabeti bile yok. toplamda da 14 kez denemiş durumda. günümüz basketbolunda neredeyse 20'den aşağı üçlük deneyen takımı dövdüklerini düşünürsek ben simmons'ın bu problemine çare bulması şart. sadece üçlük de değil, orta mesafe şutunda da büyük sorun yaşıyor. bu iki alanda da iyiyi, ortayı, vasatı geçtim; vasat altı bile olsa ligin tozunu atacak potansiyeli var. ama el insaf be kardeşim, 136 maçta 1 üçlük isabeti bile olmaz mı pg oynayan bi adamın!
  • 32
    tez yazılır bu adamın şut ile olan ilişkisi üzerine. yahu bu kadar çok top kullanan adamsın.çok iyi bir saha görüşü ve parmak hassasiyeti var, topu vurabiliyor vs. bu adam özellikli bir oyuncu ama şu şut denenen naneye kafayı takmış. orta mesafe hatta orta mesafe ile boyalı alan arasından bile neredeyse (buraya da bir isim verdiler ama hatırayamıyorum. boyalı alana yakın ama boyalı alan dışı bir yer.) şutu kaldırmıyor.

    livingston diye bir örnek var. adam bir tane 3lük denemez ama öyle kuvvetli bir orta mesafe gücü varki ve o kadar iyi seçiyor ki şuta kalktığında genelde sayı buluyor. boş da bırakamıyorsun adamı. ya bir adım atıp ya da bir şekilde hemen posta geçip orta mesafesini bırakıyor. yani oyunu bir yönden çok iyi keskinleştirip normalde 3lük düşünmemek gibi koca bir defoyu olabildiğince bertaraf etmiş.

    bunun gibi bir çözüm bulması gerek simmons'ın ama ben kafayı bu işe yorduğunu düşün müyorum. denese atamasa tamam diyeceğim. herkes iyi şutör olmak veya yüksek şut tehditine sahip olmak zorunda da değil. ama simmons'ın aklının ucundan bile geçmiyor.

    hayır şunu düşünüyorum. çok kuvvetli bir karakter değil. diyorum ki acaba yapamayacağına ikna oldu da korktuğu için mi üzerine eğilmiyor. böyle ise hafif bir aptallık var demektir. nba'de ne şut antrenörleri var bir baksın. gsw'de zamanında klay'e ne yapmışlar adamların şut antrenörü anlattı. ya da her antrenman ve maç önü ante kimle, nasıl, niye şut çalışıyor bir baksın derim.
  • 33
    bu adam hiçbir zaman kötü şutör değildi. ortalama belki. çift elli olduğu için önce hangi eliyle şut atacağına daha sonra da şut stiline karar vermesi gerekiyordu.

    yazın çalışma videoları çıkmıştı ve gelişim vardı. meyvesini almış gibi duruyor. maç başına 2-3 üçlük denemesi bile 76ers’ı güçlü bir şampiyonluk adayı yapar.

    https://www.instagram.com/...igshid=1r7ry3jjh2xl0
  • 34
    umarım kariyerinin hiçbir döneminde üçlük atan ve çizginin dışında bekleyen bir oyuncuya dönüşmez. bu adam boyalı alan ve çemberin etrafında yürüyerek adam geçiyor arkadaş. bu adam rakip pota altında oyuncuların arasında adeta dans ediyor. bu adam sahip olduğu fiziksel avantaj ve esneklikle savunulamıyor. bu adam pota altı sağlam olmayan her rakibin o bölgede ezilmesini sağlıyor. bu adam içeri her penetresinde rakip takımı komple içeri çekip dışarıdaki arkadaşlarının bomboş kalmasını sağlıyor.

    benim böyle muazzam yetenekli bir oyuncum olsa üçlüğü aklından geçirdiği anda kafasına vururdum.

    edit: bugünkü maçta yaptıkları. bu oyundan zevk almayan basketbolu seviyorum demesin. videonun 04.30'daki dengesine dikkat!
    https://www.youtube.com/watch?v=MI4tTjwJ12s
  • 35
    bu gece miami heat karşısında kazanırlarken kariyerinin 30. triple-double'ını yaparak 25 yaşından önce en az 30 triple-double yapan 4. oyuncu olmayı başardı. diğer isimler ise: oscar robertson (89 kere), magic johnson (59 kere) and nikola jokic (39 kere). ayrıca oscar robertson (75 maç) ve magic johnson'dan (190 maç) sonra nba tarihinde bu istatistiğe en hızlı (228 maç) ulaşan isim oldu.

    (bkz: 15 ocak 2021 philadelphia 76ers miami heat maçı)
  • 37
    seni sadece basketbolcu yapanlar değil, takım lideri olduğunu superstar olduğunu iddia edenler falan hepsi yargılanmalı. kaç senedir nba izliyorum, sezonda oynanan en kritik maçın en önemli anlarını sırf şut atamadığı için kenardan izleyen superstar guard ilk kez gördüm. ben utandım adına, birader çok zor değil bu şut atma olayı. ayakları hizala, gunde 300 400 şut çekip mekaniğini geliştir tamam oldu bitti. adamın kaç senedir başaramadığı şeye hayret ediyorum ya.

