• 6
    doymak kelimesinin gerçek anlamına geldiğimizde güzel bir yemek yediğimizde bile vücudu bir rehavet kaplar. bu durum hayatın her anlamında böyledir. sorunsuz giden bir ilişki görürsünüz, bir bakmışsınız bu ilişki tepetaklak olmuş. çünkü gidilecek yol kalmamış veya varılmak istenen yola gidecek heyecan kalmamıştır. heyecansız olma durumu ile doymuş olmak bir anlamda eş anlamlıdır.

    galatasaray futbol takımının bu kadar doymuş olduğunu tahmin edemezdim. o sebeple kadro istikrarı meselesini savunuyordum. dün * okan buruk en doğru 11'i sürse, en doğru takımı oluştursa sonuç yine beşiktaş lehine olacaktı ya da bir şekilde kazansak bile dolu mide üstüne yenilen tatlı gibi olacaktı bu kupa. yani doymuşluğu daha da arttıracaktı.

    bu sadece gs futbol takımı özelinde bir durum degil. casemiro manchester united'a gittiğinde manu şampiyonlar ligi'nde değildi ve casemiro bu durumu "zaten o kupayı çok kez kazandım" diye açıklamıştı. daha sonra henüz 30'lu yaşlarının baslarinda iken 36'lik mertens tarafından sürklase edildi.

    bu doymuşluk ve heyecansızlığı atmanın en baştaki yolu değişimden geçer ama onu yapacak çok fazla bir zaman kalmadı

    takımı komple değiştiremeyeceğimize göre bundan sonraki süreci göreceğiz bakalım. sorunu sadece taktik teknik vs olarak görürsek hata ederiz. işin psikolojik boyutuna dikkat çekmek lazım. futbolculara 3 senede sadece 3 kupa kazanıldığını ve 2 türkiye kupası 1 süper kupanın kaybedildiğini iyice anlatıp yeni hedeflere yoğunlaştırmak gerekiyor.
  • 1
    yerel ve uluslararası turnuvalarda(lig, şampiyonlar ligi vs.) üst üste birini ve ya tek seferde hepsini kazanmak suretiyle başarılar kazanmış futbolcular için tabir edilen durum.

    hayatım boyunca anlam veremedim şu olaya. günümüz futbolunun endüstriyel bir kimlik kazandığını düşünürsek; futbolcular bu işi belli bir misyon dahilinde yapmıyorlar ki o seviyeye geldiğinde "artık dahasına gerek yok" mantığıyla hareket etsin. artık futbol romantizmi diye bir şey kalmadı, futbol bir gelir kapısı ve futbolcular da pastadan payını almak için sürekli olarak belli bir seviyenin üstünde kalmak zorunda. günümüz futbolunda kalecileri tenzih edersek ortalama futbol oynama yaşı 34 maksimum 35. futbol yaşamının son senelerinde iyi bir sözleşme kapan futbolcu öyle ve ya böyle paramı alacağım düşüncesinde olabilir fakat bu da başarıya doymak değildir.

    şimdi gelelim mevcut galatasaray futbol kadrosuna...* yukarıda belirttiğim bırakmak üzereyken sözleşme kapan futbolcular familyasından yalnızca 35 yaşına geldiğinde sözleşmeleri bitecek olan falcao ve babel'i söyleyebiliriz. peki başarıya doymuş mudur bu arkadaşlar? geçmişte başarıları var fakat galatasaray formasını daha yeni giymeye başladılar durumlarını zaman gösterecek. başarıya doyanlar olarak lanse edilenler(aynı zamanda performanslarından memnun olunmayanlar) ise; nagatomo, mariano, belhanda ve soso. bu arkadaşlar 3. sezonlarını oynuyorlar bizde ve geçtiğimiz 2 sene üst üste şampiyonluk gördüler. nagatomo ve mariano ikilisi 33 yaşında ve sözleşmelerinin son senesi. onlar artık başarıya doymaktan öte futbol onlara doymuş. fiziksel olarak bitik haldeler başarıya doymuşlukla alakası yok. belhanda ve soso'nun ise yaşları 29. önlerinde en az 3 sene var futboldan iyi paralar kazanabilmeleri için. belhanda'nın sözleşmesi 2021 haziranda soso'nun ise 2022 haziranda bitiyor. galatasaray'da yaşayacakları keskin düşüş önlerindeki seneleri maddi açıdan tehlikeye atar. belhanda hiçbir zaman kendini doyuracak kadar katkı veremedi zaten bu takıma onun böyle bir düşünceye kapılması çok mantıksız. soso ise 2018-2019 sezonu şampiyonluğunda büyük rol oynadı ikinci yarı. nitekim onun da performans düşüşünün başarıya doymuşluktan değil, afrika kupasından kaynaklandığını ve gün geçtikçe daha iyi olacağını düşünüyorum.

    sonuç olarak 2019-2020 sezonunda kadroda başarıya doyan ya da doyma lüksü olan bir futbolcu olduğunu düşünmüyorum. nasıl ki mevcut formsuzlar listesinin en başına yazılacak olan fatih hoca 20 küsur kupa kazanmışken başarıya doydu denmiyorsa, futbolcuları da başarıya doymuş olarak nitelemek bana yanlış geliyor.
  • 8
    2022-2024 galatasaray’ı için söylemek mümkün değildir.

    ne yaptık bu iki yılda? üst üste iki şampiyonluk kazandık tamam güzel. bir de rakip maça çıkmadığı için aldığımız bir süper kupa var. ee onun dışında ne yapmışız başarıya doyacak? armaya beşinci yıldızı mı takmışız? şampiyonlar ligi’nde gruptan mı çıkmışız? avrupa liginde son 16’dan öteye mi gidebilmişiz? türkiye kupamız bile yok bu süreçte..

    2 tane lig şampiyonluğu kazanınca başarıya doyulmuş mu olunuyor?
App Store'dan indirin Google Play'den alın