    21 haziran 2021 philadelphia sixers atlanta hawks maçında 5 sayı 13 asist ile oynamış guard.
    bak biz senelerce üçlük atamayan guardlar gördük, başka ekstra özellikleriyle de genelde bu açığını kaparlardı. rondolar, rubiolar da izledik ama bu arkadaşın sorunu şut atmak falan değil, bildiğin sayı atmak istemiyor bu. konu maçta çok kritik bir anda potanın altına kadar topu sürüp sırf kendi atmamak için takım arkadaşına pas çıkardı, atlanta da direkt faul yaptı. simmons atsa 2 sayıyla bitecek hücumda atlanta çizgiye getirdi 1 sayıyla döndüler. kimse niye potaya atmadığını da anlamadı.

    zaten maçın son anlarını da kenarda geçirdi çünkü hawks kendisine faul yapıp çizgiye getirtmeye başlamıştı tam. şu anki oyunda bu adamın hiçbir takımda yeri yok. rondo dediğin adam bile bugun clippers'a neredeyse maçı getirecekti attığı üçlükle phoenix maçında. gerçe rondo simmons'un yanında steph curry kalır ya neyse.

    velhasıl kelam, bu arkadaşın overrated olduğu iyice ortaya çıktı sanırım bu seri ile. sixers bir an önce kontratından çıkmaya bakar umarım.

    edit: embiid maçtan sonra maçın döndüğü nokta apaçık şutumuz varken bir tane serbest atışla döndüğümüz hücumdu diyerek ateşin önüne atmış bu cambazı. vallahi haklı sonuna kadar.
  • 39
    çok fazla şey vaad eden ancak bunların bir kısmını yapıyormuş gibi davranıp geri kalan kısmını da yapmayan oyuncu. 2021 play-offlarında atlanta serisinde bu yüzden psikolojik olarak çöktü ve yok oldu. şut atmak bir kenara diğer mış gibi yaptıklarında da problem var. bu arada aslında şut atmaya çok uygun bir formu olduğunu düşünüyorum.

    acı olansa bu zincirlerini kırsa hakikatten potansiylei çok yüksek. kader değiştiren bir oyuncu olabilecek potansiyeli olduğuna inanıyorum. derhal spor psikologlarıyla bunların üstesinden gelmesi gerek.

    bu arada bu yaz takaslanmasını bekliyorum. açıkçası caplerde sorun çıkmazsa yanında bir parçayla daha mccollum ile takaslanacağına dair bir sanrım var. vaad ettiklerini düşününce herkes için en iyi senaryonun bu olduğunu düşünmeye başladım.
  • 40
    kaybeden takımlar her zaman bir suçlu arayışında olurlar. philadelphia’nın da bu konudaki kurbanı olmuş basketbolcu. takım olarak genç ve tecrübesiz, koç değişikliğine gitmese muhtemelen playoff dahi yapamayacak bir takıma karşı takım olarak nasıl oynandı ki suçlu bir anda sadece simmons oldu acaba? pota altına çok rahat bir şekilde hareketlenip içeriden kolay sayı bulabilen bir adam için nasıl bir oyun planı geliştirildi acaba?

    adamın her istatistiği önceki sezona göre düşmüş. hemen hepsi. bunda bütün sebep sadece kendisi mi acaba? geçen sezon çember civarında bu sezona göre yaklaşık 100 atış fazla atmış. bu sezonki düşüşlerin doc rivers ile hiçbir alakası yok mu?

    2.11 boyunda uzaktan şut dışında oyunun her alanına doğrudan etki eden bir oyun kurucu bu adam. seth curry’nin ekstra performansı olmasa hali duman olacak takımda berbat bir düzende oynatıldı. artık zaten bu saatten sonra bu takımda işi olmaz.

    son not, keşke dallas’a luka’nın yanına gelse de hem luka’nın üzerinden oyunu yönlendirme ve savunma yükünü alsa. birbirini tamamlayacak müthiş bir ikili olurlardı.
  • 41
    kendisinin ana parça olarak yer aldığı herhangi bir takımın şampiyon olması imkansızdır. şutu olmayan bir oyuncunun nba'in elit oyuncular grubunda gösterilmesini saçma buluyorum. sixers seth curry- josh richardson takasını yapmamış olsa yarı finale bile gelemezdi. henüz 24-25 yaşlarında bir oyuncunun şut atmamasını ben anlayamıyorum. ne kadar kötü atarsan at denersin, çalışırsın yavaş yavaş oturur. sen asist yap potaya penetre bile edeme açık alan bulamayınca sonra super star seviyesinde gösteril. bu arkadaş yılın çaylağı ödülü aldı bir de. yıllardır sixers takip eden biri olarak furkan hariç kimseye faydası olmadı simmons'ın. simmons olmasa furkan çoktan avrupaya dönmüştü.
  • 43
    mental olarak bitik hâlde olan draft bir numarası. lige geldiğinde beyaz lebron olarak pazarlandı ama günün sonunda korkunç durumda. şutu olmayan süper star olur mu allah aşkına? ya da şutu olmayan guard olur mu diye düzeltelim de, shaquille o'neal'a haksızlık etmeyelim.

    bu arkadaş serbest atış bile atamıyor. bakın bunun açıklaması yok. dünkü hawks maçından bir kesit paylaşacağım, tüm dünya bu pozisyonu konuşuyor. her şeyin özeti gibi pozisyon. simmons bomboş durumdayken basket atmaya gitmiyor çünkü kendisine faul yapılabilir ve atamazsam diye. pas verdiği yere bakın allah aşkına.

    https://www.youtube.com/watch?v=4BHRLuyXJu8

    bu arada 76'ers taraftarları kendisinin formasını yakmış falan filan, önümüzdeki sene karşılığında pek bir şey alamasalar da takaslanır gibi gözüküyor. gerçi kendisi kalmak istiyormuş ama o işler zor.
  • 45
    takımından hiç kimsenin aramalarına cevap vermeyen, takımın sezon öncesi kampına katılmayacağını açıklayan, son olarak da joel embiid o takımda olduğu sürece bir daha philadelphia 76’ers forması giymeyeceğini söyleyen basketbolcu.

    2021 nba playofflarında yaşanan başarısızlıktan sonra embiid’in sanki tüm sorumluluk ondaymış gibi onu taraftarın önüne atması karşısında aldığı bu tutumda bence çok da haksız değil. sadece yapılan konuşmalar değil, belli ki arka planda çok daha fazlası oldu ki embiid aylar sonra ardı ardına açıklama yapmak zorunda hissetti ama ben simmons geri adım atacak gibi görünmüyor.
  • 46
    nba tarihinin en büyük balonlarından biri. 2016 sixers 1. sıra draftı idi bu arkadaş. şut atmayan basketbolcu mu olur abiciğim? kötü de atsan denersin. tutmayan çok 1. sıra seçimi var ama bu arkadaş en kötüsü bence çünkü hala iyi zannediliyor ve takımının kritik oyuncusu olarak görülüyor. her yaz dönemi şut atıyor, deniyor haberleri çıkar ama sezon başlayınca denemez. niye abi gerçekten anlayamıyorum. drummond, draymond gibi tuğla atıcı oyuncular bile yeri geliyor deniyor. nba'in şu an geldiği noktada 3 sayılık atış çok önemli bir noktada. şut tehditi bile çok önemli. simmons'ın olduğu bir takımın şampiyonluk kazanma ihtimali yok. nba gibi her oyuna, oyuncuya antitez üretilebilen bir organizasyonda şut atmadan varolmak büyük başarı. kendisini ayrıca tebrik ediyorum.
  • 47
    (bkz: #3600327)
    şu entryden sonra aklıma gelmiş oyuncu. 2 sene önce playoff'da hata bile denilemeyecek bir şey yaptı. boş smacı vurmadı ve pas verdi. takım arkadaşına faul yapıldı. thybulle iyi bir skorer de şutör de değil serbest atışlar da kaçtı *. bakın bu olay son saniyede bile olmadı. bayagı süre vardı bitime.

    ancak simmons'ın kariyer sıfırlandı resmen. tüm herkesin yetersizlikleri unutuldu herkes bir anda simmons'a sallamaya başladı. seriyi onun yüzünden kaybetmediler. bakın maçı götüren de net onun hatası değil yanlış anlaşılmasın. ama tek bir pozisyonda korkaklık yaptı diye. baskette ortalama 100 kez hücum edersiniz. bunların 1 tanesinde korkaklık yaptı diye... ve simmons 76ers'ın altın çocuğuydu. draftlardan gelmişti, yılın çaylağı olmuştu, sırf kendisine max kontrat vermek için şu an playoffların içinden geçen jimmy butler dahi yollanmıştı. bu oyuncunun üstünü çizdiler. yemediği tehdit, etmediği kavga kalmadı. basketbola dönemedi herif. sırt sakatlıgı vardı mental olarak da kapattı basketbolu.

    evet işte şimdi düşünelim hata yapma lüksü bu mudur? bence bizim takıma fazla bile lüks veriyoruz. sezon başından beri neredeyse tüm oyuncuların ya hata yaptığı ya da berbar oynadıgı birden cok maçları var. böyle para harcanıp kadro kurulmuş. başları anlarım ama en kritik yerde üst üste 2 hafta gevşeklik yaparsan olası durumda ben simmons'dan beter olursun.

    herkesin ayagını denk alması lazım galatasaray'da. kadro yeterince gevşemiş belli oluyor.
  • 48
    bu geceki utah jazz maçında kenardan gelerek 5/5 isabetle ve top kaybı yapmaksızın 10 sayı, 8 ribaund, 11 asist, 1 top çalma ve 1 blokluk performans göstermiştir. bu da onu jimmy butler (2017), nikola jokic (2018) ve jordan mclaughlin (2022)'den sonra %100 şut isabetiyle top kaybı yapmaksızın 10+ sayı, 5+ ribaund ve 10+ asist yapan 4. oyuncu kılıyor.

    (bkz: 30 ocak 2024 brooklyn nets utah jazz maçı)
App Store'dan indirin Google Play'den alın